GuidePedia

0


Ο Ρωσικός στρατός προελαύνει παντού. Στρατηγική ήττα η πτώση της Avdiivka, έρχεται η σειρά Kharkiv, Zaporizhia - Cedric Layton (Αμερικανός συνταγματάρχης): Μετά την πτώση της Avdiivka ο ρωσικός στρατός αποκτάει στρατηγικό πλεονέκτημα

Η κατάρρευση του μετώπου στην Ουκρανική πόλη Avdiivka όπου ο Ουκρανικός στρατός για να αποφύγει την περικύκλωση, αποφάσισε να αποχωρήσει από την πόλη κακήν κακώς, ήταν τόσο άναρχη η υποχώρηση που οι Ουκρανοί έχασαν 1.500 στρατιώτες μέσα σε μια μέρα…αποτελεί σημείο καμπής για την Ουκρανία και τα μάταια σχέδια της Δύσης και του ΝΑΤΟ.
Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί προειδοποιούν ότι τα χειρότερα είναι εμπρός, οι Ρώσοι έχουν ξεκάθαρη πρωτοβουλία κινήσεων και προελαύνουν σε 8 βασικά σημεία του μετώπου μήκους 1.500 χιλιομέτρων.
Η Washington Post σε ανάλυση της τονίζει ότι η νίκη Trump στις 5 Νοεμβρίου 2024 θα είναι σοκαριστική εξέλιξη για την Ουκρανία…

Η σύγκρουση στην Ουκρανία σε οριακό σημείο – Η πτώση της Avdiivka στρατηγική ήττα των Ουκρανών και του ΝΑΤΟ

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει φτάσει σε οριακό σημείο, σηματοδοτώντας τη σταδιακή μετατόπιση της πρωτοβουλίας στο πεδίο της μάχης στη Ρωσία και μια αυξανόμενη αναταραχή μεταξύ των υποστηρικτών του Κιέβου.
Από τα μέσα του 2023, οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν πετάξει απίστευτη ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού σε άκαρπες προσπάθειες να διαρρήξουν τη ρωσική άμυνα στον νότιο τομέα της πρώτης γραμμής.
Εξοπλισμένα από το ΝΑΤΟ και εκπαιδευμένα από το ΝΑΤΟ αποσπάσματα σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν μια νικηφόρα πορεία στην Κριμαία αλλά κατέληξαν σε ασήμαντους τάφους γύρω από τη στέπα του Donbass.
Η σφαγή των ουκρανικών αποθεμάτων που οργανώθηκε από την ηγεσία του Κιέβου και τους ξένους συμβούλους της οδήγησε στην κατάληψη μερικών μόνο άδειων χωριών στη γκρίζα ζώνη.
Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, είχε δημιουργηθεί μια ρωγμή στην παράλληλη πραγματικότητα που υπήρχε στην κάλυψη των δυτικών μέσων ενημέρωσης και στις δηλώσεις διπλωματών των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οι ελπίδες των χορηγών του Κιέβου να ξεφορτωθούν την αφρόκρεμα από τη ρωσική «ήττα στο πεδίο της μάχης» και την «κατάρρευση του κράτους του» καταστράφηκαν.
Το κόστος της σύγκρουσης αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Με τη σειρά της, η ρωσική οικονομία που ήθελαν να την καταστρέψουν φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από ότι οι περισσότερες χώρες της Δύσης.
Η κυβέρνηση Biden δυσκολεύεται να προωθήσει το νέο πακέτο «βοήθειας» στον Zelensky.
Η προσήλωση της Ομάδας Biden στην Ουκρανία, έχει μειώσει το ενδιαφέρον στις εσωτερικές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις και αυτό βέβαια είναι προς όφελος του Trump στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Από το χρήσιμο εργαλείο στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η Ουκρανία έγινε διαπραγματευτικό χαρτί στα εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια.
Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι θα ήταν πρόθυμοι να απομακρυνθούν από αυτήν την κατάσταση επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αποτυχία στους αντιπάλους τους.
Οι Ευρωπαίοι μαριονέτες της Ουάσιγκτον βρίσκονται σε μια ακόμη πιο περίπλοκη κατάσταση.
Έχουν ήδη υπονομεύσει τις δικές τους οικονομικές δυνατότητες και έχουν κάψει πολλές γέφυρες με τη Ρωσία.

