GuidePedia

0

Η Τουρκία επιλέχθηκε σκόπιμα ως τόπος της συνάντησης, καθώς θεωρήθηκε αρκετά ασφαλές για τους ηγέτες να συναντηθούν εκεί.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Χαμάς πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, αποκάλυψε το βράδυ της Κυριακής ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ KAN.

Επικεφαλής της συνάντησης ήταν ο αναπληρωτής πρόεδρος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι, ο οποίος συμμετείχε από την κατοικία του στη Βηρυτό, και ο πρώην επικεφαλής της Χαμάς Χάλεντ Μασάλ, ο οποίος ζει στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Αρκετά άλλα ανώτερα στελέχη της Χαμάς συμμετείχαν, σύμφωνα με το ΚΑΝ.

Η Τουρκία επιλέχθηκε σκόπιμα ως τόπος της συνάντησης, καθώς κρίθηκε αρκετά ασφαλής για τους ηγέτες να συναντηθούν εκεί. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί συνεχώς αντι-ισραηλινή ρητορική από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, κηρύσσοντας το Ισραήλ ένοχο για εγκλήματα πολέμου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για τον συντονισμό των επόμενων βημάτων της Χαμάς στην τρέχουσα σύγκρουση με το Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, όταν εκατοντάδες τρομοκράτες της Χαμάς διέσπασαν τα σύνορα και εξαπέλυσαν δολοφονική επιδρομή σε βάσεις των IDF και ισραηλινές συνοριακές κοινότητες, σκοτώνοντας 1.200 άτομα και απαγάγοντας σχεδόν 250 άτομα.

Οι ηγέτες της Χαμάς δεν έχουν ακόμη καθορίσει τα επόμενα βήματά τους στον πόλεμο, τόσο εντός της ίδιας της Γάζας όσο και για τον ρόλο της ομάδας Χεζμπολάχ που είναι αντιπρόσωπος του Ιράν στον Λίβανο, αλλά το ΚΑΝ ανέφερε ότι μπορεί να τεθεί επί τάπητος μια άλλη συμφωνία ομήρων-φυλακών. Την Κυριακή το βράδυ, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς είναι ανοιχτοί σε μια νέα κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, αν και παραμένουν διαφωνίες για το πώς θα εφαρμοστεί.

Η ηγεσία της Χαμάς επέλεξε να πραγματοποιήσει τη μυστική συνάντησή της σε μια τρίτη χώρα στο εξωτερικό και όχι με τεχνολογικά μέσα, όπως βιντεοδιάσκεψη ή κρυπτογραφημένη τηλεφωνική κλήση, για να μπορέσουν όλοι να καθίσουν και να μιλήσουν μαζί σε ένα ασφαλές περιβάλλον, ώστε να αποτραπεί η διείσδυση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.
 
Η Τουρκία προειδοποιεί για «σοβαρές συνέπειες»

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τουρκία προειδοποίησε το Ισραήλ για "σοβαρές συνέπειες" εάν προσπαθήσει να κυνηγήσει μέλη της Χαμάς που ζουν εκτός των παλαιστινιακών εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, δήλωσε αξιωματούχος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Αυτό ήρθε ως απάντηση σε μια ηχογράφηση του επικεφαλής της Shin Bet, Ronen Bar, που δήλωσε ότι το Ισραήλ θα κυνηγήσει τους ηγέτες της Χαμάς στο Λίβανο, την Τουρκία και το Κατάρ, ακόμη και αν αυτό πάρει χρόνια.

Την ίδια ημέρα, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, αναφερόμενος στον ηγέτη του κόμματος Λικούντ ως "σφαγέα της Γάζας".

Σε ομιλία του σε συνεδρίαση επιτροπής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Γάζα είναι παλαιστινιακή γη και θα ανήκει πάντα στους Παλαιστίνιους.

"Το Ισραήλ δεν είναι μόνο δολοφόνος αλλά και κλέφτης", είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: "Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Ισραήλ να καταλάβει τη Γάζα για άλλη μια φορά".

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top