GuidePedia

0

Ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντέιμον δικαίως χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ο άνθρωπος που έσωσε την Wall Street με ορθές κινήσεις και εξαγορές, όπως αυτές της Bear Stearns και της Washington Mutual
Στα 53 του χρόνια έχει κατορθώσει να συμπεριληφθεί δύο φορές στη λίστα του περιοδικού «Times», με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη, το περιοδικό BusinessWeek τον ανακήρυξε επιχειρηματία της χρονιάς και η τράπεζα στην οποία προεδρεύει βρέθηκε στην κορυφή της ετήσιας λίστας του Banker με τις 1.000 ισχυρότερες τράπεζες στον κόσμο.....

Ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντέιμον δικαίως χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ο άνθρωπος που έσωσε την Wall Street με ορθές κινήσεις και εξαγορές, όπως αυτές της Bear Stearns και της Washington Mutual.

Πλέον, η αμερικανική JP Morgan είναι η κορυφαία τράπεζα μεταξύ των ισχυρότερων τραπεζών στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα που θα δημοσιοποιήσει το έγκυρο περιοδικό The Banker, με τις 1.000 ισχυρότερες τράπεζες στον πλανήτη, στο τεύχος Ιουλίου. Η JP Morgan βρέθηκε στην κορυφή της ετήσιας λίστας, μετακινούμενη από την τέταρτη θέση, στην οποία βρισκόταν το προηγούμενο έτος. Η ταξινόμηση των τραπεζών, που λαμβάνει χώρα από την δεκαετία του ΄70, βασίζεται στην ισχύ της κεφαλαιακής βάσης, όπως αυτή αποτυπώνεται στον δείκτη εποπτικών κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (Tier 1).

Η επόμενη κίνηση του πανίσχυρου τραπεζίτη είναι τώρα η δημιουργία μιας ομάδας από διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι θα εγγυούνται μια σειρά από ενεργητικά hedge funds, ώστε να μην αποτύχουν και να οδηγηθούν στο δρόμο της κατάρρευσης όπως συνέβη με την Lehman brothers.

Η διαχείριση των χρηματοπιστωτικών φαίνεται ότι κυλάει στο αίμα του Τζέιμι Ντέιμον-Παπαδημητρίου, όπως ήταν το επώνυμο του παππού του, αλλά το έκοψε για λόγους συντομίας. Τα γονίδια τα κληρονόμησε από τον πατέρα του και τον Σμυρνιό παππού του, ο οποίος μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ανατολή για να γίνει ένας εξαιρετικά πετυχημένος χρηματιστής.

Μετά από την εξαγορά του ομίλου Bear Stearns ο Ντέιμον δέχθηκε το Σεπτέμβριο του 2008, πρόταση από τον τότε αμερικάνο υπουργό Οικονομικών, Χανκ Πόλσον, για την εξαγορά και της Morgan Stanley, προκειμένου να σωθεί από σίγουρη χρεοκοπία. Το ίδιο διάστημα άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, όπως η Lehman Brothers, είχαν καταρρεύσει, άλλοι, όπως η Merrill Lynch, είχαν συγχωνευτεί, και άλλοι, όπως η AIG, προσπαθούσαν να επιβιώσουν με μεγάλα κρατικά δάνεια. Η JP Morgan φαινόταν ως η μόνη σανίδα σωτηρίας.
Τελικά, η συμφωνία δεν έκλεισε ποτέ, μιας και ο δαιμόνιος τραπεζίτης είχε προετοιμαστεί για την κρίση. Εναν χρόνο πριν, η τράπεζά του είχε αρχίσει να μειώνει τη συμμετοχή της σε υποθήκες και δάνεια, την ίδια στιγμή που οι αντίπαλοί της συνέχιζαν να επενδύουν στα τοξικά ομόλογα, συγκρατώντας ως ένα σημείο την κατρακύλα της Wall Street. Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της JP Morgan ανεβαίνει συνεχώς στο χρηματιστήριο και η αξία της τράπεζας αποτιμάται στα 160 δισεκατομμύρια δολάρια. Οσο για τον Τζέιμι, αρκεί να πούμε ότι ο Γουόρεν Μπάφετ τον χαρακτήρισε ως «τραπεζίτη από την κορυφή ως τα νύχια» και αυτό τα λέει όλα.
Η διορατικότητά του και οι σωστές του κινήσεις στάθηκαν αφορμή για να ξεκινήσουν φήμες περί μεταπήδησή του μεγάλου αφεντικού της JP Morgan στην πολιτική. Ωστόσο, ο ίδιος δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει μια τεχνοκρατική θέση. Όπως και να έχει όμως, πολλοί αναφέρουν ότι ο Ντέιμον ήδη διαδραματίζει πολιτικό ρόλο, μιας και βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνους με τους οποίους ο Μπαράκ Ομπάμα συνομιλεί συχνά για θέματα οικονομικής πολιτικής.

Ποιος είναι ο Τζέιμι Ντέιμον

Ο Τζέιμι Ντέιμον μεγάλωσε στο Upper East Side και αποφοίτησε τέταρτος στην τάξη του από το σχολείο της ελίτ Browning School, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε σπουδές ψυχολογίας και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tufts. Ακολούθησαν σπουδές στο Harvard. Εκεί γνώρισε και τη μετέπειτα γυναίκα του Τζούντι, με την οποία σπούδαζαν στο Business School και απέκτησαν τρεις κόρες. Σήμερα εξακολουθεί να ζει στην Park Avenue, στον δρόμο όπου ζούσε από τα εφηβικά του χρόνια και όπου βρίσκονται και τα γραφεία της JP Morgan’s Chase’s. Τα 16 πρώτα χρόνια της καριέρας του πέρασε από την American Express και τη Citigroup. Στη συνέχεια, έγινε διευθύνων σύμβουλος στην Bank One, προτού μεταπηδήσει στη JP Morgan Chase το 2004, όταν οι δύο τράπεζες συγχωνεύτηκαν.
Ο 53χρονος Ντέιμον είναι τραπεζίτης τρίτης γενιάς, καθώς έμαθε τα μυστικά των χρηματοοικονομικών δίπλα στον μετανάστη παππού του και τον πατέρα του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Ακόμα και τις ημέρες που δεν είχε σχολείο ο νεαρός Τζέιμι πήγαινε στο γραφείο τους για να μάθει όλα τα «κόλπα» του χρηματιστηρίου και τα μυστικά της επιτυχίας. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2006 και το 2009 βρέθηκε να φιγουράρει στη λίστα του περιοδικού «Times» με τους πιο ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top