GuidePedia
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

0


Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης με το Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας εξαντλείται ραγδαία.

Μιλώντας ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, τόνισε ότι απομένουν μόλις λίγοι μήνες πριν από την οριστική κατάρρευση της συμφωνίας του 2015, γνωστής ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA).

«Χωρίς μια νέα συμφωνία, η στρατιωτική αντιπαράθεση φαντάζει σχεδόν βέβαιη, με καταστροφικές συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα», προειδοποίησε, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης σε μια ήδη τεταμένη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, κλιμάκωσε τη ρητορική του, απειλώντας με «βομβαρδισμούς» εάν το Ιράν δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις για μια νέα πυρηνική συμφωνία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters στις 30 Μαρτίου 2025, ο Τραμπ δήλωσε ότι η Τεχεράνη «παίζει με τη φωτιά» και ότι η Ουάσιγκτον δεν θα διστάσει να λάβει δραστικά μέτρα για να αποτρέψει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Η στάση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αποχώρησης των ΗΠΑ από το JCPOA το 2018, μια απόφαση που είχε προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις και ενίσχυσε τις εντάσεις στην περιοχή. ​

Ο Μπαρό ανακοίνωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν τις επόμενες εβδομάδες, ως απάντηση στις πρόσφατες συλλήψεις και φυλακίσεις ξένων υπηκόων από το ιρανικό καθεστώς.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι Γάλλοι πολίτες Σεσίλ Κολέρ και Ζακ Παρί, οι οποίοι παραμένουν υπό κράτηση για περισσότερες από 1.000 ημέρες.

Σύμφωνα με το France24 (1 Απριλίου 2025), η Γαλλία σχεδιάζει να προσφύγει σύντομα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας το Ιράν για παραβίαση διεθνών συνθηκών που αφορούν την προξενική προστασία.

«Θα αυξήσουμε την πίεση στο ιρανικό καθεστώς μέχρι να απελευθερωθούν οι συμπατριώτες μας», δήλωσε ο Μπαρό, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του Παρισιού να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών του.​
Στρατιωτικές κινήσεις και δορυφορικές αποκαλύψεις

Οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού συνέπεσαν χρονικά με την αποκάλυψη δορυφορικών εικόνων που δημοσιεύτηκαν από την εταιρεία Planet Labs στις 31 Μαρτίου 2025.



Οι εικόνες αυτές, όπως ανέφερε το CNN, δείχνουν την ανάπτυξη τουλάχιστον έξι stealth βομβαρδιστικών B-2 των ΗΠΑ σε αεροπορική βάση στον Ινδικό Ωκεανό, στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία, μια κοινή στρατιωτική εγκατάσταση ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βάση απέχει περίπου 3.900 χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές του Ιράν, τοποθετώντας την σε στρατηγική εγγύτητα για πιθανές επιχειρήσεις.

Μαζί με τα B-2, στην περιοχή εντοπίστηκαν τάνκερ ανεφοδιασμού και μεταφορικά αεροσκάφη, ενισχύοντας την εικόνα μιας σημαντικής στρατιωτικής κινητοποίησης. ​

Η ανάπτυξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σον Πάρνελ, δήλωσε στο Washington Post (1 Απριλίου 2025) ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή με επιπλέον αεροπορικά μέσα, χωρίς να επιβεβαιώσει ρητά την ανάπτυξη των B-2.

«Στόχος μας είναι η διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και η αποτροπή κάθε προσπάθειας κλιμάκωσης από κρατικούς ή μη κρατικούς παράγοντες», ανέφερε χαρακτηριστικά.​

Ο στρατιωτικός αναλυτής του CNN, Σέντρικ Λέιτον, πρώην συνταγματάρχης της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, σχολίασε ότι η παρουσία των B-2, τα οποία κοστίζουν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια το καθένα, αποτελεί σαφές μήνυμα αποτροπής προς την Τεχεράνη.

«Πρόκειται για μια επίδειξη ισχύος που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Οι ΗΠΑ δείχνουν ότι είναι έτοιμες να δράσουν αποφασιστικά», είπε.
Διεθνείς αντιδράσεις και προοπτικές

Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Δύσης και Ιράν έχει προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα με ανάλυση του Al Jazeera (2 Απριλίου 2025), η πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει ευρύτερη αστάθεια, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και τις ναυτιλιακές οδούς στον Περσικό Κόλπο.

Παράλληλα, η Ρωσία και η Κίνα, βασικοί σύμμαχοι του Ιράν, έχουν καλέσει σε αυτοσυγκράτηση, προειδοποιώντας ότι μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «ανεξέλεγκτες συνέπειες».

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, η διπλωματική οδός παραμένει ανοιχτή, αν και εύθραυστη.

Ο Μπαρό τόνισε ότι η Γαλλία, μαζί με άλλους Ευρωπαίους εταίρους, θα συνεχίσει να πιέζει για διάλογο, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να υιοθετεί μια πιο σκληρή γραμμή, συνδυάζοντας απειλές με την προοπτική διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, καθώς τα περιθώρια στενεύουν, η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος μιας κρίσης που θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τις ισορροπίες στην περιοχή.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Emoticon
:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.

 
Top