Οι προσλήψεις άνευ διαδικασιών και πέντε περιπτώσεις με ενδιαφέρον
Νίκος Καρούτζος
Επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις παύουν να είναι συμπτώσεις και στην περίπτωση του Υπερταμείου οι συμπτώσεις που επαναλαμβάνονται είναι πολλές ειδικά στο σκέλος των προσλήψεων αλλά και του τρόπου άσκησης διοίκησης.Οι προσληφθέντες είτε έχουν εργαστεί στο παρελθόν μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Γρηγόρη Δημητριάδη είτε προέρχονται από το βαθύ δημόσιο είτε ως πρώην δημόσιοι υπάλληλοι ή μετακλητοί σύμβουλοι Υπουργών, Υφυπουργών και Ευρωβουλευτών.
Ούτε … πωλητής
Ο κ. Δημητριάδης φαίνεται ότι ξεπερνά με τις πρακτικές του κάθε λογική έχοντας συν τοις άλλοις εξασφαλίσει οδηγό που έχει προσληφθεί ως κλητήρας( πρόκειται για τον κ. Μ.Κ.) για τις καθημερινές του μετακινήσεις αλλά και έξοδα για βενζίνη και διόδια 7500 ευρώ το έτος.
Για να γίνει αντιληπτή η δαπάνη αρκεί να αναφερθεί ότι 500 ευρώ βενζίνη το μήνα για πολυτελές αυτοκίνητο που καταναλώνει 15 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα μεταφράζεται σε 270 λίτρα το μήνα σε τρέχουσες τιμές και 1800 χιλιόμετρα διανυθείσας απόστασης.
Βέβαια τέτοιες αποστάσεις δεν διανύουν ότι πωλητές. Και εξ όσων αναφέρουν οι πληροφορίες η αποζημίωση των 7500 ευρώ δεν είναι επί αποδόσει λογαριασμού όπως συμβαίνει συνήθως στις εταιρίες.
Γενικώς όμως όπως φαίνεται ο κ. Δημητριάδης δεν δίνει λογαριασμό και οι διαδικασίες προσλήψεων και αναβαθμίσεων αποτελούν ερώτημα χωρίς απάντηση.
Για παράδειγμα η κα Ανδρομάχη Βάνη που είναι μαθηματικός, προσλήφθηκε στο γραφείο του Διευθύνοντος συμβούλου κου Γρηγόρη Δημητριάδη το 2019 ως Σύμβουλος Στρατηγικής άγνωστο με ποια διαδικασία.
Λίγους μήνες μετά προήχθη σε Chief Strategy Officer έχοντας προϋπηρεσία σε διαφημιστικές εταιρίες και αλλά και στο δημόσιο όπου «συμπωματικά»; ήταν μαζί με τον κ. Δημητριάδη.
Για παράδειγμα πριν προσληφθεί στο Υπερταμείο ήταν Διευθύντρια του Γραφείου του όταν ο κ. Δημητριάδης ήταν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Από το 2016 έως το 2019 ήταν marketing director στο Μέγα Γύρο και από το 2013 έως το 2015 πάλι σύμβουλος στρατηγικής στον ΟΑΣΑ που ήταν επίσης μαζί με τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη.
Ο κ. Βασίλης Αλεβιζάκος Portfolio Manager του Υπερταμείου που πρσελήφθη του 2021 ήταν (ω τι σύμπτωση) από το 2019 έως το 2020 σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών και έχει μακρά πορεία σε θέσεις συμβούλου σε Υπουργούς και Υφυπουργούς αλλά και επιστημονικού συνεργάτη σε Ευρωβουλευτή.
Τώρα βέβαια όλη αυτή η προϋπηρεσία τι σχέση με τη διαχείριση των συμμετοχών του Υπερταμείου αποτελεί ένα αναπάντητο ερώτημα
Η κα Ναταλία Θεοδούλου που είναι σύμβουλος στο Υπερταμείο (Public Reforms Advisor) από τον Απρίλιο του 2021 άγνωστο με ποια σχέση εργασίας ενώ η προϋπηρεσία της εντοπίζεται ως μόνιμη υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών Αξιολόγησης και Παρακολούθησης Διαδικασιών Επιλογής και Πειθαρχικών Θεμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα.
Βέβαια η κα Θεοδούλου έχει ως δημόσιος υπάλληλος εμπειρία καθώς για παράδειγμα το 2012 μετακινήθηκε στο γραφείο του τότε υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια ως πρόσωπο επαφής με την Task Force και την γαλλική διοίκηση.
Η κα Αγγελική Βασιλείου προσελήφθη ως σύμβουλος για μεγάλα Projects το 2021 και σε ένα χρόνο αναβαθμίστηκε σε Portfolio Manager έχοντας προϋπηρεσία (ω τι σύμπτωση) στο Υπουργείο Εξωτερικών από 2019 έως το 2020 ως ειδικός σύμβουλος και για ένα εξάμηνο πριν προσληφθεί από το Υπερταμείο στο Enterprise Greece.
Μετά το 2009 οι θέσεις που έχει θητεύσει είναι στο δημόσιο τομέα ή σε εταιρίες του δημοσίου.
Ανάλογη είναι και η πορεία της Έφης Πουρνάρα Φίσερ που είναι από το 2021 Executive Assistant στο Υπερταμείο έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει από το 2020 έως το 201 στο ΥΠΕΞ και με πολλές μετακινήσεις σε Υπουργεία κατά την προηγούμενη δεκαετία σε θέσεις πάντα Executive Assistant (αλήθεια πως μεταφράζεται ο βαρύγδουπος τίτλος στην Ελληνική.
Τι σημαίνει αλήθεια εκτελεστικός βοηθός;
Τα παραπάνω παραδείγματα δεν είναι τα μόνα καθώς υπάρχουν και πρόσωπα που προσελήφθησαν ως στελέχη αλλά η προϋπηρεσία τους αναζητείται και δεν έχει βρεθεί. Την ίδια στιγμή στελέχη με προϋπηρεσία που στήριξαν στην πρώτη φάση λειτουργίας του το Ταμείο όπως οι Λάρα Κάλφα, η Μαριάννα Σφοντούλη και ο Γιώργος Σάτλας είτε οδηγήθηκαν σε παραίτηση είτε μπήκαν στο ψυγείο.
Σημειωτέον ότι οι επιλογές προσλήψεων του κυρίου Δημητριάδη με άγνωστες διαδικασίες έχουν αυξημένη απασχόληση στο σκέλος των διαγωνισμών του Υπερταμείου ως μέλη Επιτροπών Αξιολόγησης προφανώς λόγω των προσόντων που έχουν.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου