Όσα δήλωσε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ είναι ενδεικτικά των Ελληνικών προθέσεων σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Κώστας ΣαρικάςΗ συνέχιση της ηρεμίας στο Αιγαίο, η αποφυγή των εντάσεων-προκλήσεων και η διατήρηση των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας φαίνεται ότι είναι για την Αθήνα τα ρεαλιστικά ζητούμενα από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν την προσεχή Τετάρτη στη Νέα Υόρκη. Οι μηδαμινές παραβιάσεις και παραβάσεις στο FIR Αθηνών και στον Εθνικό Εναέριο Χώρο που καταγράφονται καθημερινά από τον περασμένο Φεβρουάριο και τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία σε συνδυασμό με τις περιορισμένες προκλήσεις τόσο σε λεκτικό επίπεδο όσο κυρίως επί του πεδίου έχουν διαμορφώσει ένα θετικό κλίμα το οποίο η Αθήνα επιθυμεί να διατηρηθεί και την επόμενη της κρίσιμης συνάντησης.
Όσα δήλωσε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ είναι ενδεικτικά τόσο των Ελληνικών προθέσεων όσο και των εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα του τετ-α-τετ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αφήνουν μεν περιθώρια αισιοδοξίας για διατήρηση των ‘’ήρεμων νερών’’ στο Αιγαίο όμως καμία ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία δείχνει έτοιμη να μεταβάλλει τις πάγιες θέσεις της και να αφήσει έξω από την ατζέντα ζητήματα όπως από της αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, των δήθεν δικαιωμάτων της εντός του Ελληνικού FIR τόσο όσο αφορά τα όρια του Εθνικού Εναέριου Χώρου όσο και σχετικά με την έρευνα και διάσωση.
Ο Πρωθυπουργός έσπευσε να επαναλάβει τις ‘’κόκκινες γραμμές’’ της Αθήνας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ‘’ ότι τα ζητήματα που συζητάμε με την Τουρκία δεν είναι άλλα από την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσουμε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, για το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, και από τα δικαιώματα που απορρέουν από την άσκηση της κυριαρχίας στα νησιά.’’
Ωστόσο η Ελληνική πλευρά ήδη έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να θέσει τα συγκεκριμένα ζητήματα στο τραπέζι γνωρίζοντας ότι η Αθήνα θα απορρίψει οποιαδήποτε συζήτηση με στόχο να παραμείνουν ανοιχτά στο μέλλον. Και να τα χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικά ‘’χαρτιά’’ προκειμένου να απαιτήσει από την Ελλάδα να υπαναχωρήσει στο ζήτημα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Πάντως ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αμοιβαίων υποχωρήσεων τονίζοντας ότι ‘’σε καμία διαπραγμάτευση καμία πλευρά δεν μπορεί να πετύχει το 100% των απαιτήσεών του. Ο όρος υποχωρήσεις δεν είναι δόκιμος και πρέπει να αντικατασταθεί από τον όρο μετακινήσεις.’’
Η Αθήνα ήδη από τις βολιδοσκοπήσεις που έχουν γίνει σε διπλωματικό επίπεδο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στη δεδομένη χρονική συγκυρία η Άγκυρα πέρα από τη διατήρηση του καλού κλίματος δεν πρόκειται να δεσμευτεί για τίποτα άλλο πόσο μάλλον για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε ότι αφορά τη διευθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Ειδικά όσο η γεωπολιτική κατάσταση τόσο στην περιοχή όσο και παγκόσμια και με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη η Τουρκία δείχνει ότι θέλει να κερδίσει χρόνο και να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Η Άγκυρα πιθανότατα θεωρεί ότι η επόμενη ημέρα θα την βρει ακόμα πιο ισχυρή ώστε να πάει σε μια διαπραγμάτευση με την Αθήνα με τους δικούς της όρους.
Δημοσίευση σχολίου