GuidePedia

0

Το μεσανατολικό έχει ξανανοίξει με τους ίδιους παίκτες

Αλέξανδρος Ιτιμούδης 
Η κατάσταση από πλευράς επιρροών στην Μέση Ανατολή αυτή τη στιγμή προσιδιάζει στο χιλιοπαιγμένο παιχνίδι από πλευράς ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων.
Οι νέοι παίκτες σε σχέση με το παρελθόν είναι το Ισραήλ και η Κύπρος από πλευράς δυτικού συνασπισμού, και το Ιράν για τους ευρασιάτες.

Στόχος είναι ο έλεγχος των εμπορευματικών ροών μέσω των συμφωνιών ΕΕ-Ινδίας και των προσφάτων συμφωνιών της Τουρκίας με το Ιράκ και της συμφωνίας που επιδιώκει το Ιράν με την Ινδία όπου εκεί έχουμε την σκιώδη ρωσική επιρροή.
Ουσιαστικά η Δύση και ειδικότερα οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις μαζί με τους Γάλλους έχουν μετακυλήσει εξοπλισμό και μεταφορά βαρών προς τα αραβικά κράτη τα οποία εισέρχονται στον αεροναυτικό σχεδιασμό της Δύσης.

Η Ρωσία όπως και παλιότερα ασκεί επιρροή στο Ιράν μέσω παροχής εξοπλισμών όπως και στην Συρία όπου εκεί λόγω στρατηγικής σχέσης έχει αποκτήσει και βάσεις.
Ο ρόλος της Ελλάδας όπως και τότε είναι να συγκρατήσει την Τουρκία άσχετα εάν αυτό δεν λέγεται δημόσια, και πολύ περισσότερο εάν το παραδεχόμαστε εδώ.

Βάση γεωγραφίας και μόνο η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο θα αποτελέσουν αφενός στρατηγικό βάθος για το Ισραήλ που ήδη μάχεται και αφετέρου θα λειτουργούν ως κέντρα υποστήριξης της Μέσης Ανατολής, καθώς ήδη οι αγγλοσάξονες ασκούν αεροναυτική προβολή ισχύος μέχρι και το Ιράκ.
Στο παιχνίδι αυτό η Τουρκία είναι προφανώς εναντίον της Δύσης πάρα την φαινομενική της υπαγωγή στις δυτικές συμμαχίες.

Η Τουρκία μέσω των δικτύων της στη Μέση Ανατολή και των επαφών με το Κατάρ πράττει το παιχνίδι των χερσαίων δυνάμεων και αυτό θα γίνεται όλο και περισσότερο εμφανές, διότι εάν χάσουν οι δυτικοί τότε η Τουρκία κάνει σημαντικό βήμα για να γίνει ξανά Οθωμανική αυτοκρατορία.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top