GuidePedia

0


Νεκρός θεωρείται επισήμως στη Ρωσία ο Γεβγκένι Πριγκόζιν. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές ο ιδιοκτήτης της Wagner ήταν μεταξύ αυτών που επέβαιναν στο ιδιωτικό τζετ που συνετρίβη χθες βορείως της Μόσχας. Στο αεροσκάφος Embraer επέβαιναν επτά επιβάτες και τρία μέλη πληρώματος, από την ρωσική πρωτεύουσα στην Αγία Πετρούπολη, δήλωσε το υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης. Οκτώ πτώματα βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο αεροπορικό δυστύχημα. Η ρωσική ερευνητική επιτροπή δήλωσε ότι «έχει αρχίσει ποινική έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους Embraer Legacy». Η ρωσική κρατική αρχή αεροπορίας Rosaviation ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι μια ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων «έχει αρχίσει να διερευνά τις συνθήκες και τα αίτια».

Ένα πρώτο ερώτημα που απασχολεί είναι γιατί το ιδιωτικό αεροσκάφος, όπως φαίνεται στο video που κυκλοφόρησε αμέσως μετά το δυστύχημα, χάνει απότομα ύψος και κάποια στιγμή σημειώνεται έκρηξη ενώ πέφτει. Ένα από τα θραύσματα του αεροπλάνου που συνετρίβη στην περιοχή Tver, στο οποίο πέταξε ο Yevgeny Prigozhin, βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Kuzhenkino, το οποίο απέχει περίπου δύο χιλιόμετρα από το σημείο της συντριβής της ατράκτου, αναφέρει το RIA Novosti. Η αστυνομία απέκλεισε το σημείο όπου έπεσαν τα συντρίμμια. Στο σημείο υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα των ειδικών υπηρεσιών. Οι αστυνομικοί έχουν απαγορεύσει την διέλευση από το σημείο. Η είσοδος στο χωριό Kuzhenkino, είναι επίσης αποκλεισμένη. Λεπτομερή στοιχεία για την πτήση δεν έχουν δοθεί, όμως θεωρείται βέβαιο ότι σύντομα θα κυκλοφορήσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Ο καιρός ήταν καλός και μέχρι τότε δεν είχε αναφερθεί κανένα πρόβλημα στην πτήση.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του αεροσκάφους δεν έχει προβεί σε δηλώσεις, ούτε τα αεροδρόμια για τις επικοινωνίες του κυβερνήτη με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Σύμφωνα με τον κατάλογο των επιβατών που δημοσίευσε η Υπηρεσία Αερομεταφορών της Ρωσίας, το όνομα του 
Πριγκόζιν ήταν στη λίστα των επιβατών. Το αεροπλάνο που συνετρίβη ανήκε στην ιδιωτική αεροπορική εταιρεία MNT-Aero LLC και είχε μισθωθεί από την Wagner. Εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης δήλωσε ότι τα πτώματα οκτώ ανθρώπων βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Η Rosaviatsia δημοσίευσε τον κατάλογο των επιβατών του αεροπλάνου: Προπούστιν Σεργκέι, Μακαριάν Γεβγκένι, Τότμιντ Αλεξάντρ, Τσεκάλοφ Βαλέρι, Ούτκιν Ντμίτρι, Mατούσεφ Νικολάι, Πριγκόζιν Γεβγκένι, Μέλη πληρώματος: Levshin Aleksei, κυβερνήτης, Karimov Rustam, συγκυβερνήτης, Ρασπόποβα Κριστίνα, αεροσυνοδός.

To σχόλιο του Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν πάντως σχολίασε αμέσως την είδηση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη συντριβή. «Μπορεί να θυμάστε τι είπα όταν ρωτήθηκα για την εξέγερση της Wagner» δήλωσε ο Μπάιντεν. «Είπα ότι θα πρόσεχα τι οδηγώ. Δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά δεν εκπλήσσομαι», είπε ο Μπάιντεν.

«Το αφεντικό της Wagner είχε μια θανατική καταδίκη» δήλωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ. Η καταδίκη σύμφωνα με τον ίδιο υπεγράφη τη στιγμή που έκανε συμφωνία με τη μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, και η Wagner μετακόμισε στη Λευκορωσία μετά την αποτυχημένη ανταρσία κατά του Πούτιν τον Ιούνιο. Η «επιδεικτική εξάλειψη του Πριγκόζιν δείχνει ότι ο Πούτιν δεν συγχωρεί κανέναν» κατέληξε ο Ποντόλιακ στη δήλωσή του.

