GuidePedia

0

Πόσο ακόμη θα αντέξει η χώρα μας; Τουλάχιστον άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, θα στείλουν και αυτές συστήματα Patriot στο Κίεβο καλύπτοντας την ανάγκη της χώρας για τέτοια συστήματα αεράμυνας, τουλάχιστον προσωρινά

Δύο νέα προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα τύπου Patriot βρήκε η Ουκρανία, φυσικά με την βοήθεια της Δύσης. Το ένα σύστημα προορίζεται να παραδοθεί από την Ρουμανία, ενώ το άλλο από την Ολλανδία.

Λύγισε η Ρουμανία από τις Δυτικές Πιέσεις

Η Ρουμανία και η Ελλάδα ήταν οι δύο βαλκανικές χώρες που δέχθηκαν την μεγαλύτερη πίεση από την Δύση για να παραχωρήσουν συστήματα τύπου Patriot στο Κίεβο. Όπως φαίνεται το Βουκουρέστι λύγισε στις νατοϊκές πιέσεις και τώρα ανακοίνωσε πως θα παραδώσει 1 από τα 4 συστήματα Patriot στην Ουκρανία. Μαζί με το σύστημα θα αποσταλούν και σχετικοί πύραυλοι αεράμυνας.

Και οι 4 συστοιχίες Patriot του ρουμάνικου στρατού είναι έκδοσης PAC-3+, ωστόσο η χώρα διαθέτει πυραύλους τόσο τύπου PAC-2 GEM-T όσο και τους νεότερους PAC-3 MSE. Το βαλκανικό κράτος είχε παραγγείλει τα εν λόγω συστήματα το 2017 και λίγο αργότερα οι Αμερικανοί ενέκριναν την παραγγελία τους.

Το ρουμάνικο υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε πως η χώρα θα λάβει αποζημίωση για την μεταφορά του πανάκριβου αυτού συστήματος στον ουκρανικό στρατό, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το ζήτημα.

Να σας ενημερώσουμε πάντως πως πρόσφατα η Γερμανία δώρισε και αυτήν μία τρίτη συστοιχία τύπου Patriot στον ουκρανικό στρατό, ενώ η Ιταλία παρείχε στο κράτος ένα προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα τύπου SAMP/T.

Η Ολλανδία Στέλνει και Αυτήν τον «Πατριώτη»

Σε άλλη πρόσφατη είδηση τώρα, το Κίεβο αναμένεται να λάβει ακόμη περισσότερα συστήματα Patriot από δύο συμμαχικές ακόμη χώρες. Η μία από αυτές τις χώρες είναι η Ολλανδία, η οποία είναι πλέον βέβαιο πως θα προβεί σε αυτήν την κίνηση. Η δεύτερη χώρα όλως περιέργως δεν αποκαλύφθηκε.

Η Ολλανδή υπουργός άμυνας Kajsa Ollongren εξήγησε πως η Ολλανδία σε συνεργασία με μία χώρα που δεν κατονόμασε κατάφεραν να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας τύπου Patriot. Η ίδια τόνισε πως τα δύο κράτη εργάζονταν εδώ και καιρό σε αυτό το πρόγραμμα.

Κατά την διάρκεια μίας πρόσφατης συνάντησης στις Βρυξέλλες, το Άμστερνταμ μέσω της υπουργού άμυνάς του εξέφρασε την επιθυμία του να βοηθήσει την Ουκρανία με ένα επιπλέον σύστημα τύπου Patriot. Αν και τότε η Ollongren είχε αναφερθεί σε μία ξένη χώρα που θα βοηθούσε την Ολλανδία με αυτήν την πρωτοβουλία, ούτε τότε είχε αποκαλύψει το μυστήριο αυτό κράτος.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top