GuidePedia

0
Του Σωτήρη Σιδέρη

Ο νικητής των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία Χρίστιαν Μίτσκοσκι , σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αντί να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, πέρασε στην αντεπίθεση . Απαντώντας στον Μητσοτάκη, δήλωσε ότι προετοιμάζεται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και ότι του αρέσουν οι προκλήσεις επιδεικνύοντας περιφρόνηση στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, ότι θα θέσει το θέμα σεβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον στις 8- 9 Ιουλίου. Το πως και που θα το θέσει ο πρωθυπουργός είναι στον αέρα. Σίγουρα όχι μέσα στη Σύνοδο...
Αν μέσα στο ΝΑΤΟ, ενώπιον δεκάδων ηγετών, ο Μίτσκοσκι επιβάλλει την άποψή του να μην χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία Βόρεια Μακεδονία, χωρίς καμία συνέπεια μάλιστα, θα δημιουργηθεί αρνητικό προηγούμενο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πέραν αυτών, το πόσο σοβαρή είναι η εξωτερική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται και από τη στάση της κυβέρνησης στην ΕΕ, σχετικά με την υπογραφή συμφωνιών με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, με την Αθήνα να είναι θετική σε όλη την προενταξιακή στρατηγική. Το βέτο δεν είναι η ενδεδειγμένη στάση, αλλά η διπλωματία, αλλά αντί για διπλωματία, βλέπουμε θέατρο παντού….

Προθέσεις και τακτικισμοί

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι ο Μίτσκοσκι θα νοιώσει άβολα στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας γιατί θα θέσει το ζήτημα σεβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το κλίμα όμως στο ΝΑΤΟ δεν είναι καθόλου θετικό για να ανοίξει τώρα μια τέτοια συζήτηση και κατά συνέπεια, ο Μητσοτάκης είτε θα το θέσει σε συνάντησή του με τον Βορειομακεδόνα ομόλογό του, είτε θα κάνει κάποια δήλωση . Αλλά και η σχετική προετοιμασία της κυβέρνησης είναι μάλλον οικτρή. Οπότε αναμένουμε και πάλι επικοινωνιακούς ελιγμούς και μηδενική ουσία. Αλλά αν ο Μίτσκοσκι επιστρέψει στα Σκόπια αλώβητος, το κλίμα θα οξυνθεί. Προφανώς και ο Βορειομακεδόνας ηγέτης έχει το σχέδιό του και θα απαιτήσει σεβασμό της συμφωνίας και από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο ΝΑΤΟ δεν έχει καμία τύχη ενδεχόμενος τακτικισμός Μητσοτάκη, πέραν του ότι όλοι γνωρίζουν ότι για εσωτερικούς λόγους δεν ψηφίζει τα μνημόνια που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Το ζήτημα είναι να έχει πείσει μέχρι τότε ο Μητσοτάκης συμμαχικές χώρες να το θέσουν εκείνες στην Σύνοδο και όχι ο ίδιος. Μάλιστα μια συνάντηση, έστω λίγων λεπτών, των Μακρόν, Σολτς , Μητσοτάκη και Μίτσκοσκι και των ΗΠΑ, θα ήταν ίσως καθοριστική.

Γιατί θα ήταν τελείως διαφορετική η θέση του Μίτσκοσκι αν απαιτούσε ο Μπάιντεν, ο Μακρόν ή ο Σολτς τον σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών και διαφορετικό να το θέσει ο Μητσοτάκης. Το ειδικό βάρος κάθε χώρας παίζει σημαντικό ρόλο. Το ειδικό βάρος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι άφαντο εδώ και χρόνια.
Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με την Ουκρανία. Θα ασκηθεί πίεση για χρήματα και όπλα προς το Κίεβο και αναμένουμε τη θέση της κυβέρνησης. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες , η Ελλάδα θα διαθέσει βοήθεια ύψους περίπου 2 δις ευρώ την επόμενη τετραετία στην Ουκρανία, ποσό τεράστιο που θα βοηθούσε πολύ αναπτυξιακά τη χώρα μας, θα είναι μια εξαιρετικά αρνητική πολιτική.
Σίγουρα οι Σύμμαχοι θέλουν το σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών, θέλουν όμως αυτό να γίνει με διάλογο και όχι με πίεση, φοβούμενοι μια στροφή των Σκοπίων προς τη Μόσχα. Αν και αυτό είναι ένα πρόσχημα, το βέβαιο είναι ότι κανείς δεν θέλει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ να ανοίξει την ατζέντα του στα βαλκάνια.

