Γιώργος Μοτσάκος
Κρύος ιδρώτας έλουσε τους Ιρανούς που φοβούνται λόγω της επίθεσης των Αζέρων και των σχέσεων ΗΠΑ-Αρμενίας πιθανή παρουσία ΝΑΤΟ στην περιοχή-Τέθηκε σε ύψιστη επιφυλακή ο ιρανικός Στρατός
Κρύος ιδρώτας έλουσε τους Ιρανούς που φοβούνται λόγω της επίθεσης των Αζέρων και των σχέσεων ΗΠΑ-Αρμενίας πιθανή παρουσία ΝΑΤΟ στην περιοχή-Τέθηκε σε ύψιστη επιφυλακή ο ιρανικός Στρατός
Φωτιά πήρε ο Καύκασος σε χρόνο μηδέν, αφού οι Τουρκοαζέροι, με την προτροπή φυσικά και του Ερντογάν επιχειρούν να ανακαταλάβουν ολόκληρο το Ναγκόρνο/Καραμπάχ.
Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Δημοκρατία του Αρτσάχ, χρησιμοποιώντας πυροβολικό και drones, αναφέρει το Artsakh’s InfoCenter.
"Παρακαλούνται οι άνθρωποι να παραμείνουν στα καταφύγια, να απέχουν από τη δημοσίευση βίντεο και φωτογραφιών στο Διαδίκτυο και να ακολουθούν μόνο τις επίσημες ειδήσεις", αναφέρουν αρμενικά ΜΜΕ.
Η Μόσχα παρεμβαίνει σθεναρά και πριν από λίγο, ανακοίνωσε μέσω της Μαρία Ζαχάροβα:
“Η Μόσχα ανησυχεί για την κλιμάκωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και καλεί τα μέρη να σταματήσουν την αιματοχυσία”, δήλωσε η ίδια.
Σύμφωνα με την ίδια, «υπάρχουν αναφορές για την έναρξη αντιτρομοκρατικών μέτρων από τις ένοπλες δυνάμεις του Μπακού στην περιοχή και τις ενέργειες αντιποίνων των τοπικών αρμενικών ενόπλων δυνάμεων.
Η ρωσική πλευρά προτρέπει τα αντιμαχόμενα μέρη να σταματήσουν την αιματοχυσία, να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στον δρόμο της πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης», είπε η Ζαχάροβα.
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι για να επιλυθεί η κατάσταση, όλα τα μέρη της σύγκρουσης πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν προηγουμένως, «να μην προκαλούν την κατάσταση, να εργαστούν για να ηρεμήσουν και να την επιλύσουν».
Οι Ιρανοί απειλούν για πιθανή παρουσία ΝΑΤΟ στην περιοχή
Αναφερόμενος στην παρέμβαση των ΗΠΑ στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και στις εικασίες που εγείρονται για την είσοδο ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην περιοχή, ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Ραζα Αστιάνι είπε ότι το Ιράν δεν θα δεχτεί ποτέ την παρέμβαση ξένων δυνάμεων στα ζητήματα της περιοχής.
«Οι προσπάθειές μας είναι να λύσουμε τα ζητήματα μόνοι μας με τις αλληλεπιδράσεις των χωρών της περιοχής», πρόσθεσε.
Για τις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και την παρουσία ιρανικών δυνάμεων στα σύνορα με αυτές τις χώρες, είπε ότι «δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή στη γεωπολιτική της περιοχής. Διατηρούμε τη σχέση μας με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, αφού αυτές οι χώρες είναι γείτονες και αδέρφια μας, και προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων τους».
Ο Ιρανός Στρατηγός Αστιάνι έκανε τις παρατηρήσεις σε συνάντηση με τον Λευκορώσο ομόλογό του Βίκτορ Κρένιν.
Ο Ιρανός αρχηγός Άμυνας τόνισε ότι η επεκτατική στάση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, ανεξάρτητα από τις ανησυχίες των χωρών της περιοχής, είναι η βασική αιτία του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν υποστηρίζει κάθε διπλωματική προσπάθεια που οδηγεί στην ειρηνική διευθέτηση των συγκρούσεων στην Ουκρανία», επεσήμανε.
“Το ΝΑΤΟ έχει κάνει πολλά κύματα επέκτασης μεταξύ 1999 και 2020, καταβροχθίζοντας κάθε πρώην μέλος του αποσυντεθειμένου Σοβιετικού Συμφώνου της Βαρσοβίας, τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και τέσσερις δημοκρατίες από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Η επέκταση έλαβε χώρα παρά τη λεκτική υπόσχεση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ προς τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1990 να μην επεκτείνει τη συμμαχία ούτε «μία ίντσα» ανατολικά του εδάφους της πρώην Ανατολικής Γερμανίας μετά την προσάρτηση αυτής της χώρας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία’, τόνισε ο ίδιος.
Ο Ιρανός Πρόεδρος Σ.Ραγιεσί έχει προειδοποιήσει ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ αποτελεί σοβαρή απειλή για την Τεχεράνη και την ασφάλεια των εθνών της περιοχής.
Η ουσία είναι ότι οι Ιρανοί θα εμπλακούν σε κάθε σενάριο στην περιοχή του Ναγκόρνο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για να αποτρέψουν το ΝΑΤΟ να βρεθεί κοντά στα σύνορα τους.
Δημοσίευση σχολίου