GuidePedia

0


Αν το περιστατικό που καταγράφηκε με την ΤΠΚ (τορπιλοπυραυλάκατος) «Υποπλοίαρχος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ» δεν επαρκεί στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού, αναρωτιέται κανείς τι άλλο χρειάζεται να συμβεί για να κινητοποιηθεί…

Όπως έγινε γνωστό, η πυραυλάκατος -που αισίως κλείνει 44 χρόνια επιχειρησιακού βίου, έχοντας καθελκυσθεί στις 11 Δεκεμβρίου 1980, κατασκευασθείσα κατόπιν αδείας της γαλλικής CMN στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.- έπλεε περιπολώντας στην ευρύτερη περιοχή του Καστελορίζου, όταν το πλήρωμα διαπίστωσε «αυτοδιάτρηση» στο σκάφος.

Η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» (F 461) που έπλεε στην περιοχή, έσπευσε να παράσχει συνδρομή και να συνοδεύσει την ΤΠΚ στον ναύσταθμο της Σούδας στην Κρήτη όπου θα γίνει η πρώτη εκτίμηση της ζημιάς και θα επιχειρηθεί αποκατάσταση. Θα μας αποκαλέσουν υπερβολικούς και εμφορούμενους από αντιπολιτευτική διάθεση, εάν θυμίσουμε ότι εκεί γύρω στις τρεις δεκαετίες ζωής, όσοι παίρνουν στα σοβαρά τη ναυτική τους ισχύ, ξεκινούν και αποσύρουν τα πλοία; Εδώ, η εν λόγω ΤΠΚ διανύει την πέμπτη δεκαετία της ζωής της και δεν υπάρχει ούτε καν συζήτηση για το τι θα γίνει…

Κι ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί στο σύνολο του Στόλου (κύριες μονάδες επιφανείας και υποβρύχια σε ανάλογες ηλικίες), κατά τα άλλα επαναπαυόμαστε με τις τρεις FDI HN που περιμένουμε να παραλάβουμε από την γαλλική Naval Group. Κι όταν τους φωνάζεις ότι με τον ρυθμό αντικατάστασης θα καταργήσουμε στο τέλος το Ναυτικό, σου απαντούν «δημοσιονομικός χώρος».

Χωρίς φυσικά να εξηγούν, πως είναι δυνατόν μια χώρα με τόση θάλασσα γύρω της και με το επίπεδο απειλής που αντιμετωπίζει, να μην προτεραιοποιεί σε υψηλότερη θέση τη στοιχειώδη αποκατάσταση της ναυτικής της ισχύος. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εκπόνηση μακροχρόνιου ναυπηγικού προγράμματος που θα περιλαμβάνει όλες τις ανάγκες για πλοία διαφόρων εκτοπισμάτων.

Ενός προγράμματος που θα μπορούσε να αναζωογονήσει τη ναυπηγική βιομηχανία, σε αντίθεση με τις μεγαλοϊδεατικού χαρακτήρα ανακοινώσεις περί… μακροπρόθεσμης ένταξης σε μεγαλεπήβολα προγράμματα, τα οποία όμως θα παράξουν αποτελέσματα σε μερικά χρόνια (φρεγάτες Constellation / Ευρωκορβέτα). Αυτή η πολιτική σιγουριά και μακαριότητα μας ξεπερνά.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top