GuidePedia

0

Παράγοντας ανησυχίας οι επόμενες κινήσεις της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι το Ιράν και οι οργανώσεις που στηρίζει στη Μέση Ανατολή θέλουν, προς το παρόν, να αποφύγουν μια άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας όμως παράλληλα φθορά στους αντιπάλους τους.

Ωστόσο, όπως τονίζεται σε δημοσίευμα του CNN, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν ελέγχει πλήρως τις οργανώσεις του στη Μέση Ανατολή, με την ανησυχία να επικεντρώνεται στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη και ικανότερη από όλες τις φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Η Χεζμπολάχ αποτελεί σύμμαχο της Χαμάς και εδώ και βδομάδες πραγματοποιεί επιθέσεις προς το βόρειο Ισραήλ. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν, εκφράζοντας φόβους ότι μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι φιλοϊρανικές οργανώσεις δεν είναι όλες εξίσου υποχωρητικές προς την Τεχεράνη και ως εκ τούτου η ομαδοποίησή τους είναι λάθος», δήλωσε ο Τζόναθαν Πανίκοφ, πρώην ανώτερος αναλυτής των μυστικών υπηρεσιών που ειδικεύεται στην περιοχή. «Αν η Χαμάς έχει πρόβλημα, θα συμφωνήσουν με το Ιράν να πραγματοποιήσει η Χεζμπολάχ μια επίθεση πλήρους κλίμακας ή θα διαφωνήσουν; Αυτό δεν νομίζω ότι το ξέρουμε ακόμα», πρόσθεσε ο αναλυτής.

Κίνδυνος γενίκευσης της σύρραξης

Σύμφωνα με ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος μίλησε στο CNN, η Τεχεράνη γνωρίζει ότι αν η Χεζμπολάχ κλιμακώσει τη σύγκρουση με το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, τότε πιθανότατα θα ακολουθήσουν άμεσες αντεπιθέσεις εναντίον του Ιράν.

Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το Ιράν αυτή τη στιγμή ακολουθεί εδώ και βδομάδες πλέον μια συντονισμένη στρατηγική στην οποία «φθείρει» μεν αλλά αποφεύγει δε μια άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ.

Οι χαμηλής έντασης επιθέσεις φιλοϊρανικών οργανώσεων στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου έχουν οδηγήσει τις ΗΠΑ να αναπτύξουν μεγάλη ναυτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουν αναγκάσει το Ισραήλ να διαμοιράσει τις δυνάμεις και τα πυρομαχικά του πέρα από το μέτωπο της Γάζας. Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, επιτρέπει στο Ιράν να δείξει ότι «κάνει κάτι» απέναντι στην εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, αποφεύγοντας παράλληλα την άμεση πολεμική αντιπαράθεση. 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top