GuidePedia

0
Τα δύο κυβερνητικά στελέχη δίνουν τη μάχη τους στη Β' Αθηνών με το βλέμμα στραμμένο στις μετεκλογικές εξελίξεις
ΤΗΝ ΩΡΑ που πολλοί υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας συνωστίζονται στις λαϊκές, σε καφετέριες, σε χώρους εργασίας, ακόμη και σε... εκκλησίες και όπου αλλού μπορεί κανείς να φανταστεί, για να εξασφαλίσουν μια θέση στον εκλογικό ήλιο της Β Δ Αθηνών, δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δίνουν τη μάχη για τις πρώτες θέσεις. Οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Παιδείας κκ. Ευ. Μεϊμαράκης και Αρ. Σπηλιωτόπουλος μάχονται για να αποδείξουν ότι είναι «οι περιούσιοι του εκλογικού σώματος». Ματαιοδοξία; Οχι ακριβώς.... Απλώς θέλουν να καταστήσουν σαφές προς το εσωκομματικό κοινό ότι με την εκλογική νομιμοποίηση θα έχουν να διαδραματίσουν και σημαντικό ρόλο την επόμενη ημέρα στη ΝΔ και κυρίως στις διεργασίες που θα ξεκινήσουν αν ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ηττηθεί. Αυτή τη στιγμή ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την έκβαση της «αναμέτρησης», πολλοί όμως διαβλέπουν ότι στην ίδια περιφέρεια διαμορφώθηκε κάτι σαν «ο τελικός των τελικών».

Μερικά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θεωρούν ότι η κατάληψη της πρώτης θέσης αποτελεί πρόκριμα για την ενεργό συμμετοχή τους στη μελλοντική κούρσα διαδοχής του κ. Καραμανλή. Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι δύο πολιτικοί θέλουν απλώς να διατηρήσουν τα κεκτημένα του 2007, κρίνοντας ότι ένας καλός πολιτικός δεν μπορεί να έχει απώλειες από τη μια εκλογή στην άλλη. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μια από τις πιο «συναρπαστικές μονομαχίες» μεταξύ δύο κορυφαίων στελεχών της ΝΔ που την επομένη των εκλογών θα έχουν κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις.

▅ Οι συμβολισμοί της αναμέτρησης
Στην τελική ευθεία των εκλογών η αναμέτρηση των κκ. Μεϊμαράκη και Σπηλιωτόπουλου, που δεν έχουν κακές σχέσεις αλλά αρκετές διαφορές, έχει συμβολισμούς. Ανήκουν σε διαφορετική γενιά με τελείως διαφορετική πολιτική κουλτούρα και αντίληψη, αν και σε πολλά θέματα για τη λειτουργία της κυβέρνησης και του κόμματος συμφωνούν. Από τη μια πλευρά υπάρχει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, εκφραστής ενός αυστηρά κομματικού συστήματος, και από την άλλη ο υπουργός Παιδείας που απευθύνεται περισσότερο στον μεσαίο χώρο, αυτό που ονόμαζε ο κ. Καραμανλής «κοινωνικό κέντρο» και στο οποίο είχε επενδύσει κυρίως μετά το 2000.

Ουσιαστικά, όπως λένε έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, συγκρούονται η κομματική ΝΔ και η κοινωνική ΝΔ. Αυτά τα δύο συστήματα εξουσίας συγκρούστηκαν αρκετές φορές τα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ και δεν ήταν λίγες οι φορές που δημιουργήθηκαν ευρύτερα ζητήματα, ανεξάρτητα αν οι κκ. Μεϊμαράκης και Σπηλιωτόπουλος, αλλά και άλλα στελέχη που ανήκουν είτε στη μια φιλοσοφία και αντίληψη είτε στην άλλη δεν αντιπαρατέθηκαν.

Ο υπουργός Αμυνας έχει με το μέρος του ένα καλά οργανωμένο σύστημα που βρίσκεται στη Ρηγίλλης, αλλά και σε καίριες θέσεις σε πολλά κομματικά πόστα, από την περίοδο που ήταν Γραμματέας της ΝΔ. Ο κ. Μεϊμαράκης, που έχει και την ευθύνη ενός υπουργείου στο οποίο βρίσκεται καθημερινά, αν και είχε προτείνει στον Πρωθυπουργό πριν από τις εκλογές να υπάρξει και υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Αμυνας, μπήκε στη μάχη του σταυρού με το κύρος του αξιώματός του, την πλούσια κομματική διαδρομή του και τον ευθύ και παραταξιακό του λόγο.

Αντίθετα, ο κ. Σπηλιωτόπουλος με «όχημα» το άριστα οργανωμένο πολιτικό γραφείο του, έχει την ευκαιρία να προβάλλεται με σχετική άνεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανεξάρτητα από τους περιορισμούς της εκλογικής νομοθεσίας, καθώς λόγω του υπουργείου του και της έναρξης της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς βρίσκεται στο επίκεντρο. Ο υπουργός Παιδείας μπήκε στην προεκλογική αρένα με σαφή στόχο να ξεπεράσει κατά πολύ τους 56.498 σταυρούς που συγκέντρωσε το 2007 και βρέθηκε στην έκτη θέση και να ανατρέψει την κατάταξη των προηγούμενων εκλογών. Τότε πρώτος ήταν ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης με 74.095

σταυρούς, δεύτερος ο κ. Μεϊμαράκης με 75.047 σταυρούς, τρίτος ο κ. Γερ. Γιακουμάτος, τέταρτος ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης (61.000), πέμπτος ο κ. Μιχ. Λιάπης που δεν πολιτεύεται και έβδομος, μετά τον κ. Σπηλιωτόπουλο, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης.

