GuidePedia

0


Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*
Ο δύσκολος πόλεμος στην Γάζα και o «γόρδιος δεσμός» επόμενης ημέρας – Από την αρχή αυτού του πολέμου στον οποίο το Ισραήλ σύρθηκε, έχουμε υποστηρίξει ότι αυτό όσο χρόνο και αν χρειαστεί, όποιο τίμημα και αν καταβάλει θα φθάσει στο τέλος και το τέλος όπως έχει καθοριστεί από την ισραηλινή ηγεσία είναι η καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς και η «αποσάθρωση» της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της. Δεν είναι όμως μόνον η εξάλειψη της απειλής και η απόλυτη τιμωρία της Χαμάς για τις φρικαλεότητες που έγιναν στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολίτες του Ισραήλ εκείνο το «Μαύρο Σάββατο» της 7ης Οκτωβρίου, με τους πάνω από 1200 νεκρούς και τους 240 ομήρους στην πλέον θανατηφόρα ημέρα μετά το Ολοκαύτωμα! (σημ. στον αιματηρό πόλεμο τριών εβδομάδων του Γιομ Κιπούρ το 1973 οι νεκροί ήταν… 2.656).

Με αυτόν τον πόλεμο το Ισραήλ επιχειρεί αποκατάσταση του κύρους, της αποτροπής και της στρατιωτικής αξιοπιστίας του. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να «σταθεί» σε μία περιοχή όπως η Μέση Ανατολή ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να επαναφέρει το αίσθημα ασφαλείας και προστασίας του λαού του Ισραήλ το οποίο έχει καταρρεύσει. Πρόκειται για έναν πόλεμο εναντίον της επιστροφής της… αδυναμίας όπως επεσήμανε ο γνωστός Βρετανό-ισραηλινός συγγραφέας και αρθρογράφος των «Times of Israel» και παλαιότερα της Jerusalem Post, Δαυίδ Χόροβιτς.

Με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να δηλώνει ότι «τίποτα δεν θα μας σταματήσει να καταστρέψουμε την Χαμάς» και να τονίζει εμφατικά ότι ο πόλεμος αυτός είναι ένας υπαρξιακός πόλεμος για το Ισραήλ οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (Τσαχάλ) στην Λωρίδα της Γάζας, μετά το τέλος της κατάπαυσης του πυρός την 1 Δεκεμβρίου έχουν εντατικοποιηθεί. Οι δύο κύριες περιοχές που ο Τσαχάλ εστιάζει τις προσπάθειες του πλέον, είναι στις ανατολικές γειτονιές της πόλης της Γάζας στον βόρειο τομέα και στα νότια στην Χαν Γιουνίς, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας.

Εκεί εκτιμάται ότι βρίσκεται ο κύριος όγκος των Ταξιαρχιών Ιζζ αλ Ντιν αλ Κασσάμ που είναι η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς καθώς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες τακτικής μορφής αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε ότι και στα δύο μέτωπα, δηλαδή και στην Χαν Γιουνίς και στις ανατολικές συνοικίες της πόλης της Γάζας όπως στην …φονική Σατζάγια αλλά και νοτίως αυτής στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ η τακτική κατάσταση είναι παρόμοια.


Παρά τις αργές αλλά σταθερές επιτυχίες του Τσαχάλ, τα κέντρα βάρους της αντίστασης της Χαμάς δεν έχουν καταστραφεί και παρά το γεγονός ότι είχαμε κάποιες μαζικές παραδόσεις που προβλήθηκαν από την ισραηλινή Κυβέρνηση ως αρχική ένδειξη κατάρρευσης της οι συνεχιζόμενες σκληρές μάχες και η πρόκληση σοβαρών απωλειών στο Ισραηλινό Στρατό υποδηλώνει την ανθεκτικότητα της.

Διαπιστώνεται μάλιστα ότι οι Ταξιαρχίες Αλ Κασσάμ εκμεταλλευόμενες την περίοδο κατάπαυσης του πυρός αναδιοργανώθηκαν αρκούντως και μάχονται πολύ πιο αποτελεσματικά απέναντι στις ισραηλινές δυνάμεις οι οποίες μέχρι σήμερα Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου αριθμούν 126 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στρατιωτικούς με τους περισσότερους από αυτούς στο τελευταίο 10ημέρο όταν υπέστησαν αποτελεσματικά πλήγματα σε ενέδρες από τους άνδρες της Χαμάς.

Η απόλυτη (στρατιωτική) νίκη στην οποία συχνά αναφέρεται ο Νετανιάχου που σημαίνει όπως προαναφέρθηκε καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της και της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της όπως όλα δείχνουν δεν είναι επικείμενη κάτι που επεσήμανε και ο αρθρογράφος της Jerusalem Post Ταλ Λεβ Ραμ…

Όπως συχνά-πυκνά αναφέρει και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, Υποστράτηγος ε.α. και πρώην Διοικητής της Νότιας Διοίκησης, η πλήρης επίτευξη των πολεμικών στόχων θα πάρει μάλλον αρκετούς μήνες, κάτι που επεσήμανε μάλιστα πριν από 3 ημέρες στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν που επισκέφθηκε το Ισραήλ. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα υπάρχουν για αυτό το διάστημα ταυτόχρονα πολλές παράπλευρες απώλειες αμάχων κάτι που θα δυσαρεστεί εκτός από την διεθνή κοινότητα ιδιαίτερα την κοινή γνώμη πολλών αραβικών χωρών και για αυτό η Ουάσιγκτον κάνει συνεχείς εκκλήσεις για λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για ελαχιστοποίηση αυτών.

