GuidePedia

0


Μελλοντικά θα πρέπει να αναμένουμε ο Ερντογάν να διαθέσει πακτωλό χρημάτων προσπαθώντας αφενός Τουρκοαμερικανοί να εκλεγούν σε θέσεις κλειδιά της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αφετέρου να συστήσει ένα ισχυρό Τουρκοαμερικανικό λόμπυ που να έχει κεντρική θέση σε ένα ευρύτερο μουσουλμανικό λόμπυ στις ΗΠΑ

ΟΤούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για την Σύνοδο του ΟΗΕ μίλησε στην Αμερικανοτουρκική κοινότητα κατόπιν σχετικού προγραμματισμού της Τουρκοαμερικανικής Συντονιστικής Επιτροπής (TASC).

Σε σχετικό άρθρο του τουρκικό ΜΜΕ, με τίτλο "Πρόεδρος Ερντογάν: Θα σταματήσουμε τις ομάδες συμφερόντων που δρουν για να δηλητηριάσουν τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ", αναφέρονται τα παρακάτω κατά την εκτίμησή μας κυριότερα σημεία της ομιλίας του Τούρκου Προέδρου:

Κάλεσμα Ερντογάν στους Τουρκοαμερικανούς για δημιουργία ισχυρού λόμπυ στις ΗΠΑ

"Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες ομάδες συμφερόντων που δρουν για να δηλητηριάσουν τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις επισημαίνοντας: «Λέγοντας την αλήθεια, αποτελώντας καλό παράδειγμα, εκπροσωπούμε σωστά την Τουρκία και το τουρκικό έθνος. Θα δημιουργήσουμε ένα σύνολο».

Ο Ερντογάν με την σύζυγό του Εμινέ παρευρέθηκαν στο δείπνο που διοργάνωσε η TASC στο Rockefeller Plaza , ευχαριστώντας την οργάνωση για την υποστήριξή της στις εκλογές της 14ης και της 28ης Μαΐου.

Δηλώνοντας ότι το έθνος προστάτευσε τόσο τη θέληση όσο και το μέλλον του με τις εκλογές που αποτέλεσαν σημείο καμπής στην οικοδόμηση του "Τουρκικού Αιώνα", ο Ερντογάν είπε ότι εκατομμύρια πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής, ψήφισαν.
Βολές κατά FETO-αυτονομιστών και άλλων χωρών..

Ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής:

«Εκ μέρους μου και του έθνους μου, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους πολίτες μου που έχουν κάνει πολλές θυσίες για να εκφράσουν την θέλησή τους, μερικές φορές υπό την παρενόχληση από αυτονομιστές και μέλη της FETO και μερικές φορές συναντώντας προσπάθειες αποτροπής διαφόρων χωρών.

Θα συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε τους ανθρώπους των οποίων τις ψήφους δεν έχουμε λάβει, να πούμε την αλήθεια και να εργαζόμαστε για να κερδίσουμε τις καρδιές τους. Όσο ο Θεός δίνει ζωή και το έθνος μας δίνει εξουσία, θα συνεχίζουμε τη συνομιλία μας μαζί σας κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μπει ανάμεσά μας με προσωπικά συμφέροντα. "Θα κολλήσουμε μαζί σαν τα τούβλα του τοίχου".

Στη συνέχεια ο Ερντογάν έκανε έναν απολογισμό των καταστροφικών σεισμών στην χώρα του και των ενεργειών του κράτους για την ανακούφιση των πληγέντων πολιτών, καθώς και του ευρύτατου προγράμματος ανοικοδόμησης της περιοχής, ενώ ευχαρίστησε τους Τουρκοαμερικανούς για την υλική βοήθεια που απέστειλλαν, αλλά και τους Αμερικανούς μουσουλμάνους γενικότερα για την αλληλεγγύη που επέδειξαν στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό.
Πανστρατιά ενότητας κατά των εχθρών της Τουρκίας και εκπροσώπηση στις αρχές λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνέχισε τα λόγια του ως εξής:

"Εδώ, χτίζετε ανθρώπινες γέφυρες μεταξύ Τουρκίας και Αμερικής, παρουσιάζοντας τον πλούσιο πολιτισμό μας στον αμερικανικό λαό με τον καλύτερο τρόπο, διατηρώντας παράλληλα την ταυτότητά σας. Πρέπει να προσθέσουμε νέες γέφυρες και να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες.

Ο δρόμος προς τη νίκη στην πολιτική, την κοινωνία των πολιτών και την κοινωνική ζωή περνά μέσα από την ενότητα, και την αλληλεγγύη. Εάν ενωθείτε γύρω από τις αξίες που έχουμε, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο που δεν μπορείτε να ξεπεράσετε.

Υπάρχουν κάποιες ομάδες συμφερόντων που δρουν για να δηλητηριάσουν τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Θα τα αποτρέψουμε λέγοντας την αλήθεια, δίνοντας το καλό παράδειγμα και εκπροσωπώντας σωστά την Τουρκία και το τουρκικό έθνος. Από αυτή την άποψη, εσείς, οι πολίτες μας, καθώς και οι επίσημοι θεσμοί μας, έχετε ευθύνες.

