GuidePedia

0

Μέσα σε ένα όργιο φημών για την στάση των Καραμανλή και Σαμαρά έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την κατάρρευση των ποσοστών της ΝΔ στις ευρωεκλογές, είναι πιθανό , η κρίση που ήδη ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ και πλησιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ, να επεκταθεί και στη ΝΔ. Ψίθυροι και σενάρια περισσεύουν , ωστόσο μέχρι τώρα, τίποτα δεν δείχνει ότι υπάρχει κρίση στη ΝΔ. Υπάρχει μια καθίζηση, οργή στην κοινωνία, απουσία αφηγήματος, κόπωση , αλλά όλα αυτά δεν έχουν προκαλέσει ακόμη κρίση στη ΝΔ.
 
Τόσο ο Σαμαράς, όσο και ο Καραμανλής, φέρονται έντονα δυσαρεστημένοι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Σαμαράς θεωρεί ότι η ΝΔ έχει χάσει την δεξιά ταυτότητά της και την θέλει πιο ακροδεξιά, μάλλον στα βήματα της Λεπέν και της Μελόνι, αν και οι φήμες λένε ότι αν τον προτείνει ο πρωθυπουργός για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ηρεμήσει. Ο Καραμανλής θεωρεί ότι η ΝΔ έχει χάσει το λαικό στοιχείο και την μετριοπάθειά της και εξελίσσεται σε μια σκληρή νεοφιλελεύθερη παράταξη με αντικοινωνικά χαρακτηριστικά, ενώ έχει κατηγορήσει τον πρωθυπουργό και για την περιφρόνηση του κράτους δικαίου. Οπότε η κοινή παρουσία των Σαμαρά – Καραμανλή στην 1η Ιουλίου σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο για τη ΝΔ;

Είναι ευνόητο ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει δύσπνοια κάθε φορά που ακούει για κοινή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών. Αλλά μέχρι και τις εκλογές του 2023 ήταν και οι δύο άσφαιροι. Δημιουργούσαν εντυπώσεις, πότε για την εξωτερική πολιτική, πότε για τις υποκλοπές, αλλά η ισχύς του Μητσοτάκη ήταν αδιαμφισβήτητη. Μετά όμως τις ευρωεκλογές, το σκηνικό έχει αλλάξει και το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε αναβρασμό. Είναι αδύνατο, η κρίση να μην χτυπήσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτό είναι βέβαιο. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι με πόση δύναμη θα χτυπήσει και ποια θα είναι η αντίδραση του Μητσοτάκη. Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες δεν ένοιωθε την ανάγκη να ασχοληθεί με τον Σαμαρά και τον Καραμανλή. Τώρα όμως ασχολείται με τους πάντες και τα πάντα, καθώς η πτώση του δεν φαίνεται να ανακόπτεται.

Στο ερώτημα τι μπορούν να κάνουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, απάντηση δεν υπάρχει , αν πρώτα δεν τους ακούσουμε και δεν καταμετρηθούν οι αντιδράσεις. Θεωρητικά, μπορεί να πει κανείς ότι ακριβώς επειδή η ισχύς του Μητσοτάκη έχει εξασθενήσει, μια επίθεση των δύο μπορεί να προκαλέσει κύματα αντιδράσεων, όξυνση και αντιπαράθεση που είναι βέβαιο ότι αυτή τη φορά θα πλήξει τον πρωθυπουργό.
Υπό αυτό το πρίσμα, δικαίως το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να απαξιώσει την κοινή εμφάνισή τους και εάν είναι δυνατόν να στείλει και μηνύματα. Μόνο που σε αυτές τις περιπτώσεις η λάθος κίνηση απέχει μόλις μια ανάσα από την σωστή. Εν αναμονή...

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top