Τι συμβαίνει στην ΕΕ;

Αν αυτή είναι λίγο πολύ η εικόνα στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ η κατάσταση είναι απογοητευτική. Έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία με άνοιγμα κεφαλαίων, δεν διαφαίνεται άμεσα στον ορίζοντα, ωστόσο τα προγράμματα και οι πολιτικές τρέχουν. Και εκεί πάλι ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του κάνουν θέατρο. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η ΕΕ με εντολή της Επιτροπής ετοιμάζει συμφωνία Άμυνας και Ασφάλειας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που συμβαίνει με όλες τις υποψήφιες χώρες. Το ζήτημα είναι πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει την παραμικρή ένσταση. Και αυτό σε πλήρη αντίθεση με όσα δηλώνει στο εσωτερικό της χώρας ότι δηλαδή θα μπλοκάρει την προώθηση των σχέσεων Σκοπίων -ΕΕ αν δεν τηρείται η Συμφωνία των Πρεσπών.

Να σημειωθεί ότι απρόσκοπτα, δηλαδή χωρίς την παραμικρή ένσταση από την Ελλάδα , “τρέχουν” και τα προγράμματα προενταξιακής βοήθειας προς την Βόρεια Μακεδονία. Η ΕΕ χορηγεί βοήθεια σε πλήθος προγραμμάτων όπως το ΜΠΒ ΙΙΙ αποσκοπεί να στηρίξει τις δικαιούχους χώρες να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν τις πολιτικές, θεσμικές, νομικές, διοικητικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη συμμόρφωσή τους με τις αξίες της ΕΕ, ώστε να ευθυγραμμιστούν σταδιακά με τους κανόνες, τα πρότυπα, τις πολιτικές και τις πρακτικές της ΕΕ. Ως εκ τούτου, ο ΜΠΒ ΙΙΙ συμβάλλει στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία των εν λόγω χωρών ενόψει της προσχώρησής τους στην ΕΕ. Για το 2024 η βοήθεια προς τα Σκόπια ανέρχεται στα 17 εκ. Ευρώ. Το θέμα δεν είναι το βέτο προς τη μικρή αυτή χώρα, αλλά η πολιτική της κυβέρνησης που συνεχίζει να υποκρίνεται και να συνδέει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών με την πορεία στην ΕΕ, ενώ στην πράξη δεν υφίσταται τέτοια πολιτική. Όλα είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Εννοείται ότι το θέμα δεν είναι η διμερής όξυνση με τα Σκόπια, αλλά η διόρθωση της πολιτικής και της Αθήνας και της νέας κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία. Ούτε το βέτο είναι λύση, αντίθετα. Σημειώνουμε όλα αυτά, για να αποκαλυφθεί το μέγεθος της πολιτικής εξαπάτησης της ελληνικής κοινωνίας από την κυβέρνηση, τόσο στις σχέσεις με τα Σκόπια, όσο και με τα Τίρανα.

Νοιώθοντας προφανώς άνετος, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε μεταξύ άλλων ότι προετοιμάζεται ότι του αρέσουν οι προκλήσεις και ότι “θα ήθελα να δω και αυτή την πρόκληση”, εννοεί τον Μητσοτάκη. Πρόσθεσε ότι “εάν υπάρχουν στην Ευρώπη -και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν- Ευρωπαίοι πολιτικοί που παρουσιάζονται ως Ευρωπαίοι πολιτικοί του 21ου αιώνα και έχουν μέσα τους ταλιμπανικά κίνητρα και θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο το ανθρώπινο δικαίωμα που έχει κατοχυρωθεί με πολλές διεθνείς συμβάσεις, τότε είμαι έτοιμος με αυτούς τους ανθρώπους να επιχειρηματολογήσω και να συζητήσω και πάνω σε αυτό δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία..”

Αντικειμενικά πρόκειται για μια άθλια δήλωση που επιβεβαιώνει την μεγάλη απόκλιση του ιδίου και του κόμματός του από την κοινή λογική και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα του στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Φυσικά και δεν διακατέχονται από “ταλιμπανικά κίνητρα” όσοι απαιτούν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλλον ο ίδιος διακατέχεται από τέτοια κίνητρα. Και φυσικά τίποτα δεν γίνεται χωρίς συνέπειες. Η Βόρεια Μακεδονία πλήρως ακριβά τον ακραίο εθνικισμό του Γκρούεφσκι και ο Μίτσκοσκι ρισκάρει . Απλά βλέπει τον Μητσοτάκη και ελπίζει ότι μπορεί να υπονομεύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών διαβλέποντας την αδυναμία του Έλληνα πρωθυπουργού να ανοίξει μέτωπο πλέον, μετά το 28%….

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top