GuidePedia

Γάγγραινα που κατέτρωγε τις σάρκες της οικονομίας και της διοίκησης χαρακτηρίζει τα golden boys ο πρώην υπουργός, ο οποίος σημειώνει ότι «τα λάθη που έγιναν τα παραδεχθήκαμε, δεν είναι ουρανοκατέβατα»

Με πολιτικό ρεαλισμό προσεγγίζει ο κ. Β. Πολύδωρας την επικείμενη εκλογική μάχη. Δηλώνει αισιόδοξος για την έκβασή της, παραδέχεται ότι υπάρχουν πικρίες, αλλά ζητά από όλα τα στελέχη και τους ψηφοφόρους της ΝΔ να τις παραμερίσουν. Ωστόσο, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί στο «Εθνος της Κυριακής», δεν επιχειρεί να ωραιοποιήσει τα πεντέμισι χρόνια που πέρασαν, αλλά αντίθετα μιλά με «αυστηρή γλώσσα» για τα λάθη και τις παραλείψεις.
Εχετε ζήσει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στη διάρκεια της πολιτικής σας πορείας. Πιστεύετε ότι αυτή η αναμέτρηση, της 4ης Οκτωβρίου, γίνεται με τους πλέον δυσμενέστερους όρους για την παράταξή σας;
Δεν απαντώ στην ιστορικής φύσεως ερώτησή σας. Γιατί είναι σαν να αποδέχομαι τη βάση της σχέσης «δυσμενείς όροι και κατ’ ακολουθίαν δυσμενείς επιπτώσεις». Κάτι σαν άλλοθι ή ελαφρυντικό..... Οχι. Πάμε να νικήσουμε. Ομιλώντας την αλήθεια και πείθοντας τον λαό. Τον ώριμο πολιτικά και διαθέτοντα κριτήρια και κριτικό νου λαό. Η αλήθεια σώζει. Αυτό είναι το βαθύτερο νόημα των εκλογών. Δεν υποκαθιστούν οι δημοσκοπήσεις τις εκλογές. Ασφαλώς και ανατρέπονται οι δημοσκοπήσεις της στιγμής, οι οποίες κατά το πλείστον είναι συστήματα και μηχανισμοί επηρεασμού και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης παρά προϊόν στατιστικής έρευνας. Η οικονομική κρίση, με όσους κινδύνους αυτή συνεπάγεται, είναι παρούσα, έφθασε στην αυλή μας. Και η αιχμή των απειλητικών συνεπειών της είναι το δημόσιο χρέος. Γι’ αυτό απαιτείται και επιβάλλεται (όχι από την Ευρώπη και τον Αλμούνια μόνον, αλλά από την κοινή λογική και στοιχειώδη πρόνοια έμφρονος ανθρώπου) η λήψη μέτρων, όπως η μείωση των δημοσίων δαπανών, η αύξηση των δημοσίων εσόδων με την πάταξη της φοροδιαφυγής, η κατ’ επέκταση μείωση των ελλειμμάτων και η μείωση του δημόσιου χρέους. Αυτά είναι τα άμεσα προτάγματα, οι εκ των ων ουκ άνευ όροι της πολιτικής πραγματικότητας. Οι εκλογές θα έχουν εξουδετερώσει τους λαϊκιστές και θα λύνουν τα χέρια στους ορθολογιστές, πραγματιστές δημιουργούς, στον νικητή Κώστα Καραμανλή και στη Νέα Δημοκρατία να προχωρήσουν μπροστά.
Είστε ο πρώτος που καταγγείλατε το φαινόμενο των golden boys. Πιστεύεται ότι αυτή η ομάδα έχει μέρος της ευθύνης για την κατάσταση στην οποία σήμερα βρίσκεται η ΝΔ;

Ναι, είμαι ο πρώτος που κατήγγειλα το φαινόμενα και εισήγαγα τον όρο στην ελληνική πολιτική ορολογία. Το φαινόμενο ήταν σαράκι και γάγγραινα που κατέτρωγε τις σάρκες της οικονομίας και της διοίκησης. Αυτοί εγκαινίασαν τη «συνδιοίκηση» και «συγκατοίκηση» με τους εγκάθετους στον χώρο από τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί προέτασσαν και επεκαλούντο τα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια για τις αποδοχές τους, όταν ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας (με τα κριτήριά του) ελάμβανε μισθούς και αμοιβές πείνας. Αλλά κυρίως, τα golden boys έκοψαν τις γέφυρες επικοινωνίας με τους παραδοσιακούς πολιτικούς και με την κοινωνία. Μέρος ευθύνης είπατε; Λάθος. Τη μέγιστη ευθύνη πρέπει να πείτε, να πούμε. Για να βγάλουμε και τα σωστά συμπεράσματα για το μέλλον. Πού ζούμε; Στον 19ο αιώνα, όταν προσκαλούσαν τα παιδιά των προκρίτων και κοτζαμπάσηδων εξ Εσπερίας για να στελεχώσουν την υπό διαμόρφωση τότε κρατική μηχανή; Ας στρέψουμε την προσοχή μας και στο γεγονός ότι σήμερα ο Σαρκοζί και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες χτυπούν αμείλικτα τα golden boys των τραπεζών, αρχής γενομένης από τη Lehman Bros. Ολα αυτά δεν είναι ξένα και άσχετα προς τα εδώ συμβαίνοντα. Ας διδαχθούμε από αυτά.