Είναι σαφές, όπως παρατηρούν έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές, ότι η εκλογική μάχη δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το 2007, αφού από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλά αρνητικά περιστατικά για τη ΝΔ. Και οι δύο απέφυγαν με έξυπνο τρόπο τις φθορές. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος με την αναβάθμισή του σε υπουργό Παιδείας με συμμετοχή στην Κυβερνητική Επιτροπή «πολιτογραφήθηκε» μεταξύ των «δελφίνων της νεότερης γενιάς». Ο υπουργός Αμυνας διέγραψε μια αξιοσημείωτη διαδρομή ως «παράγων σταθερότητας» εντός της ΝΔ και απέκτησε αξιοθαύμαστη δημοτικότητα που τον κατέταξε ανάμεσα στους δημοφιλέστερους πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος. ▅ Επιδιώξεις και διεργασίες
Πεπειραμένοι κομματικοί παράγοντες διακρίνουν μια κοινή επιδίωξη για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ και για τον ρόλο των κκ. Μεϊμαράκη και Σπηλιωτόπουλο. Στο νέο εσωκομματικό τοπίο τα δύο κορυφαία στελέχη τείνουν να αποτελέσουν ένα εν δυνάμει ιδιότυπο «δίδυμο» που- κατά ορισμένους - θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις διεργασίες για τη «μετακαραμανλική εποχή». Ευσεβείς πόθοι; Οχι ακριβώς. Οι δύο πρώτοι καταγράφονται μονίμως το τελευταίο διάστημα ως τα πλέον δημοφιλή στελέχη της ΝΔ. Και οι δύο καλύπτουν μεγάλο τμήμα του εσωκομματικού φάσματος και θα μπορούσαν να συναποτελούν για τους κομματικούς αναλυτές μια χαρακτηριστική συμμαχία γύρω από την οποία θα οικοδομηθεί η ΝΔ την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Ουσιαστικά πρόκειται για δυο στελέχη με διαφορετικές διαδρομές και διαφορετικές φιλοδοξίες. Ωστόσο όλο και περισσότεροι στη ΝΔ θεωρούν ότι οι κκ. Μεϊμαράκης και Σπηλιωτόπουλος είναι περισσότερο πιθανόν να καταλήξουν σύμμαχοι παρά αντίπαλοι, με τον μεν πρώτο να θεωρείται «ψυχή της ΝΔ» και τον δεύτερο να ενσαρκώνει τη «δυναμική του μέλλοντος».

Ο ρόλος τους στη «μετακαραμανλική εποχή»
Oκ. Μεϊμαράκης έχει κάθε λόγο να επιδιώκει την πρωτιά, αφού επιθυμεί να έχει ευρύτερο ρόλο στο εσωκομματικό σύστημα της ΝΔ. Σε συζητήσεις που έχει με πολιτικούς του φίλους καθιστά σαφές ότι δεν έχει στρατηγική συμμαχία με κανέναν από τους δελφίνους, αλλά κινείται αυτόνομα. Γι΄ αυτόν τον λόγο είχε διαψεύσει και παλαιότερα ότι συμμαχεί με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, με τον οποίο είχε γευματίσει, προκαλώντας πολλά ερωτήματα. Για πολλά στελέχη ο κ. Μεϊμαράκης διαμορφώνει τις συνθήκες να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στο μέλλον από το να είναι απλώς ένα κορυφαίο στέλεχος. Με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη διατηρεί άριστες σχέσεις, αλλά όλα θα κριθούν με βάση τις πολιτικές συνθήκες και τα δεδομένα της περιόδου κατά την οποία θα ανοίξει το θέμα της επόμενης ημέρας στη ΝΔ.

Αντίθετα ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα επενδύσει την επόμενη ημέρα στην ανάγκη παραγωγής πολιτικής και ιδεολογίας και θα επιχειρήσει να προτάξει πιο καθαρό ιδεολογικό λόγο, που θα έχει αναφορές στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ με τις αναγκαίες προσαρμογές και με έμφαση στον «κοινωνικό φιλελευθερισμό» για να επιτευχθεί επαναπροσέγγιση με τον κεντρώο χώρο. Η απόφασή του να ανοίξει μια καθαρά ιδεολογική συζήτηση, σε μια χρονική στιγμή που στο παρασκήνιο πληθαίνουν οι φωνές όσων ζητούν επανακαθορισμό της ιδεολογικής ταυτότητας της ΝΔ, αναμένεται να προκαλέσει και άλλα στελέχη που θα επιχειρήσουν να ανοίξουν ιδεολογικό θέμα.

Σε συζητήσεις με συνεργάτες τους οι κκ. Μεϊμαράκης και Σπηλιωτόπουλος επιμένουν ότι δεν έχουν το άγχος της πρωτιάς και δεν αισθάνονται ότι βρίσκονται σε αντιπαράθεση με κανέναν.

Ο «προσωπικός» απολογισμός και των δύο θα γίνει στο τέλος των εκλογών και εν τέλει θα κρίνει και τον βηματισμό τους στην επόμενη φάση.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top