Λουλούδια στην Wagner

Θαυμαστές του Πριγκόζιν συγκεντρώθηκαν στην Αγία Πετρούπολη το βράδυ της Τετάρτης για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ιδρυτή της Wagner. Βίντεο δείχνει μία ομάδα ανθρώπων να ξεδιπλώνει ένα μεγάλο πανό έξω από τα κεντρικά γραφεία της μισθοφορικής εταιρείας Wagner που έγραφε: «Wagner PMC. Είμαστε μαζί». Περαστικοί τοποθέτησαν λουλούδια, άναψαν κεριά και άφησαν κονκάρδες της Wagner PMC στην είσοδο των κεντρικών γραφείων του ομίλου.

Το δεύτερο ερώτημα είναι τι θα γίνει τώρα με την Wagner. Η εταιρεία έχει συμβόλαια στην Αφρική (Μάλι, Σουδάν, Λιβύη, ενδεχομένως και στο Νίγηρα μετά το πρόσφατο πραξικόπημα). Πριν από λίγες ημέρες ο Πριγκόζιν δημοσίευσε στο κανάλι του video που τον δείχνει κάπου στην Αφρική να μιλάει για νέες αποστολές. Στα αμερικανικά μέσα ήδη διατυπώνονται απόψεις ότι θα περάσει υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου μέσω ενός άλλου Πριγκόζιν. Ο Λέον Πανέτα, πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και πρώην διευθυντής της CIA, δήλωσε στο CNN ότι είναι πιθανό «η Ρωσία να προσπαθήσει να αναλάβει την ομάδα μισθοφόρων Wagner. Δεν θα εκπλαγώ αν διεκδικήσουν τον έλεγχο της ομάδας Wagner στην Αφρική, την Ασία και οπουδήποτε αλλού μπορεί να βρίσκονται», είπε. «Για το θέμα αυτό, νομίζω ότι όσοι ανήκουν στον όμιλο Wagner πρέπει να ανησυχούν και για τη δική τους ζωή».

Ο μύθος Πριγκόζιν

Το τρίτο ερώτημα είναι αν ο μύθος του Πριγκόζιν θα είναι ισχυρός όσο και η παραστρατιωτική του οργάνωση. Ειδικά για την Ρωσία και τους θαυμαστές του Πριγκόζιν, ο τρόπος με τον οποίο έχασε τη ζωή του, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει νέο κύμα δυσφορίας κατά του προέδρου Πούτιν και αυτή θα είναι η εκδίκηση του Πριγκόζιν κατά του αφεντικού του.



Λίγες ώρες μετά την πρώτη μετάδοση της είδησης άρχισαν οι πρώτες θεωρίες συνωμοσίας να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Καταρρίφθηκε το αεροπλάνο; Είχε τοποθετηθεί βόμβα; Και είναι πράγματι νεκρός ο Πριγκόζιν; Εκτενή αφιερώματα γίνονται ήδη για τον Πριγκόζιν και τη συμβολή της Wagner στα μέτωπα της Ουκρανίας, στο Μπαχμούτ ιδίως όπου ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της εταιρείας πήγαινε στις μάχες και σχεδόν καθημερινά έδινε την δική του εκδοχή για την κατάσταση, με video στο κανάλι της εταιρείας. Εκτενείς αναφορές επίσης στη δράση της Wagner στην Αφρική, όπου παρέχει ακόμα υπηρεσίες σε στρατηγούς σε πολλές χώρες.

Ο Ρώσος προπαγανδιστής Βλαντιμίρ Σολοβιόφ φάνηκε να υπονοεί ότι ο Πριγκόζιν μπορεί και να σκηνοθέτησε τον θάνατό του, αναφέροντας σε δήλωσή του στο Telegram ότι η είδηση για το θάνατο του Πριγκόζιν είναι μη διασταυρωμένη και βιαστική. Εκτενείς αναφορές και στον επιχειρησιακό υποδιοικητή του Ντμίτρι Ούτκιν, θαυμαστή των ναζί, πρώην αξιωματικό των ρωσικών ειδικών δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας που ήταν το δεξί χέρι του Πριγκόζιν στο πεδίο των επιχειρήσεων της Wagner. Λαβή δίνει και η αναφορά των ρωσικών αρχών ότι έχουν βρεθεί μέχρι τώρα οκτώ σοροί και όχι δέκα, όσοι ήταν οι επιβάτες της λίστας της μοιραίας πτήσης.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top