GuidePedia

0

Μαζικά ρωσικά αεροπορικά χτυπήματα σε Οδησσό, Kharkiv και Lviv

Με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky να παραδέχεται πως ο ουκρανικός στρατός είναι σε δυσχερή θέση και ότι η αντεπίθεση δεν προχωρά όσο γρήγορα θα ήθελε, αν και διαμηνύει πως αυτή θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, και ενώ Ουκρανοί στρατιώτες παραδέχονται πως το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου ήταν πραγματικά καταστροφικό για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι πληροφορίες από το μέτωπο εξακολουθούν να είναι απογοητευτικές για το Κίεβο.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως στην κατεύθυνση του Novodonetskoye οι Ουκρανοί αναγκάστηκαν να αποσύρουν μεγάλο μέρος των δυνάμεων τους λόγω των τεράστιων απωλειών που υπέστησαν και να περάσουν σε θέσεις άμυνας, τη στιγμή που διεθνή ΜΜΕ έρχονται να επιβεβαιώσουν την απόλυτη σύγχυση που επικρατεί στο ουκρανικό στράτευμα, σε σημείο που οι ίδιοι να βομβαρδίζουν τις δικές τους περιοχές.
Με το ουκρανικό στράτευμα να πιέζεται να φέρει άμεσα επιτυχίες στο στρατιωτικό μέτωπο, όταν μάλιστα ειδικοί προβλέπουν πως σύντομα η αντεπίθεση θα είναι παρελθόν, οι Ρώσοι σφυροκόπησαν με μια μαζική αεροπορική επίθεση πολλές περιοχές της κεντρικής, δυτικής και νότιας Ουκρανίας, όπως μεταξύ άλλων την Οδησσό και το Lviv.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως έπληξαν αποθήκες όπου φυλάσσονταν πύραυλοι Storm Shadow και πυρομαχικά διασποράς.

Σε σύγχυση οι Ουκρανοί

Τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται ο στρατός της Ουκρανίας έρχεται να επιβεβαιώσει δημοσίευμα των New York Times, το οποίο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πυραυλικό χτύπημα που είχε γίνει στην αγορά της πόλης Konstantinovka, σε περιοχή του Donetsk που ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό.
Κατά την πυραυλική αυτή επίθεση, στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε πληγεί η πολυσύχναστη αγορά της πόλης προκαλώντας τον θάνατο 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 32.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως κατόπιν ενδελεχούς έρευνας και της συλλογής δεδομένων – ανάμεσα τους και θραυσμάτων πυραύλων, δορυφορικών εικόνων – αλλά και μαρτυριών και αναρτήσεων στα social media κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καταστροφικό αυτό χτύπημα προήλθε από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας από το πυραυλικό σύστημα Buk.
Οι New York Times υποστηρίζουν πως αποδείχθηκε πως ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στην Konstantinovka από το έδαφος που ελέγχεται από τους Ουκρανούς και όχι από ρωσικές θέσεις.
Σημειώνεται πως η Ουκρανία είχε κατηγορήσει σφόδρα τη Ρωσία για αυτό το πυραυλικό χτύπημα σε αμάχους, το οποίο μάλιστα είχε συμπέσει με την επίσκεψη του Αμερικάνου ΥΠΕΞ, Anthony Blinken στο Κίεβο.

Με ρυθμό σαλιγκαριού η ουκρανική αντεπίθεση, σύντομα θα σταματήσει

Παρά τα όσα υποστηρίζουν Δυτικοί αξιωματούχοι και ΜΜΕ που κάνουν λόγο για σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες των Ουκρανών, τα κέρδη της ουκρανικής αντεπίθεσης είναι ασήμαντα υποστηρίζει ο απόστρατος συνταγματάρχης της Bundeswehr και στρατιωτικός ειδικός Wolfgang Richter.
«Σε αντίθεση με τις ειδήσεις που κυκλοφορούν ευρέως στα ξένα μέσα ενημέρωσης για σημαντικές νίκες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο μέτωπο, στην πραγματικότητα τα επιτεύγματά τους είναι ασήμαντα.
Παρά όλες τις αναφορές επιτυχίας που ακούμε, εξακολουθούμε να μιλάμε για τοπικά επιτεύγματα - δύο, τρία ή ακόμα και πέντε χιλιόμετρα προόδου, τα οποία στη συνέχεια σε ορισμένα στάδια τίθενται και πάλι υπό ρωσικό έλεγχο» υποστήριξε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt o Richter.
Όπως λέει ο Γερμανός ειδικός, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο μέτωπο συνολικά, ούτε στο πλαίσιο της αντεπίθεσης.
«Επιπλέον, η ένταση των εχθροπραξιών θα μειωθεί με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, δηλαδή σε περίπου ενάμιση μήνα.
Και παρόλο που οι στρατιώτες θα συνεχίσουν να πολεμούν, μια μεγάλης κλίμακας επίθεση με διάνοιξη του μετώπου δεν πρόκειται να συμβεί» εκτίμησε ο Richter.

