GuidePedia

0

H Hamas επικοινωνεί με συγγενείς των ομήρων και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Netanyahu αρνείται να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση τους.

Με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για γενοκτονία και με τον Τούρκο πρόεδρο, Rejep Tayip Erdogan να μιλά για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός φέρεται να έχει διεισδύσει βαθιά με τις χερσαίες δυνάμεις του και να επιχειρεί πλέον μέσα στην πόλη της Γάζας όπου συγκρούεται με δυνάμεις της Hamas.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Ισραήλ έχει εξαπολύσει πάνω από 12.000 αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης έχει χάσει μέχρι στιγμής 23 στρατιώτες.
Από την πλευρά της η Hamas υπόσχεται ότι θα αντισταθεί μέχρι τέλους και ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες «θα φύγουν με μαύρες σακούλες» από τη Γάζα, τη στιγμή που οι νεκροί άμαχοι ανέρχονται σε 9.227, εκ των οποίων τα 3.826 είναι παιδιά.
Με την καταστροφή στη Γάζα να είναι ασύλληπτη, οι ΗΠΑ αναμένεται να πιέσουν μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Anthony Blinken (επισκέπτεται σήμερα το Τελ Αβίβ) να κηρυχθεί παύση του πυρός προκειμένου να επιτραπεί η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό ενώ με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται το σημερινό διάγγελμα του Hassan Nasrallah για το εάν η Hezbollah θα κηρύξει πόλεμο κατά του Ισραήλ.
Ήδη οι Ισραηλινοί έχουν τεθεί σε κατάσταση πολύ υψηλού συναγερμού αναφέροντας πως θα ανταποδώσουν οποιοδήποτε χτύπημα δεχθούν από το Λίβανο.

Netanyahu: Δεν μπαίνουν καύσιμα στη Γάζα - Blinken: Δικαίωμα και καθήκον του Ισραήλ να αμυνθεί

Δεν πρόκειται να μπουν καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας υποστηρίζει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, Anthony Blinken.
Από την πλευρά του ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ είπε πως είναι δικαίωμα και καθήκον του Ισραήλ να αμυνθεί.
Σφοδρές μάχες μέσα στην πόλη της Γάζας - Καταστρέψαμε το δίκτυο των τούνελ

Για σφοδρές μάχες Ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Hamas μέσα στην πόλη της Γάζας κάνει λόγο ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος υποστηρίζει ότι κατάφερε να εντοπίσει και να διαλύσει μέρος του υπόγειου δικτύου των τούνελ της Hamas.
«Οι δυνάμεις μας σκοτώνουν τρομοκράτες σε μάχες στενής επαφής σε οποιοδήποτε μέρος απαιτείται μάχη, ακόμα κι αν είναι δύσκολο, ο Ισραηλινός Στρατός και οι στρατιώτες του έχουν το πλεονέκτημα» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Daniel Hagari, υποστηρίζοντας ότι τα ισραηλινά στρατεύματα κινούνται μέσα στην πόλη, συνοδευόμενα από τμήματα εξουδετέρωσης ναρκών και εκρηκτικών μηχανισμών.
Σημειώνεται πως η προηγούμενη ενημέρωση έκανε λόγο για σφοδρές μάχες περιμετρικά της πόλης της Γάζας, αναφέροντας πως με τη βοήθεια του πυροβολικού και της αεροπορίας, οι ισραηλινές δυνάμεις κατάφεραν να καταστρέψουν υποδομές και να εξουδετερώσουν «τρομοκράτες».
«Οι τρομοκράτες εκτόξευσαν αντιαρματικούς πυραύλους εναντίον τους και επίσης πυροδότησαν αρκετούς αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς» αναφέρει ο ΙDF.


