GuidePedia

0



Με καταμετρημένο το 80 % των ψήφων Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι διασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία που τους επιτρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση

* Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) 33,9 % (35,2 %)
* Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 23,1 % (34,2 %)
* Φιλελεύθεροι (FDP) 14,5 % (9,8 %)
* Αριστερά (Die Linke) 12,2 % (8,7 %)
* Πράσινοι (Grüne) 10,3 % (8,1 %)
Συμμετοχή: 72, 5 % (77 %)
(Σε παρένθεση τα αντίστοιχα ποσοστά του 2005)....

Με καταμετρημένο το 80 % των ψήφων, η κεντροδεξιά διασφαλίζει πλειοψηφία. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) της Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους συμμάχους τους (FDP) με 48 % κατακτούν την πλειοψηφία των εδρών και μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Το εκλογικό σώμα κόβει κατ΄ αυτό τον τρόπο το γόρδιο δεσμό της «συνασπισμολογίας».

Προφανώς οι ψηφοφόροι ενέκριναν την προοπτική των "καθαρών λύσεων" που πρόκριναν τα κόμματα της κεντροδεξιάς. Έτσι παρά τις απώλειες που εμφανίζουν οι Χριστιανοδημοκράτες, η θεαματική άνοδος των Φιλελευθέρων φαίνεται ότι δίνει τις καθοριστικές μονάδες για μια καθαρή νίκη. Μια νίκη που πιθανότατα θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις με δεδομένο ότι οι Χριστιανοδημοκράτες κερδίζουν την πλειονότητα των "πλεονασματικών εδρών".



Οι Σοσιαλδημοκράτες παρά την ..........
άνοδο που σημείωναν την τελευταία εβδομάδα στις δημοσκοπήσεις δεν κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή, σημείωσαν το χειρότερο εκλογικό ποσοστό στην ιστορία τους και από αύριο -εάν επαληθευτούν τα exit polls - θα προβάρουν τα έδρανα της αντιπολίτευσης.



Μεγάλος κερδισμένος, αλλά όχι νικητής, το κόμμα της Αριστεράς του Όσκαρ Λαφοντέν που καρπώνεται την αποτυχία των Σοσιαλδημοκρατών να επαναπατρίσουν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους, τα ασθενή κοινωνικά στρώματα.



Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 21:00, ώρα Γερμανίας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top