GuidePedia

0

O πόλεμος στην Ευρώπη στηρίζει την οικονομία στις ΗΠΑ

Όσοι ζητούν από το Κογκρέσο να ανάψει το πράσινο φως για νέα οικονομική στήριξη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, επικαλούνται συνήθως λόγους γεωπολιτικής. Μία ήττα των Ουκρανών θα ήταν συνολικά ήττα της Δύσης, υποστηρίζουν, ενώ προειδοποιούν πως θα έδινε το κίνητρο στον Βλαντίμιρ Πούτιν να επιτεθεί και σε άλλη χώρα.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα επικαλούνται και έναν ακόμη λόγο, που ίσως να συγκινεί περισσότερο τους Ρεπουμπλικάνους και ευρύτερα όσους δεν πείθονται ότι η Ρωσία συνιστά απειλή εθνικής ασφαλείας που πρέπει να απασχολεί τις ΗΠΑ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι καλός για την οικονομία, τονίζουν.

Στα δύο χρόνια από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ γνώρισε μια έκρηξη στις παραγγελίες για όπλα και πυρομαχικά. Οι πελάτες τους είναι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι που προσπαθούν να αναπτύξουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες καθώς και το Πεντάγωνο, το οποίο αγοράζει νέο εξοπλισμό και αναπληρώνει τα στρατιωτικά αποθέματα που εξαντλούνται από τις παραδόσεις στην Ουκρανία.

Η βιομηχανική παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 17,5% από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve, που επικαλείται η Wall Street Journal.
To 64% της βοήθειας επιστρέφει στις ΗΠΑ

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν λένε ότι από τα 60,7 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την Ουκρανία σε ένα συμπληρωματικό αμυντικό νομοσχέδιο 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 64% στην πραγματικότητα θα επιστρέψει στην αμυντική βιομηχανική βάση των ΗΠΑ.

«Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που παρεξηγούνται… πόσο σημαντική είναι αυτή η χρηματοδότηση για την απασχόληση και την παραγωγή σε όλη τη χώρα», δήλωσε στη WSJ ο Λάελ Μπρέιναρντ, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου. Ενώ ο πόλεμος έχει συχνά οικονομικές παρενέργειες, αυτές συμβαίνουν χωρίς οι ΗΠΑ να δίνουν ουσιαστικά καμία από τις μάχες.

Οι πρόσφατες δαπάνες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και άλλο στρατιωτικό υλικό αντιπροσωπεύουν «μια επένδυση ολόκληρης γενιάς. Τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανηθεί όσα τα προηγούμενα 20 χρόνια», εξήγησε ο Myles Walton, αναλυτής στρατιωτικής βιομηχανίας στη Wolfe Research.

Ενώ το πακέτο βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει επίσης κεφάλαια για το Ισραήλ και την Ταϊβάν, πέρασε από τη Γερουσία στις 13 Φεβρουαρίου, η μοίρα του είναι αβέβαιη στη Βουλή, όπου αντιτίθεται οι Ρεπουμπλικάνοι συμμάχους του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πρωτοπόρου για το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές. Τι υποστηρίζουν; Οι ΗΠΑ δεν έχουν την πολυτέλεια να υποστηρίξουν το Κίεβο καθώς τα δημοσιονομικά ελλείμματα αυξάνονται, η Ρωσία θα επικρατήσει ούτως ή άλλως και η χώρα πρέπει να θωρακίσει καλύτερα τα σύνορά της πριν παράσχει περισσότερη βοήθεια στο εξωτερικό.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αγοράζουν αμερικανικά μαχητικά

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ έκλεισαν εξοπλιστικές συμφωνίες άνω των 80 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του έτους έως τον Σεπτέμβριο, εκ των οποίων περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια προήλθαν από Ευρωπαίους συμμάχους – περισσότερο από πέντε φορές τον ιστορικό κανόνα, είπε ο Γουόλτον.

Η Πολωνία έχει κάνει παραγγελίες αξίας περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ελικόπτερα Apache, συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας ή Himars, άρματα μάχης M1A1 Abrams και άλλο υλικό, σύμφωνα με τη WSJ. Η Γερμανία ξόδεψε 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια για ελικόπτερα Chinook και σχετικό εξοπλισμό, ενώ η Τσεχική Δημοκρατία αγόρασε 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια τζετ F-35 και πυρομαχικά.

Αλλά και αμερικανικό LNG

Η ώθηση στην αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ είναι μόνο ένας τρόπος με τον οποίο οι γεωπολιτικές εντάσεις πιέζουν την Ευρώπη και ευνοούν την Αμερική. Η διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου οδήγησε σε απότομη άνοδο των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού στην Ευρώπη, ενώ ενίσχυσε την ευρωπαϊκή ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο πέρυσι και οι εξαγωγές αμερικανικού LNG αναμένεται να διπλασιαστούν σχεδόν μέχρι το 2030. Περίπου τα δύο τρίτα αυτών των εξαγωγών πηγαίνουν στην Ευρώπη.

Πέντε νέα έργα LNG προωθούνται στις ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν επενδύσεις περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά, δήλωσε ο Alex Munton, διευθυντής παγκόσμιας έρευνας φυσικού αερίου και LNG στο Rapidan Energy Group. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα άρχισαν να κατασκευάζονται μόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, είπε, καθώς η διακοπή στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο της Ευρώπης απέδειξε την αξία του LNG.
Άλμα στις επενδύσεις

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50% μεταξύ των 12 μηνών έως τον Ιούνιο του 2021 και της ίδιας περιόδου του 2023, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η βρετανική αμυντική εταιρεία BAE Systems σχεδιάζει να δημιουργήσει 500 θέσεις εργασίας επεκτείνοντας τις εγκαταστάσεις στη Μινεσότα, ενώ η General Dynamics θα δημιουργήσει περίπου 120 θέσεις σε ένα νέο εργοστάσιο στο Τέξας, σύμφωνα με τον Cook.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν λένε ότι η χρηματοδότηση που διατίθεται για την Ουκρανία είναι η ανοικοδόμηση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Αμερικής, η εκκίνηση και η επέκταση των γραμμών παραγωγής όπλων και πυρομαχικών και η υποστήριξη θέσεων εργασίας σε 40 πολιτείες.

Η κυβέρνηση μπορεί επίσης να ελπίζει σε πολιτικά οφέλη σημειώνοντας τον αντίκτυπο στους εργοδότες σε εκλογικές πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια και η Αριζόνα, καθεμία από τις οποίες θα λάβει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top