GuidePedia

Κανένα ρόλο δεν φαίνεται να διαδραματίζουν οι ελληνικές εκλογές στη στρατηγική εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας που έχει χαράξει η Κομισιόν.
Το μέγεθος του προβλήματος της χώρας είναι τέτοιο, που ο αρμόδιος Επίτροπος ούτε καν εξέτασε το ενδεχόμενο μιας περιόδου χάριτος λίγων εβδομάδων για τη νέα κυβέρνηση, ώστε να ενημερωθεί και έπειτα να ενημερώσει σχετικά με τη νέα δέσμη μέτρων.
Έτσι, τη δέσμευση της Ελλάδας να ενημερώσει, ως το τέλος Οκτωβρίου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα τα οποία έχει υιοθετήσει και αυτά που θα λάβει για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, επανέλαβε ο Επίτροπος Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σήμερα στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της παρουσίασης των τετραμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής....
Οι προβλέψεις αφορούν τις οικονομίες των επτά μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% του συνόλου της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σε ερώτηση προς τον Επίτροπο τι περιμένει από την κυβέρνηση, που θα προκύψει στην Ελλάδα μετά τις επικείμενες εκλογές, ο κ. Αλμούνια απάντησε ότι «όλοι οι πολιτικοί ηγέτες και τα κόμματα στην Ελλάδα γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».
Πρόσθεσε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα πρέπει στις 24 Οκτωβρίου να ενημερώσει την Επιτροπή για τα μέτρα, που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής και του Ecofin.
«Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να λάβουμε γνώση των μέτρων, που υιοθέτησε η Ελλάδα, ώστε να αξιολογήσουμε αν οι δράσεις, που υιοθετήθηκαν για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και κυρίως για τη μείωση του ελλείμματος ως το τέλος του 2009 στο 3,7% του ΑΕΠ, είναι αποτελεσματικές», ανέφερε ο Χ. Αλμούνια και σημείωσε ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα ελληνικά μέτρα το Νοέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της για την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία.
«Θα πρέπει να αποφασίσουμε πριν το τέλος του χρόνου, τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας, όσο και στην περίπτωση των άλλων χωρών με υπερβολικά ελλείμματα, αν ελήφθησαν αποτελεσματικές δράσεις. Στη συνέχεια, θα αποφασίσουμε πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία σύμφωνα με τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και σε συνδυασμό με το πώς αξιολογούμε τα μέτρα, που υιοθετήθηκαν», κατέληξε ο Επίτροπος.
Με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαιτέρα ασφυκτικά, αν οι εκλογές στις 4 Οκτωβρίου δεν δώσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε το πολιτικό σύστημα θα υποχρεωθεί σε μία, καταρχήν, συνεννόηση ώστε να παρουσιαστούν τα μέτρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και βέβαια να είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να γίνουν δεκτά. Σε αυτή τη περίπτωση, τα οικονομικά προγράμματα των δύο κυβερνητικών κομμάτων, και ιδιαίτερα του ΠαΣοΚ, θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν στις απατήσεις των περιστάσεων.
Ίσως, να είναι και μέσα στις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ασκήσει μια έμμεση πίεση ώστε να παρθούν σκληρά μέτρα με ευρύτερη κομματική συναίνεση, δεδομένου ότι θα προκαλέσουν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις που ένα κόμμα με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δύσκολα να το φέρει σε πέρας.
 
Top