Αυτά υπογραμμίζονται από την κατάρρευση των προσπαθειών της Ουκρανίας να διατηρήσουν τον έλεγχο της Avdiivka, η οποία βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία κοντά στην πόλη του Donetsk. Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές μονάδες κατάφεραν να χωρίσουν τις υπόλοιπες ουκρανικές δυνάμεις σε δύο απομονωμένες ομάδες από τη βορειοανατολική κατεύθυνση.
Ρωσικές μονάδες ανέλαβαν τον έλεγχο της οχυρωμένης περιοχής «Zenit», στο έδαφος της πρώην βάσης αεράμυνας, καθώς και εισήλθαν στα λεγόμενα Brev no, Vinogradniki και Cheburashka. Τμήματα των στρατευμάτων του Κιέβου που αναπτύσσονται εκεί εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ή παραδίδονται στους Ρώσους.
Εν τω μεταξύ, ο στρατηγός Aleksandr Tarnavksy, επικεφαλής της επιχειρησιακής-στρατηγικής ομάδας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που δραστηριοποιείται στην Avdiivka, ισχυρίστηκε ότι όλα είναι υπό έλεγχο και οι δυνάμεις του απλώς πραγματοποιούν έναν «ελιγμό».
Προφανώς, το επόμενο στάδιο θα είναι να ισχυριστεί κανείς ότι κανείς δεν ήθελε καν να ελέγξει αυτή την ασήμαντη πόλη και η όλη κατάσταση ήταν μια επική επιτυχία.
Δεν αποτελεί έκπληξη, ακόμη και οι πιο αφοσιωμένοι υποστηρικτές του Κιέβου έχουν αμφιβολίες για τις προοπτικές του καθεστώτος.

Ο Ρωσικός στρατός προελαύνει παντού. Στρατηγική ήττα η πτώση της Avdiivka, έρχεται η σειρά Kharkiv, Zaporizhia

Οι καθυστερήσεις στη δυτική βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία πιθανότατα βοηθούν τη Ρωσία να ξεκινήσει ευκαιριακές επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος αρκετών τομέων της πρώτης γραμμής προκειμένου να ασκήσει πίεση στις ουκρανικές δυνάμεις. Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν επί του παρόντος τουλάχιστον τρεις επιθετικές προσπάθειες—κατά μήκος των συνόρων της Περιφέρειας Kharkiv, ιδιαίτερα προς τις κατευθύνσεις Kupyansk και Lyman, μέσα και γύρω από την Avdiivka και κοντά στο Robotyne στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia.
Μετά την κατάρρευση και απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από την Avdiivka και την επακόλουθη ρωσική νίκη στην Avdiivka, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Ουκρανικός στρατός είναι σε πολύ μειονεκτική θέση…
Οι κρίσιμες ελλείψεις στην Ουκρανία σε εξοπλισμό που παρείχε η Δύση και οι φόβοι για την πλήρη παύση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ ανάγκασαν τα ουκρανικά στρατεύματα να υποχωρήσουν σε όλο το μέτωπο, γεγονός που πιθανότατα ενθάρρυνε τις ρωσικές δυνάμεις να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να ξεκινήσουν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις έξω από την περιοχή Avdiivka, που έχουν κάνει κατά μήκος της συνοριακής περιοχής Kharkiv-Luhansk από τις αρχές Ιανουαρίου 2024 και στη δυτική Zaporizhia τις τελευταίες 48 ώρες.

Αυτές οι ρωσικές επιθετικές προσπάθειες πιθανότατα θα εμποδίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να προετοιμάσουν προσωπικό και υλικό για ανανεωμένες αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις, τονίζοντας τα επιχειρησιακά μειονεκτήματα που θα υποστεί η Ουκρανία εάν απλώς σκάψει και επιχειρήσει να αμυνθεί για το υπόλοιπο του 2024, όπως υποστηρίζουν ορισμένα δυτικά κράτη και αναλυτές.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα επιδιώκουν να επωφεληθούν από δύο παράθυρα ευκαιριών με την πρόσφατη έναρξη των ταυτόχρονων επιθετικών επιχειρήσεων τους - την περίοδο πριν από την επερχόμενη εαρινή περίοδο και τη διαφοροποιημένη δυναμική της παροχής δυτικής βοήθειας.
Η Ουκρανία οδεύει προς την εποχή της rasputitsa, την περίοδο της Άνοιξης κατά την οποία το παγωμένο έδαφος του χειμώνα ξεπαγώνει και κάνει τις μηχανοκίνητες μονάδες πιο δύσκολη σε όλο το θέατρο, επιβραδύνοντας έτσι (αλλά κυρίως όχι εντελώς) τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

Ορισμένοι Ρώσοι μ αναφέρουν ήδη ότι η λάσπη στη νότια Ουκρανία εμποδίζει τις ουκρανικές δυνάμεις να φέρουν νέες εφεδρείες στην περιφέρεια Zaporizhia για να ενισχύσουν τις ρωσικές επιθετικές προσπάθειες, και αυτές οι συνθήκες πιθανότατα θα επιβραδύνουν επίσης τη ρωσική επιθετική ορμή καθώς ο καιρός συνεχίζει να αλλάζει….
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προσπαθούν να εξασφαλίσουν τακτική προέλαση σε όλο το θέατρο, ενώ το έδαφος και ο καιρός γενικά ευνοούν την επιθετική κίνηση για να εξαντλήσουν τις αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας καθώς και να εξασφαλίσουν ευνοϊκές θέσεις για μελλοντικές επιχειρήσεις πριν ξεκινήσει σοβαρά η rasputitsa.
Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση, επιπλέον, πιθανότατα συνειδητοποιεί ότι η βοήθεια ασφαλείας από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ουκρανίας, ιδιαίτερα τις υποσχεθείσες ευρωπαϊκές παραδόσεις πυρομαχικών πυροβολικού, θα αρχίσει να έχει αποτελέσματα μεσοπρόθεσμα, πιθανότατα πριν από το φθινόπωρο του 2024.

