GuidePedia

0


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας,στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FΜ επιβεβαίωσε αυτό που εδώ και καιρό έχουμε γράψει: το παραμύθι του «επανεξοπλισμού» των Ενόπλων Δυνάμεων κάπου εδώ τελειώνει! Οι εκλογές τελείωσαν, ο κ.Μητσοτάκης πήρε αυτό που ήθελε, συζητά μυστικά με την Τουρκία για να «τα βρούμε» και όλες οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση αποδεικνύονται φούμαρα.

Ο κ. Δένδιας αν και είπε ότι δεν μιλά ποτέ κομματικά για τα θέματα άμυνας δεν απέφυγε το …φάουλ και πίστωσε στη ΝΔ ακόμη και τον εκσυγχρονισμό των F-16 , πρόγραμμα που υπογράφτηκε το 2018! Στο militaire.gr είχαμε από τότε διατυπώσει ερωτήματα για το κόστος του προγράμματος και για το μέγα πρόβλημα που υπήρχε με τη συνεργασία του νέου ραντάρ και του συστήματος αυτοπροστασίας των αεροσκαφών. Η μόνη «συνεισφορά» της ΝΔ στον εκσυγχρονισμό των F-16 ήταν ότι …έκανε την πάπια σε αυτές τις αποκαλύψεις , δεν έβγαλε κυριολεκτικά ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ, την ίδια ώρα που ο κ.Μητσοτάκης και οι βουλευτές του…χαλούσαν τον κόσμο για σκάνδαλο στην πώληση ελληνικών πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία! Επαναλαμβάνουμε σε πώληση πυρομαχικών όχι σε αγορά…

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό κι ας μην το ανέφερε ο κ.Δένδιας στη συνέντευξη του: θα κληθούμε να πληρώσουμε ακόμη 400 εκατομμύρια -μπορεί και περισσότερα- για να τοποθετηθεί νέο σύστημα αυτοπροστασίας…
Αυτά για τα F-16 , στα οποία ο κ. Δένδιας έβαλε τον πυρσό της ΝΔ, όπως τον είχαν βάλει και στα Rafale…

Για τα Rafale και τη συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορούν να γραφτούν και να ειπωθούν πάρα πολλά! Θα γίνει όταν ενδεχομένως θα αρχίσουν να προκύπτουν στο μέλλον προβλήματα με τη συντήρηση τους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει δώσει καμία πειστική εξήγηση για την παντελή απουσία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, που σε άλλες χώρες που αγόρασαν Rafale, απαιτήθηκε και επιβλήθηκε.
Δεν είναι καχυποψία: η απάντηση έχει να κάνει με την εξοργιστική περιφρόνηση της κυβέρνησης σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την ελληνική αμυντική βιομηχανία, ειδικά την κρατική. Στην ιδιωτική υπάρχουν …συμπάθειες.

Ο κ.Δένδιας αναφέρθηκε και στο δεύτερο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε επί ημερών ΝΔ, τις φρεγάτες Belharra. Η επιλογή ήταν σωστή αλλά ας πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας : οι φρεγάτες θα παραληφθούν χωρίς το βασικό οπλικό σύστημα για το οποίο τις θέλαμε, το Scalp Naval. Γι΄ αυτή την…παράλειψη όλοι αποφεύγουν να μιλήσουν. Το στρατηγικό όπλο που θέλαμε αφαιρέθηκε από τον εξοπλισμό των πλοίων και κάποιοι λένε ότι αυτό έγινε με απαίτηση των Αμερικανών. Η κυβέρνηση δεν το έχει διαψεύσει, κρυπτόμενη πίσω από τον Επίτιμο Α/ΓΕΝ Στέλιο Πετράκη που δέχτηκε την «αφαίρεση» του Scalp Naval, θεωρώντας επαρκή τον υπόλοιπο εξοπλισμό των φρεγατών.

Προς το τέλος της συνέντευξης του ο κ.Δένδιας μιλά για όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν και σίγουρα από το 2019 αν πράγματι ο κ.Μητσοτάκης αγωνιούσε για την ενδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είπε ο κ.Δένδιας:

«Τι λείπει όμως και πρέπει να το κυνηγήσουμε; Τα μικρότερης ίσως παρουσίας έργα, αλλά πολύ σημαντικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως συντηρήσεις, εκσυγχρονισμοί πλοίων, συντηρήσεις οχημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερα. Έχουμε πάρα πολύ δρόμο να κάνουμε και δεν σας κρύβω ότι υπάρχει ένα τεράστιο εμπόδιο κύριε Χατζηνικολάου: Το δημοσιονομικό πλαίσιο που μας έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, έστω και αν ο Έλληνας πολίτης με το υστέρημά του θέλει να βοηθήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις του, υπάρχει ένα στενό «κουστούμι» που μας έχει «φορέσει» η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων ασφυκτιά. Εκεί ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Οικονομικών, εγώ, κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πειστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα εξοπλιστικά δεν μπορεί να είναι μέσα».

Με δυο λόγια ο κ.Δένδιας λέει όσα κάποιοι έλεγαν και έγραφαν χρόνια πριν, δεχόμενοι χυδαίες επιθέσεις από γραφίδες και τρολς μάλλον με διεύθυνση κάπου στο Μοσχάτο. Η κυβέρνηση γνώριζε προφανώς τα μαύρα χάλια σε πολύ συγκεκριμένους τομείς των ΕΔ και δεν έκανε απολύτως τίποτα. Έπρεπε να συμβούν γεγονότα που εξευτέλισαν τη χώρα για να παραδεχτεί ότι δεν έχουμε μεταγωγικά αεροσκάφη…

Ο κ. Δένδιας χρησιμοποίησε μια λέξη την οποία όμως δεν αρκεί να την λέει έτσι απλά για να την ακούμε. Πρέπει να κάνει πράξη την προτεραιοποίηση , σκληρή προτεραιοποίηση στα εξοπλιστικά προγράμματα. Μάλλον θα πρέπει να μιλήσει με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αν μιλάνε ακόμη για να του ζητήσει κάποιες εξηγήσεις για προγράμματα όπως τα …αμφίβια οχήματα ή την ακατανόητη εμμονή να αποκτήσει η Ελλάδα ακόμη δύο ναυστάθμους! Ποιος είναι ο λόγος να σπαταληθούν 500 εκατομμύρια για αγορά uav άοπλων και ελεγχόμενων απολύτως από τις ΗΠΑ;

Αναφέρουμε κάποια από τα πολλά παράδοξα των «προτεραιοτήτων» που έχουν τεθεί.
Περιττό να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης του Στόλου που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί …χρόνια πριν φαίνεται να πηγαίνει στις καλένδες. Δεν ακούμε λέξη για το πρόγραμμα κορβετών, διαβάζουμε όμως διάφορα πονηρά δημοσιεύματα για «χρήσιμες αμερικανικές λύσεις» τις οποίες οι Αμερικανοί τις απέσυραν άρον ,άρον και τώρα προσπαθούν να βρουν ιθαγενείς για να τους τις δώσουν σαν καθρεφτάκια.

ΥΓ. Προς το παρόν δεν θα αναφερθούμε στην κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, σε Στρατιωτικές Σχολές και σε Κέντρα Νεοσυλλέκτων.Θα επισημάνουμε μόνο ότι αυτά που συμβαίνουν ΔΕΝ συνέβαιναν ούτε στις πιο σκληρές μέρες των μνημονίων!

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top