Για τον λόγο αυτό δίνεται προτεραιότητα στην απελευθέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ομήρων και σε αυτό τον τομέα μέχρι τώρα ο Τσαχάλ και η Σιν Μπετ δεν τα έχουν πάει καλά, χωρίς να παραβλέπεται βέβαια ότι ο εντοπισμός των ομήρων είναι μία εξαιρετικά δυσχερής διαδικασία. Δυστυχώς μόνο σωροί επιστρέφονται ενώ το τραγικό περιστατικό των τριών ομήρων πους σκοτώθηκαν από «κατά λάθος» από Ισραηλινούς Στρατιώτες λίγα μέτρα, λίγα δευτερόλεπτα πριν από την ελευθερία και την επιστροφή τους στην πατρίδα τους γέμισε βαθιά θλίψη και δημιούργησε σοβαρό προβληματισμό σε όλο το Ισραήλ.

Όπως είπε και ο Αρχηγός του Τσαχάλ, στρατηγός Έρζι Χαλεβί, «δεν μπορούμε να σκοτώνουμε αυτούς που καρτούν λευκές σημαίες» και αναπόφευκτα κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί αν αυτό έγινε και με άμαχους πολίτες της Γάζας! Οι Ισραηλινοί Διοικητές έχουν πρόβλημα από την στιγμή που δεν υπάρχει σαφής γραμμή επαφής με τους «μαχητές» των Ταξιαρχιών Αλ Κασσάμ οι οποίοι ανακατεύονται με τους αμάχους και μέσα από τα τούνελ έρχονται και τους προσβάλουν από πίσω τους.

Έτσι από πλευράς τους διεξάγεται πλέον σε όλη την Λωρίδα της Γάζας ένα είδος ανταρτοπόλεμου με κύριο στόχο να μην καταστραφούν ολοσχερώς, να επιβιώσει η ηγεσία της και να επιμηκύνουν όσο μπορούν τις επιχειρήσεις από πλευράς Ισραήλ προκειμένου να πιεστεί από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει και να διαπραγματευτεί. Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι ένας μακροχρόνιος πόλεμος θα δημιουργήσει αποσταθεροποίηση και εμπλοκή και άλλων κρατικών και μη δρώντων.

Στον ανταρτοπόλεμο όταν δεν ηττάσαι… κερδίζεις και αυτό επιδιώκεται από πλευράς Χαμάς η οποία αρέσει δεν αρέσει έχει μέχρι τώρα πετύχει πολιτική νίκη βγάζοντας από το περιθώριο το Παλαιστινιακό πρόβλημα και τραυματίζοντας σοβαρά το Ισραήλ με την κατάρρευση του αισθήματος ασφαλείας αποδεικνύοντας ότι ο πανίσχυρος Ισραηλινός Στρατός δεν μπόρεσε να προστατέψει τους πολίτες του.

Η πεισματική προσήλωση του Ισραήλ στους στόχους που έχουν τεθεί, δηλαδή στην επίτευξη της στρατιωτικής νίκης όπως έχει περιγραφεί δεν αμφισβητείται. Γνωρίζουμε την στρατηγική κουλτούρα του Ισραήλ και για αυτό η πεισματική προσήλωση στους στόχους που έχουν τεθεί, δηλαδή στην επίτευξη της στρατιωτικής νίκης όπως έχει περιγραφεί δεν αμφισβητείται! Όσο χρόνος και να χρειαστεί, όσο και μεγάλο να είναι το κόστος.

Όπως δήλωσε ο πλέον δημοφιλής υπουργός του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκάντζ, πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα είναι δύσκολος, περίπλοκος και επώδυνος αλλά στο τέλος θα πετύχουμε τους στόχους μας, έστω και αν αναγκαστικά συμφωνηθεί μία νέα κατάπαυση πυρός για την απελευθέρωση ομήρων, που όπως φαίνεται αναζητείται μετά την συνάντηση του αρχηγού της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπτουλραχμάν αλ Θάνι.

Θα επαναλάβουμε ότι πρόκειται για ένα υπαρξιακό πόλεμο ο οποίος υποστηρίζεται από το σύνολο του Ισραηλινού λαού. Αυτό όμως που αμφισβητείται είναι η εξάλειψη της Χαμάς ως κοινωνικού, πολιτικού και ιδεολογικού παράγοντα! Για την αναγκαιότητα και της πολιτικής νίκης και την «επόμενη ημέρα» με πολιτικές που δημιουργήσουν μία νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας που θα καταπολεμήσει τις γενεσιουργούς αιτίες της κάθε Χαμάς θα μιλήσουμε σε άρθρο που ακολουθεί.

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι Γεωστρατηγικός Αναλυτής

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top