Η ενδεχόμενη παροχή περισσότερης ευρωπαϊκής βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία, ωστόσο, δεν θα καλύψει το κενό στον κρίσιμο εξοπλισμό που θα δημιουργούσε η πλήρης παύση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ, ιδιαίτερα με προηγμένα συστήματα αεράμυνας όπως οι πύραυλοι εδάφους-αέρος Patriot. Η κλιμάκωση της ευρωπαϊκής βοήθειας για την ασφάλεια είναι απαραίτητη αλλά όχι επαρκής για να σταθεροποιήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις το μέτωπο, πόσο μάλλον να ανακτήσουν την πρωτοβουλία σε περιοχές όπου οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν.
Η ρωσική κατάληψη της Avdiivka μετά από τέσσερις μήνες εντατικών επιθετικών επιχειρήσεων αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν επιθετικές επιχειρήσεις που δεν θέτουν απαραίτητα όρους για ευρύτερα επιχειρησιακά οφέλη, αλλά εξακολουθούν να αναγκάζουν την Ουκρανία να δεσμεύσει ανθρώπινο δυναμικό και υλικό σε αμυντικές επιχειρήσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται κοντά στην Avdiivka για το μεγαλύτερο μέρος της εισβολής πλήρους κλίμακας μέχρι στιγμής και ενέτειναν τις επιχειρήσεις για την κατάληψη της πόλης στα μέσα Οκτωβρίου 2023

Στους επόμενους τέσσερις μήνες από τον Οκτώβριο, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να προχωρήσουν σχεδόν 9 χιλιόμετρα στην Avdiivka σύμφωνα με ρωσικές εκτιμήσεις
Ο Διοικητής της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Tavriisk, Ταξίαρχος Oleksandr Tarnavskyi δήλωσε στις 18 Φεβρουαρίου ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των τεσσάρων μηνών, οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν 364 άρματα μάχης, 248 συστήματα πυροβολικού.
Οι ρώσοι όλο αυτό το διάστημα έχασαν 16.000 στρατιώτες στην κατεύθυνση Avdiivka από τον Οκτώβριο του 2023.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να τραβήξουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην Avdiivka και μακριά από άλλες περιοχές του μετώπου και να αναγκάσουν τους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν ήδη περιορισμένες ουκρανικές αποθήκες κρίσιμου εξοπλισμού, αλλά το έκαναν χωρίς να εξασφαλίσουν σημαντικά επιχειρησιακά οφέλη. Αυτό το αποτέλεσμα είναι πιθανό να επαναληφθεί σε συνεχιζόμενες επιθετικές επιχειρήσεις στη συνοριακή γραμμή Kharkiv-Luhansk και στη δυτική Zaporizhia.

Ο ουκρανικός στρατός έχασε 1.500 στρατιώτες μέσα σε 24 ώρες λόγω της άναρχης υποχώρησης από την πόλη Avdiivka

Οι Ουκρανικές δυνάμεις έχασαν περισσότερους από 1.500 στρατιώτες κατά την αποχώρηση από τη στρατηγική πόλη Avdiivka στο Donetsk τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 18 Φεβρουαρίου.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu ανέφερε στον Putin την πλήρη απελευθέρωση της Avdiivka από την Ομάδα Δυνάμεων Tsentr.
Σύμφωνα με το υπουργείο, ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης ρωσικής επιχείρησης απελευθερώθηκε μια περιοχή 31,75 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένης της Avdiivka.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι η εντολή του Ουκρανού Ανώτατου Διοικητή Alexander Syrsky να εγκαταλείψει την Avdiivka δόθηκε μόλις 24 ώρες αφότου τα ουκρανικά στρατεύματα άρχισαν την ανεξέλεγκτη απόσυρσή τους από την πόλη.
«Η εντολή του Ουκρανού αρχιστράτηγου Syrsky να εγκαταλείψει την πόλη εκδόθηκε μόνο μία ημέρα μετά την έναρξη της ανεξέλεγκτης φυγής των ουκρανικών στρατευμάτων από την Avdiivka».
Μόνο μερικές διάσπαρτες μονάδες ουκρανικών στρατευμάτων κατάφεραν να εγκαταλείψουν την Avdiivka κάτω από τα πυρά των ρωσικών στρατευμάτων, εγκαταλείποντας τα όπλα τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου άμυνας.

«Προς το παρόν, λαμβάνονται μέτρα για την οριστική εκκαθάριση της πόλης από τους μαχητές, για τον αποκλεισμό των ουκρανικών μονάδων που έφυγαν από την πόλη και εδραιώθηκαν στο εργοστάσιο οπτάνθρακα και χημικών στην Avdiivka».
Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να αναπτύσσονται στην Avdiivka.
Στιγμιότυπα που δείχνουν χτυπήματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη FPV σε ουκρανικά στρατεύματα που προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη με τα πόδια αναρτήθηκαν επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top