Ούτε ΝΑΤΟ, ούτε ΕΕ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πλέον είναι ολοένα και πιο συχνές οι εκκλήσεις της Ευρώπης προς το Κίεβο προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, γεγονός που αποδίδεται στην αργή αντεπίθεση των Ουκρανών.
Όπως λέει η Die Welt, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν «με ρυθμό σαλιγκαριού» και σύντομα θα σταματήσουν εντελώς, χωρίς να έχουν πετύχει τίποτα.
Επιπλέον, διαδίδεται η άποψη ότι τον χειμώνα ΗΠΑ και ΕΕ θα αρχίσουν να πιέζουν τις αρχές του Κιέβου για ειρήνη, καθώς οι σύμμαχοι φέρονται να έχουν κουραστεί από τις συνεχείς απαιτήσεις των Ουκρανών αλλά και την αδυναμία τους να διαχειριστούν σωστά τα παρεχόμενα όπλα, ενώ επισημαίνεται πως θα σταματήσει και κάθε συζήτηση για ένταξη της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Οι Ρώσοι διαπρέπουν: Αύξησαν 10 φορές την παραγωγή όπλων και εξοπλισμού

Παρά τα διαδοχικά πακέτα κυρώσεων της Δύσης που είχαν ως στόχο τον οικονομικό αλλά και στρατιωτικό «στραγγαλισμό» της Ρωσίας, η Μόσχα όχι μόνο έχει καταφέρει να σταθεί όρθια και να προσαρμοστεί στις νέες σκληρές συνθήκες, αλλά και να πάει ένα βήμα παραπέρα.
Δημοσίευμα του Reuters υποστηρίζει πως η Ρωσία έχει καταφέρει να αυξήσει ακόμα και περισσότερο από 10 φορές την παραγωγή ορισμένου στρατιωτικού υλικού με το οποίο προμηθεύει το στρατό της που πολεμά στην Ουκρανία.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, η ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας αφορά κυρίως πυραύλους, drones, οχήματα μάχης και πυροβολικό, δηλαδή στα όπλα εκείνα από τα οποία εξαρτώνται απόλυτα αυτή τη στιγμή οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις συγκρούσεις που έχουν στο πολεμικό πεδίο.
Σε δηλώσεις του ο Bekhan Ozdoev, βιομηχανικός διευθυντής του συγκροτήματος όπλων στη Rostec, της ρωσικής κρατικής εταιρείας που ελέγχει μεγάλο μέρος της βιομηχανίας όπλων, υποστήριξε ότι οι όγκοι παραγωγής για διάφορους τύπους όπλων αυξήθηκαν από δύο έως δέκα φορές.
«Και για ορισμένους τύπους υλικού, η παραγωγή έχει ενισχυθεί κατά δεκάδες φορές» υπογράμμισε ο Ozdoev.

Ποια όπλα τρέχουν

«Προχωράμε γοργά, καπνός βγαίνει από όλους τους σωλήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ozdoev, τονίζοντας ότι υπήρξε σημαντική ανάπτυξη στην παραγωγή αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων, εκτοξευτών πυραύλων, πυροβολικού, του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς Iskander, του συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς Pantsir και του υπερηχητικού πυραύλου Kinzhal.
Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον συνολικό όγκο των όπλων που παράγονται.
Η Rostec, η οποία τυγχάνει κυρώσεων από τη Δύση, διευθύνεται από τον Sergei Chemezov, στενό σύμμαχο του Putin, και είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός όπλων της Ρωσίας.

ΗΠΑ: Σύντομα τα Abrams στην Ουκρανία – Νέο πακέτο, χωρίς Taurus από Γερμανία

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin υποστήριξε πως τα άρματα μάχης M1 Abrams που υποσχέθηκε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο πρόκειται να παραδοθούν σύντομα στον ουκρανικό στρατό.
Πληροφορίες από το Politico αναφέρουν πως ο ουκρανικός στρατός αναμένεται να παραλάβει εντός του Σεπτεμβρίου τα πρώτα 10 από τα συνολικά 31 Abrams που έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή και η Γερμανία ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, στο οποίο όμως δεν περιλαμβάνονται οι πύραυλοι Taurus.
«Προμηθεύουμε την Ουκρανία με περισσότερα πυρομαχικά: εκρηκτικά, βλήματα όλμων, ρουκέτες ναρκών.
Τα πυρομαχικά είναι που χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία για τον αμυντικό της αγώνα.
Επιπλέον, η Γερμανία θα βοηθήσει με τεθωρακισμένα οχήματα και συστήματα άρσης ναρκοπεδίων και, ενόψει του χειμώνα, θα σταλούν επίσης ρούχα και γεννήτριες ηλεκτρισμού και θερμότητας, ενώ έως το τέλος του έτους θα έχουν εκπαιδευθεί στην Γερμανία τουλάχιστον 10.000 Oυκρανοί στρατιώτες» ανέφερε σε δηλώσεις του στη Bild ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius.

Διαψεύδει τη νίκη των Ουκρανών ο Pushilin (Ρωσία): Γκρίζα ζώνη Andriivka, Kleshcheevka

Στη διάψευση των Ουκρανών ότι έχουν καταλάβει τους οικισμούς Andriivka και Kleshcheevka προχώρησε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin, ο οποίος υποστήριξε πως οι οικισμοί αυτοί είναι «γκρίζα ζώνη».
«Έχουμε δει νικηφόρες αναφορές από το ουκρανικό καθεστώς για την Kleshcheevka και την Andriivka.
Αλλά θα σας πω ότι αυτοί οι οικισμοί βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη.
Όσο για την Andriivka, το χωριό έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.
Ο εχθρός προσπαθεί να εισέλθει και να αποκτήσει βάση, όμως το ρωσικό πυροβολικό με την υποστήριξη της αεροπορίας εμποδίζει να συμβεί αυτό» υποστήριξε ο Pushilin, ο οποίος σχετικά με την Kleshcheevka, ανέφερε πως ο εχθρός προσπαθεί να εισέλθει από το νότιο τμήμα, ενώ οι μονάδες μας προσπαθούν να εισέλθουν από τη βόρεια πλευρά.
«Είναι σημαντική η σιδηροδρομική γραμμή εκεί.
Δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν «βάση», όλος ο οικισμός έχει καταστραφεί» είπε ο Pushilin.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top