GuidePedia

0

Εθνικός φορέας/εταιρεία μας ανακοινώνει ότι ήρθε η ώρα Ελλάδα-Τουρκία να προωθήσουν την «ενεργειακή συνεργασία»!

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» ο διευθύνων σύμβουλος της «Enterprise Greece» (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.), Μαρίνος Γιαννόπουλος δήλωσε:
«Έχοντας υπόψη τους ιστορικούς, πολιτιστικούς και εμπορικούς δεσμούς ανάμεσα στις χώρες µας, μαζί µε τις συνεργασίες που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της "θετικής ατζέντας", πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για την Ελλάδα και την Τουρκία να κάνουν τα επόμενα βήματα για την προώθηση ενεργειακής συνεργασίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».


Διευθύνων σύμβουλος «Enterprise Greece», Μαρίνος Γιαννόπουλος

Ο Μ. Γιαννόπουλος μάλιστα διευκρίνισε ότι τέτοιες ευκαιρίες, αφορούν στις υποδομές για τη μεταφορά φυσικού αερίου (τερματικοί σταθμοί LNG, αγωγοί, διασυνδέσεις και συστήματα διανομής) καθώς και αλλά και έργα που σχετίζονται µε το υδρογόνο, την αποθήκευση ενέργειας, τη διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και «σχέδια βιώσιμης ενέργειας» για τα νησιά. Με άλλα λόγια έχει προαποφασιστεί η διεύρυνση της ενεργειακής εξάρτησης στη γείτονα και αυτό θα αφορά ακόμη και στα νησιά...

Σύμφωνα με τη ιστοσελίδα enterprisegreece.gov.gr, «η Enterprise Greece είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, που προσελκύει ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και προωθεί τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό.»


Πρόεδρος της «Enterprise Greece» είναι η Μάιρα Μυρογιάννη η οποία ανέλαβε (Ιούλιο του 2023) Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η Μ. Μυρογιάννη συνόδευε στην Κωνσταντινούπολη (Φεβρουάριο του 2024) τον υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, όπου συνδιοργανώθηκε το ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ από το «Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας» (DEIK) και την «Enterprise Greece». Το ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ είχε επίσης πολύ έντονη «ενεργειακό άρωμα».

Ας ανατρέξουμε σε αυτό το σημείο σε παλαιότερη σχετική δήλωση (Φεβρουάριο του 2023) του Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη -του πρώην επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ-, Θάνου Ντόκου, ο οποίος έκανε λόγο για έναν «μεγάλο συνεταιρισμό κρατών» κατά τα πρότυπα της συνεργασίας Κατάρ-Ιράν «που θα συνεκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς πόρους της Μεσογείου». Δήλωση σε πλήρη σύμπνοια με αυτήν του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2022 έλεγε ότι, «οι ΗΠΑ εστιάζουν στο πώς θα δημιουργήσουν μια εταιρική δυναμική για να αποφύγουμε τις διαμάχες που συνοδεύονται με ένα οικονομικό κόστος».

Σε προηγούμενο σημείωμά μας τον Ιανουάριο του 2023 γράφαμε ότι, όσον αφορά στην ιδέα της «εταιρικής» συνεκμετάλλευσης, ο Τζο Μπάιντεν ήδη από το 2014 έλεγε ότι, «αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ταξίδεψα πρόσφατα [σσ. Μάιο του 2014] στην Κύπρο -ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Κύπρο εδώ και πέντε δεκαετίες- επειδή ήθελα να ενθαρρύνω τους Κύπριους [σσ. Κυπριακή Δημοκρατία] να αναπτύξουν τους ενεργειακούς πόρους τους σε συνεργασία με όλους -ΟΛΟΥΣ(!)- τους γείτονές τους, και να καταστεί σαφές ότι ΟΛΟΙ ωφελούνται εάν το σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να συνεργαστεί για να γίνει κόμβος για τις αγορές φυσικού αερίου».

Τότε εξηγήσαμε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν σφόδρα να εντάξουν την Τουρκία στο East Med Gas Forum, κατ' απαίτηση του Τζέφρι Πάιατ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όλες οι εξελίξεις συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η είσοδος της Τουρκίας στο Forum, αφενός θα αναγνωρίσει τα ανύπαρκτα δικαιώματά της στην Αν. Μεσόγειο -σαν μια άτυπη «Μαδρίτη» της Αν. Μεσογείου-, και αφετέρου θα αποτελέσει το έναυσμα για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου ακόμη και χωρίς προηγούμενη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας.

Συνδυαστικά επίσης θα αναφέρουμε την δήλωση (Ιούνιος 2024) της υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μαριλένας Ραουνά, η οποία είπε ότι η Κύπρος αξιοποιεί την ενέργεια ως καταλύτη για συνεργασία και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επειδή όμως όλα αυτά αφορούν εκτός την Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο, δεν πρέπει να αποκλειστεί το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε «συνδιαχείριση δια της πλαγίας οδού» με τη δημιουργία κοινών θαλάσσιων πάρκων ακόμη και με την εμπλοκή επιχειρηματιών, όπως άλλωστε διαφαίνεται από την δραστηριότητα και τις δηλώσεις της «Enterprise Greece». Να σημειωθεί ότι το τουρκικό Ίδρυμα Θαλασσίων Ερευνών (TUDAV) πρότεινε ήδη τη συνεργασία με την Ελλάδα για τη δημιουργία κοινών θαλάσσιων πάρκων.

Τον Μάρτιο του 2023 γράφαμε: «Η φόρμουλα εμπλοκής της Τουρκίας και υφαρπαγής του πολλά υποσχόμενου ενεργειακού μας πλούτου έχει βρεθεί. Σχεδιάζεται να εκτελεστεί με τον προσχηματικό μανδύα της «εταιρικής συνδιαχείρισης», τον οποίο οι ΗΠΑ προετοίμαζαν εδώ και χρόνια. Απ' ότι φαίνεται πλέον ωρίμασαν και οι συνθήκες υλοποίησης του σχεδίου τους...» Διαφωνείτε ακόμη;

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top