GuidePedia

0


Στον απόηχο της «πορείας στη Μόσχα» του Yevgeny Prigozhin πριν από δύο μήνες, ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς προέβλεψε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα πάρει το χρόνο του για να πάρει την εκδίκησή του.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ένας πολύ περίπλοκος χορός», είπε ο Μπερνς στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν τον Ιούλιο. «Ο Πούτιν είναι ο απόλυτος απόστολος της ανταπόδοσης».

Και ενώ οι λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβη παραμένουν ασαφείς αμέσως μετά τον αναφερόμενο θάνατο του αφεντικού μισθοφόρου σε αεροπορικό δυστύχημα, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Βάγκνερ –η οργάνωση μισθοφόρων που έχτισε ο Πριγκόζιν– ουσιαστικά καταλύθηκε και μετά αποκεφαλίστηκε δραματικά.

Καθώς ο εξέχων ρόλος της Βάγκνερ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ήδη περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό μετά την πορεία στη Μόσχα, η οποία έφερε σε αμηχανία τον Πούτιν και το Κρεμλίνο, φαινόταν –έστω και για μια στιγμή– ότι ο Πριγκόζιν προσπαθούσε να ανακτήσει μέρος της επιρροής που είχε αποκτήσει μέσω της επιχείρησης του στην Αφρική με εντολή του Κρεμλίνου.

Ο Πριγκόζιν είχε κάνει μια δήλωση υποστηρίζοντας το πραξικόπημα στον Νίγηρα, που θεωρήθηκε από ορισμένους αναλυτές ως υπενθύμιση του πώς η Βάγκνερ είχε κάποτε υπηρετήσει τους σκοπούς του Κρεμλίνου. Αυτή την εβδομάδα είχε αναρτήσει ένα βίντεο από κάπου στην Αφρική, στις μάχες που ήταν σήμα κατατεθέν του, υποδηλώνοντας ότι, ίσως, είχε βρει έναν νέο ρόλο και ότι οι πράξεις του είχαν συγχωρεθεί.

Σε αυτό το βίντεο, ο Prigozhin επέμεινε ότι στρατολογούσε για επιχειρήσεις στην Αφρική, ενώ προσκαλούσε επίσης επενδυτές από τη Ρωσία να βάλουν χρήματα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μέσω του Russian House, ενός πολιτιστικού κέντρου στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας.

Πετούσε πάνω από την περιοχή Tver κοντά στη Μόσχα μαζί με άλλους ανώτερους ηγέτες της Wagner όταν το ιδιωτικό του τζετ έπεσε από τον ουρανό πάνω από τη Ρωσία – σύμφωνα με ορισμένες αναφορές που καταρρίφθηκε από τις ρωσικές αεροπορικές άμυνες.

Δεν ήταν μόνο ο Πριγκόζιν που χάθηκε στο περιστατικό. Μαζί του στην πτήση ήταν ο Ντμίτρι Ούτκιν, ένας από τους στενότερους συμμάχους του, ένα άλλο βασικό πρόσωπο της Βάγκνερ. Πρώην αξιωματικός της GRU και μισθοφόρος που δραστηριοποιούνταν στη Συρία φρουρώντας πετρελαιοπηγές, είχε εμπλακεί στην οργάνωση της συνοδείας Wagner που προσπάθησε να οδηγήσει στη Μόσχα.

Αναφορές από ρωσικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με τον Βάγκνερ υποδηλώνουν ότι άλλα μέλη της ηγεσίας του Βάγκνερ μπορεί επίσης να ήταν στην πτήση.



Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Βάγκνερ, όπως είχε συσταθεί κάποτε, δεν υπάρχει πια.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, εκατοντάδες μαχητές Βάγκνερ που είχαν εξοριστεί σε βάσεις στη Λευκορωσία είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη χώρα, ορισμένοι δυσαρεστημένοι με τα χαμηλότερα επίπεδα αμοιβών σε αυτήν τη χώρα, άλλοι μετακομίζοντας για να εργαστούν στη δυτική Αφρική. Η δύναμη εκεί μειώθηκε σε αριθμούς από πάνω από 5.000 κατά περίπου ένα τέταρτο.

Στην ίδια τη Ρωσία, οι επιχειρήσεις της Βάγκνερ βρίσκονταν σε παύση τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς φαινόταν ότι ο Πριγκόζιν και οι σύμμαχοί του έψαχναν για έναν νέο ρόλο στη σκιά της δυσαρέσκειας του Πούτιν.

Και με την Βάγκνερ εκτός Ουκρανίας αφού ανέπτυξε τα μαχητικά ως τροφή πυροβόλων στη μάχη για το Μπαχμούτ, ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν μπορεί να συνεχίσει με οποιαδήποτε βιώσιμη μορφή στα αφρικανικά κράτη όπου δραστηριοποιήθηκε.

Αν και τα ονόματα είχαν αναφερθεί ως εικασία ως πιθανοί αντικαταστάτες του Prigozhin, ο οποίος θα συναντούσε την έγκριση του Κρεμλίνου, αν κάποιος από αυτούς θα είναι σε θέση να ηγηθεί δεν είναι σίγουρο.

Μεγάλο μέρος της αφρικανικής αυτοκρατορίας της Βάγκνερ, συνδυάζοντας επιχειρήσεις παραπληροφόρησης, θολά εμπορικά συμφέροντα και μισθοφορική εργασία, βασίστηκε στις αδίστακτες διασυνδέσεις που είχαν σφυρηλατήσει ο Πριγκόζιν και οι στενοί του συνεργάτες όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρχαν πληροφορίες , για παράδειγμα, ότι η Βάγκνερ ήρθε να βοηθήσει τη στρατιωτική χούντα στο Μάλι, μια κίνηση που συνέβαλε στην απόφαση της Γαλλίας να τερματίσει μια σχεδόν δεκαετή στρατιωτική επιχείρηση εκεί.

Και ενώ το Κρεμλίνο πρόσφατα φλερτάρει πιο άμεσα τους στρατιωτικούς ηγέτες των χωρών στο ίδιο το Σαχέλ, ο Πριγκόζιν ανέπτυξε επιμελώς προσωπικές σχέσεις με πολέμαρχους, στρατιωτικούς πραξικοπηματίες και διεφθαρμένους πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Όπως εκτίμησε προληπτικά ο πρώην αντιστρατάρχης αεροπορίας Sean Bell, τώρα στρατιωτικός αναλυτής, στις ειδήσεις του Sky News τον Ιούνιο στον απόηχο της πορείας του Wagner στη Μόσχα, χωρίς τον Prigozhin, η Wagner δεν είναι τίποτα.

«Αν η ομάδα Wagner είναι ο Yevgeny Prigozhin, τότε είναι δύσκολο να δούμε πώς θα επιβιώσει. Είναι το τέλος της όπως την ξέρουμε».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top