GuidePedia

"Το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και αυτό πρέπει να το θυμίζουμε" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου από την Κύπρο, σε εκδήλωση στη μνήμη του διπλωμάτη και αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι η πορεία προς την επίλυση είναι μονόδρομη και απαιτεί υπομονή, επιμονή, ψυχραιμία και μετριοπάθεια "ώστε να δούμε όσο πιο σύντομα γίνεται μια Κύπρο ενωμένη και ένα κοινό μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μια πατρίδα χωρίς εσωτερικούς φραγμούς και συρματοπλέγματα", όπως είπε.
Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση ότι έχει χάσει χρόνο σε σχέση με το Κυπριακό. "Η παρέλευση του χρόνου παγιώνει τα τετελεσμένα για τη διχοτόμηση, η μη λύση εξυπηρετεί μόνο όσους έχουν συμβιβαστεί με το διχοτομικό status quo. Eμείς δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με τη διχοτόμηση" τόνισε.....
"Ο πρόεδρος Χριστόφιας γνωρίζει ότι έχει τη στήριξή μας στην προσπάθειά του" είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι για την επίλυση του Κυπριακού δεν πρέπει να υπάρξουν έξωθεν παρεμβάσεις, πιέσεις, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος επίσης κάλεσε την Τουρκία να αφήσει ελεύθερη την τουρκοκυπριακή κοινότητα να διαπραγματευτεί το μέλλον της.
"Το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία και αυτό πρέπει να το θυμίζουμε" τόνισε , καλώντας να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, να πέσει το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη και η Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ.
"Το Δεκέμβριο πρέπει να μπει νέος οδικός χάρτης, ένα νέο Ελσίνκι και η Τουρκία θα αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού" σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.
αναφερόμενος στην ελληνική εξωτερική πολιτική ο ίδιος δήλωσε ότι για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εάν βέβαια ο λαός κάνει αυτή την επιλογή στις εκλογές, θα είναι προτεραιότητα μία εξωτερική πολιτική που θα ξαναδίνει ισχύ και κύρος στην Ελλάδα, με τη χώρα να παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις.
"Συμμεριζόμαστε το όραμά του"
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον Γιάννο Κρανιδιώτη πολιτικό με όραμα μπροστά από την εποχή του και τον χαρακτήρισε αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου, μαζί με τους Ανδρέα Παπανδρέου, Κάρολο Παπούλια και Θόδωρο Πάγκαλο.
"Δεν απομένει παρά να επιβεβαιώσουμε σε αυτή τη συνεύρεση που γίνεται με αφορμή τον Γιάννο, ότι με κύριο στόχο την επανένωση του τόπου μας συμμεριζόμαστε και κάνουμε πράξη το όραμα και δεσμευόμαστε σε μια επίμονη προσπάθεια όπως ακριβώς την περιέγραψε ο ίδιος πριν από χρόνια και σε μία πορεία για τη λύση του Κυπριακού και όχι της διχοτόμησης" δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Ο κύπριος πρόεδρος χαρακτήρισε την πορεία αυτή μονόδρομη, τονίζοντας ότι απαιτεί υπομονή, επιμονή, ψυχραιμία και μετριοπάθεια "ώστε να δούμε όσο πιο σύντομα γίνεται μια Κύπρο ενωμένη και ένα κοινό μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μια πατρίδα χωρίς εσωτερικούς φραγμούς και συρματοπλέγματα".
 
Top