GuidePedia

0


Η Άγκυρα στηρίζει τον Μαρκ Ρούτε με την προϋπόθεση ότι «δεν θα ενδώσει στις πιέσεις ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος». Η πρόθεση της Άγκυρας να ζητήσει κάτι «σε αντάλλαγμα» για να συμφωνήσει με την υποψηφιότητα του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προκαλεί «ενόχληση» αλλά όχι έκπληξη στους κύκλους του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Τουρκία «προτίθεται να ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι είτε ο Ρούτε είτε οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος θα είναι αμερόληπτος έναντι των συμμάχων ευρωπαϊκών μελών και, κυρίως, ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα ή Κύπρος ( παρά το γεγονός ότι η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ)».

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Τουρκία θέλει ο νέος Γενικός Γραμματέας να επιτρέψει στην Άγκυρα να συμμετάσχει στις συνεργασίες ΝΑΤΟ-ΕΕ και να δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στις εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Η Ολλανδία έχει ήδη άρει τους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία από τον Ιούλιο, που επιβλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια λόγω της στρατιωτικής εισβολής της Άγκυρας στη βόρεια Συρία, καθώς ο Ερντογάν είπε ναι στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σε μια συνάντηση στο Βίλνιους.

Σχολιάζοντας το θέμα και η “Καθημερινή”, πηγή του ΝΑΤΟ είπε ότι οι παραπάνω πληροφορίες μπορεί να έχουν πραγματική βάση, καθώς η Ολλανδία κατέχει την «πρωτοπορία» στη μόνιμη δομημένη αμυντική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, της PESCO, όπου η Τουρκία φιλοδοξεί εδώ και καιρό να εισέλθει. Δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη η πρόθεση της Άγκυρας να «παζαρεύει» το θέμα της υποψηφιότητας για τη θέση του «διαδόχου» του Γενς Στόλτενμπεργκ, αφού τα τελευταία δύο χρόνια επιδόθηκε στην ίδια τακτική και στην περίπτωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top