Hamas: Ετοιμοι για πλήρη συμβιβασμό για κρατούμενους – ομήρους

Η Hamas είναι έτοιμη για πλήρη συμβιβασμό με το Ισραήλ όσον αφορά το θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων και ομήρων υποστήριξε ο Ghazi Hamad, μέλος του πολιτικού γραφείου της Hamas.
Σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο NBC, ο Hamad είπε ότι η Hamas είναι έτοιμη για πλήρη συμβιβασμό όσον αφορά την ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων με τους Ισραηλινούς και μη ομήρους που κρατά μετά την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου.
«Θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν σπίτι τους.
Επιπλέον, θέλουμε οι κρατούμενοι μας να πάνε στα σπίτια τους τώρα.
Πιστεύω λοιπόν ότι τώρα είμαστε έτοιμοι για έναν πλήρη συμβιβασμό, για μια συμφωνία για την απελευθέρωση όλων των ομήρων, τόσο πολιτών όσο και στρατιωτών, και στην απελευθέρωση όλων των κρατουμένων στα κέντρα κράτησης του Ισραήλ» είπε ο Hamad.
Εκτιμάται πάντως ότι είναι απίθανο το Ισραήλ να δεχθεί αυτήν την πρόταση.

Θα συνεχίσουμε τις μάχες

Σύμφωνα με τον Hamad, η Hamas θα συνεχίσει τις μάχες κατά των δυνάμεων κατοχής επειδή, όπως είπε, «η Hamas έχει το νόμιμο δικαίωμα να το κάνει σε συμφωνία με το Διεθνή Νόμο»
Ο Hamad κάλεσε σε μια «παύση της επιθετικότητας» από το Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως αυτή είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Όπως είπε, οι μαχητές της Hamas «δεν είχαν σκοπό» να σκοτώσουν αμάχους».
«Σύμφωνα με τις διατάξεις της θρησκείας μας, του Ισλάμ, απαγορεύεται να βλάψεις αμάχους ή να σκοτώσεις.
Τι συνέβη την πρώτη μέρα: όταν οι μαχητές μπήκαν στην επικράτεια του Ισραήλ, στον ελεύθερο χώρο, είδαν ανθρώπους, προέκυψαν δυσκολίες» τόνισε ο Hamad.

Στους 24 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι κατά τις μάχες αυτές σκοτώθηκαν άλλοι Ισραηλινοί στρατιώτες, γεγονός που αυξάνει σε 24 τους Ισραηλινούς που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των χερσαίων επιθέσεων.
Η Hamas υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει να αντιστέκεται μέχρι τέλους.
Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι η Hamas έχει εκτοξεύσει περίπου 8.000 ρουκέτες κατά του εδάφους του και ότι το Ισραήλ δέχεται καθημερινές επιθέσεις από τουλάχιστον 300 ρουκέτες.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι περίπου 250.000 Ισραηλινοί έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους λόγω των εχθροπραξιών.

Εξουδετέρωση διοικητή Hamas

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις τους εξουδετέρωσαν τον Mustafa Dalul, διοικητή του τάγματος της Hamas Sabra Tel al Hawa.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, πρόκειται για μια ηγετική μορφή της Hamas, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διοίκηση των δυνάμεων της Hamas από την έναρξη των συγκρούσεων.

Κλήσεις Hamas σε συγγενείς ομήρων

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως η Hamas επικοινωνεί με συγγενείς των ομήρων και τους ενημερώνει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί.
Δημοσίευμα της Yedioth Abronoth αναφέρει ότι η Hamas επικοινωνεί με συγγενείς χρησιμοποιώντας τα κινητά των ομήρων και ότι επισημαίνει πως η κυβέρνηση Netanyahu αρνείται να ανταλλάξει τους Ισραηλινούς ομήρους με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους.

Αμερικανικά drones για ομήρους

Την ίδια στιγμή, στη μάχη για την αναζήτηση και την εύρεση των 242 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας έχουν ριχτεί και αμερικανικά drones.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναζήτηση των ομήρων συνεχίζεται εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top