Από αυτή την άποψη, η ενεργός συμμετοχή σας στην κοινωνία των πολιτών και η εκπροσώπησή σας στις αρχές λήψης αποφάσεων στη χώρα είναι πολύ σημαντική.

Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό, η ζωή δεν δέχεται το κενό. Όπου δεν είσαι σίγουρα υπάρχει κάποιος άλλος. Τα κενά που άφησες θα καλυφθούν από αυτούς που τρέφουν εχθρότητα προς τη χώρα και το έθνος μας. Εάν δεν υπερασπιστείτε τα δικαιώματά σας με θάρρος, κανένας άλλος δεν θα μπορέσει να το κάνει για λογαριασμό σας.

Περιμένω από εσάς να αγωνιστείτε για την Τουρκία ως ένα αγνό και μονόκαρδο άτομο, ανεξάρτητα από τις διαφορές απόψεων μεταξύ σας.

Σε αυτή τη διαδικασία, η αλληλεγγύη σας με άλλες κοινότητες που στηρίζουν τη χώρα μας θα ενισχύσει τον αγώνα μας. Πρέπει να διατηρήσουμε τις τάξεις μας ευρείες, ειδικά ενάντια στην ισλαμοφοβία, τον ρατσισμό και τα εγκλήματα μίσους. Βλέπουμε ότι αυτές οι αρρωστημένες τάσεις εξαπλώνονται όλο και περισσότερο σε πολλές χώρες του κόσμου με την επιρροή των social media. «Συχνά ακούμε για τους αδελφούς και τις αδερφές μας που υφίστανται εγκλήματα μίσους λόγω της μαντίλας, των γενειάδων και των ρούχων τους».

Τα επιτεύγματα της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι Τούρκοι εργάζονται σκληρά για την 100η επέτειος της Δημοκρατίας και ότι η χώρα του έχει κάνει μια μεγάλη πρόοδο στην άμυνα, τη διπλωματία, την οικονομία και τον τουρισμό.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι ο αγώνας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων DAESH μέχρι το FETO και το PKK εντός και εκτός συνόρων θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα.

"Ακολουθούμε μια ισχυρή, εποικοδομητική, ενεργή και ισορροπημένη εξωτερική πολιτική στο πεδίο και στο τραπέζι, ενώ έχουμε αναλάβει κρίσιμους ρόλους σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις τα τελευταία χρόνια", είπε και συνέχισε:

"Η στάση μας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας εκτιμήθηκε σε όλο τον κόσμο. Πετύχαμε πολλές διπλωματικές επιτυχίες, από την ανταλλαγή κρατουμένων έως η πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας"
Συμφωνία για ενίσχυση φιλίας-συνεργασίας με τον Μπάϊντεν

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αμερικής βελτιώνονται μέρα με τη μέρα και είπε:

Οι πόρτες της πρεσβείας και του γενικού προξενείου μας είναι πάντα ανοιχτές για εσάς, τους αξιότιμους πολίτες μας. Θέλω να ξέρετε ότι το κράτος μας είναι μαζί σας με όλους τους πόρους του».
Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να συσπειρώσει τους Τουρκοαμερικανούς, προτρέποντας τους να συμμετέχουν στους θεσμούς λήψη αποφάσεων των ΗΠΑ, προκειμένου να υπάρξουν ευνοϊκές αποφάσεις για τα τουρκικά συμφέροντα, βάλλοντας παράλληλα εναντίον εσωτερικών αντιπάλων της χώρας του που δηλητηριάζουν κατά τον ίδιο τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, όπως FETO, Kούρδοι που στηρίζουν την αυτονομία τους, αλλά και κατά ξένων χωρών, χωρίς να τις κατονομάζει.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αντιληφθεί την βαρύτητα του Ισραηλινού, Ελληνικού και Αρμενικού λόμπυ στις ΗΠΑ, καθώς και των Αμερικανών Βουλευτών-Γερουσιαστών και γενικότερα πολιτικών εκπροσώπων, με καταγωγή από τις εν λόγω χώρες, στην πρόωθηση των συμφερόντων αυτών και στην αποδόμηση της τουρκικής αναθεωρητικής-επιθετικής εξωτερικής πολιτικής.

Εκτίμησή μας είναι ότι μελλοντικά θα πρέπει να αναμένουμε ο Τούρκος Πρόεδρος να διαθέσει πακτωλό χρημάτων προσπαθώντας αφενός Τουρκοαμερικανοί να εκλεγούν σε θέσεις κλειδιά της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αφετέρου να συστήσει ένα ισχυρό Τουρκοαμερικανικό λόμπυ που να έχει κεντρική θέση σε ένα ευρύτερο μουσουλμανικό λόμπυ στις ΗΠΑ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top