GuidePedia


Στην Ελλάδα αναμένεται να μεταβεί, ο Ιρακινός δημοσιογράφος Muntazer al-Zaidi, ο οποίος αποφυλακίστηκε σήμερα και έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν εκσφενδόνισε τα παπούτσια του κατά του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Μπους. Ο δημοσιογράφος υπέστη βασανιστήρια στη φυλακή, δηλώνει η οικογένειά του που αποφάσισε τη μεταφορά του στην Ελλάδα για σωματική και ψυχολογική περίθαλψη.
Ο Ιρακινός δημοσιογράφος υπέστη βασανιστήρια με τσιγάρα ενώ του έσπασαν τη μύτη και τα πλευρά, σύμφωνα με την οικογένειά του. Επίσης, οι γιατροί των φυλακών έκαναν ενέσεις «άγνωστης ουσίας» στον Muntazer al-Zaidi, παρά τη θέλησή του, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για θεραπεία κατά των ημικρανιών. «Όποτε διαμαρτυρήθηκε για τις ενέσεις, οι γιατροί του έλεγαν ότι δεν γνωρίζει καλύτερα από τους ίδιους τη δουλειά τους», δηλώνει η οικογένεια του πρώην κρατούμενου.

«Ως οικογένειά του, αποφασίσαμε να μεταβεί στην Ελλάδα για σωματική και ψυχολογική περίθαλψη» δήλωσε ο αδερφός του δημοσιογράφου, Uday. Ο Muntazer al-Zaidi θα μεταβεί στη χώρα με τη συνοδεία ενός εκ των τριών αδερφών του.

Ο 30χρονος al-Zaidi καταδικάστηκε τον περασμένο Μάρτιο για την επίθεση με τα παπούτσια που διέπραξε τον Δεκέμβριο του 2008. Ο al-Zaidi αναμενόταν αρχικά να απελευθερωθεί χθες, αλλά οι αρμόδιοι ανέβαλαν για σήμερα την απελευθέρωσή του λόγω καθυστέρησης στην επεξεργασία των εγγράφων του.

«Ο αδερφός μου υπέστη εγκαύματα πίσω από τα αυτιά με αναμμένα τσιγάρα, ενώ του έσπασαν τη μύτη και τα πλευρά γιατί αρνήθηκε να συντάξει επιστολή συγνώμης προς τον Τζωρτζ Μπους και τον Ιρακινό πρωθυπουργό Αλ Μαλίκι», τονίζει ο Uday al-Zaidi. «Όταν μας τηλεφώνησε σήμερα το πρωί, ακουγόταν πολύ καταβεβλημένος γιατί οι φρουροί δεν του είχαν επιτρέψει καμία επικοινωνία για δέκα μέρες».

Ο αδερφός του δημοσιογράφου λέει ότι ο Muntazer έχει σκοπό να ιδρύσει οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ δεν σκοπεύει να συνεχίσει τη δημοσιογραφία ή να προχωρήσει σε ανάμιξη με την πολιτική. «Δεν θα μπει στην πολιτική, παρά τα όσα ειπώθηκαν στο παρελθόν. Θέλει να κάνει κάτι για να βοηθήσει τον Ιρακινό λαό. Και έχει ήδη κάνει περισσότερα από τους πολιτικούς για τον Ιρακινό λαό με την ανυπακοή του», λέει ο αδερφός του Uday.

Ο Muntazer al-Zaidi καταδικάστηκε αρχικά σε τρία χρόνια φυλάκισης, ποινή η οποία μειώθηκε σε ένα έτος καθώς είχε λευκό ποινικό μητρώο. Η απελευθέρωσή του πραγματοποιήθηκε τρεις μήνες
 
Top