Υπήρξαν, τελικά, κάποιοι που «πήραν στον λαιμό τους» τον Κ. Καραμανλή; Αναφέρομαι στα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

Εγιναν λάθη. Το παραδεχθήκαμε δημόσια. Και ο Κώστας Καραμανλής προσωπικά. Και φυσικά τα λάθη δεν είναι απρόσωπα. Ούτε ουρανοκατέβατα. Τελούνται από ανθρώπους. Η ειδικότερη ταυτότητα των ανθρώπων αυτών έχει-είχε, μεταξύ των άλλων, τα εξής χαρακτηριστικά: Δεν είχαν όπως φάνηκε στην πορεία παραταξιακή συνείδηση. Κατά τεκμήριον, ήσαν «μέλη παρέας». Κακής παρέας. Δεν ήσαν μέλη-στελέχη του κόμματος. Ασφαλώς και υπήρξαν «ήρωες» κατάχρησης εμπιστοσύνης που τους έδειξε ο Καραμανλής ή άλλα κυβερνητικά στελέχη. Σημειώνω ότι η όποια φθορά της ΝΔ δεν προξενήθηκε από πράξεις ή παραλείψεις σε επίπεδο κυβερνητικού έργου, αλλά από τη σκανδαλολογία. Αυτό την έφθειρε. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει σοβαρή αντιπρόταση οικονομικής πολιτικής από το ΠΑΣΟΚ ούτε σήμερα.

Σε προσωπικό επίπεδο, βιώσατε το 2007 έναν «πόλεμο» χωρίς προηγούμενο. Οχι τόσο από τους αντιπάλους σας όσο μέσα από τη δική σας παράταξη. Βλέποντας την πορεία της κυβέρνησης από τότε μέχρι σήμερα, νιώθετε δικαιωμένος για τα όσα λέγατε τότε;

Αφήνω κατά μέρος τις όποιες πικρίες. Και προχωρούμε. Το ίδιο ζητώ από όλους τους Νεοδημοκράτες. Θα προτιμούσα να μην είχαν υπάρξει αυτές οι αδικίες εις βάρος μου, αυτός ο πόλεμος και ας μην ήμουν δικαιωμένος σήμερα. Η αλήθεια δεν πρέπει ούτε να κακοποιείται ούτε να τραυματίζεται. Δεν θίγονται ούτε βλάπτονται πρόσωπα. Με τέτοιους πολέμους, εμφύλιους και κανιβαλικούς, σε όποιον χώρο και αν συμβαίνουν, ακρωτηριάζεται η αλήθεια και κονιορτοποιούνται αρχές. Οχι μόνον οι κομματικές, αλλά κυρίως οι κοινωνικές και ηθικές αρχές. Είναι ζητήματα ηθικής τάξεως αυτά.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη συζήτηση περί αυτοκάθαρσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της ΝΔ;

Η συζήτηση αυτή καλώς εγένετο. Διαμόρφωσε μια δυναμική θετική για τα κομματικά και ευρύτερα πολιτικά πράγματα. Δεν έμεινε η συζήτηση εντός των τειχών. Βγήκε, εξήχθη σ’ ολόκληρη την πολιτική αγορά. Και παρήγαγε μέχρις ώρας καλά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση θέλω να τηρούνται δύο όροι. Οτι πρέπει να κρατηθεί το τεκμήριον αθωότητος ως απόλυτη αρχή. Δηλαδή, κανείς δεν είναι ένοχος μέχρις αποδείξεως της ενοχής του, σύμφωνα με τη νόμιμη δικονομική διαδικασία και κατά την κρίση του φυσικού δικαστή. Και ο άλλος όρος, να έχουμε συνείδηση του γεγονότος ότι τα τηλεοπτικά λιντσαρίσματα είναι το χειρότερο κακοφόρμισμα της τηλεοπτικής δημοκρατίας. Να αντισταθούμε.

Ωστόσο, κάποιοι το 2007 έβλεπαν εσάς ως «πρόβλημα» για την παράταξη. Σήμερα τι τους απαντάτε;

Τώρα έχουν όλοι μετανιώσει. Και εκείνοι που οργάνωσαν την επιχείρηση κατασυκοφάντησής μου. Και όσοι τους πίστεψαν. Εγώ άντεξα. Και απέδειξα ότι ήμουν η λύση και όχι το πρόβλημα. Ολοι σήμερα παραδέχονται ότι συνέβαλα στη νίκη του Σεπτεμβρίου του 2007. Οι ΠΑΣΟΚοι κλαίνε ακόμη (οράτε «Βηματοδότη» της 20ής Αυγούστου 2009) γιατί ο «στρατηγός άνεμος» και «οι ασύμμετρες απειλές» χάρισαν τη νίκη στη ΝΔ (γιατί βρέθηκαν «χαζοί» που πίστεψαν σ’ αυτά όπως λέει το κείμενο του «Βηματοδότη»). Ετσι βρίζουν και τον λαό που ψήφισε ΝΔ. Αλλά και φέτος με διάφορες περιφράσεις και παραλλαγές, όλοι για τον «στρατηγό άνεμο» μιλούν. Εγώ πρόπερσι έσβηνα φωτιές, δεν έκανα εκλογές. Γι’ αυτό με πέρασαν κάποιοι, που όλες τις φορές έβλεπαν την πλάτη μου. Δεν πειράζει. Εδώ είμαστε
 
Top