GuidePedia


Η έξοδος από την οικονομική κρίση και η ανάπτυξη αποκλείουν τη λιτότητα, αλλιώς η ύφεση θα είναι μακροχρόνια


Υπηρέτης δύο αφεντάδων, θα λέγαμε παραφράζοντας τον Γκολντόνι, θα πρέπει να είναι η οικονομική πολιτική η οποία θα εφαρμόσει η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές.
Ο ένας είναι οι άμεσες και επιτακτικές ανάγκες του προϋπολογισμού, που σημαίνει αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών ώστε σταδιακά μεν, όχι πολύ αργά δε, να βρεθεί η ισορροπία και στη συνέχεια να αντιστραφεί η πορεία.
Ο άλλος και πιο δύσκολος είναι η ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας και η προώθηση μεταρρυθμίσεων στη φορολογία, στις επενδύσεις, στη δημιουργία επενδύσεων και γενικότερα σε όλο το οικονομικό φάσμα, ώστε να ικανοποιούνται δύο βασικές παράμετροι: η ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί κακά τα ψέματα ειδικά σήμερα χωρίς διάχυση του δημιουργούμενου προϊόντος σε όλο το κοινωνικό φάσμα δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή και μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πορεία.
Οποιος δεν το παραδέχεται δεν έχει παρά να δει το μέγεθος της συμμετοχής της κατανάλωσης στην ανάπτυξη και τότε θα αντιληφθεί ότι η περιθωριοποίηση και ο αποκλεισμός από την αγορά μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού μόνο προβλήματα προκαλούν....
Η κυβέρνηση και ειδικότερα ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θα πρέπει με μαεστρία να συνθέσει την οικονομική πολιτική και να συνδυάσει τις δύο προαναφερόμενες πλευρές αν θέλει να πετύχει.
Γιατί θα είναι αναγκασμένος να ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα, αλλά και τις αγορές οι οποίες θα παρακολουθούν πολύ στενά το κυβερνητικό έργο και αναλόγως θα προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους η οποία σε πρώτη φάση θα μεταφράζεται στο ύψος του spread, που σε απλά ελληνικά σημαίνει φθηνότερο ή ακριβότερο δανεισμό.
Θα πρέπει επίσης να ικανοποιεί το λαϊκό αίσθημα γιατί μία δύσκολη οικονομική πολιτική χρειάζεται απαραιτήτως κοινωνική ειρήνη ή ακόμα καλύτερα ενεργή συμμετοχή για να εφαρμοστεί με επιτυχία.
Εξάλλου είτε το θέλουμε είτε όχι η έξοδος από την οικονομική κρίση και η ανάπτυξη αποκλείουν τη λιτότητα, αλλιώς η ύφεση θα είναι μακροχρόνια και το πλήγμα στα δημόσια έσοδα σκληρό.
 
Top