GuidePedia

0

Ψήνεται η διεθνής διάσκεψη χωρών της Αν. Μεσογείου;

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ
Σοβαρά ερωτηματικά για την άσκηση εν κρυπτώ διπλωματίας, εν όψει της έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με τρόπο που κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα, εγείρονται με την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με την προσφορά μεσολαβητών ώστε να διευκολυνθεί η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας.

Στις παρεμβάσεις Αμερικανών και Γερμανών φαίνεται ότι προστίθεται και η Αίγυπτος, καθώς, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του αιγυπτιακού Al-Araby Al-Jadeed, στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ελ Αλαμέιν ο Πρόεδρος Σίσι εμφανίσθηκε πρόθυμος να μεσολαβήσει, προτείνοντας μάλιστα και Τετραμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Τουρκίας, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κ. Μητσοτάκης και Σίσι συζήτησαν τρόπους για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο με μια προσπάθεια τερματισμού των αντιπαραθέσεων και συμφωνιών για την επίλυση των προβλημάτων, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πόροι της περιοχής.

Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι στην ατζέντα αυτής της Τετραμερούς Διάσκεψης θα είναι η συζήτηση των εντάσεων στην Α­νατολική Μεσόγειο και η γεφύρωση των διαφορετικών θέσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζω­νών, με παράλληλη συζήτηση για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Πρόεδρος Σίσι διαβεβαίωσε μεν ότι επιθυμεί να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο (από την επαναπροσέγγιση Καΐρου – Άγκυρας), αλλά επίσης τόνισε τη θέση του για την ανάγκη τερματισμού των αντιπαραθέσεων Ελλάδας και Κύπρου με την Τουρκία, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανώτερο αιγύπτιο διπλωμάτη, όπως επικαλείται το δημοσίευμα, ο κ. Μητσοτάκης ενέκρινε το σχέδιο του Προέδρου Σίσι, διατηρώντας όμως επιφυλάξεις σχετικά με την ειλικρίνεια των προθέσεων της Τουρκίας να εμπλακεί εποικοδομητικά σε μια τέτοια διαδικασία.

Η υπέρβαση των εμποδίων που προκαλεί η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, ώστε να προσφερθεί στην Άγκυρα και στον Ταγίπ Ερντογάν ως δέλεαρ για συνέχιση της φιλοδυτικής στροφής του η ένταξη της Τουρκίας στο φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου και η συμμετοχή της στα ενεργειακά πρότζεκτ της περιοχής, είναι σταθερά στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ αλλά και των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Όλοι, αν και αναγνωρίζουν ότι ο κ. Ερντογάν έχει πολύ μεγαλύτερους και διευρυμένους στόχους, από μια απλή επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ή την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής κατευνασμού που ακολουθείται συστηματικά έναντι της Τουρκίας, αναζητούν να προσφέρουν ανταλλάγματα στον τούρκο ηγέτη.

Και η ένταξη της Τουρκίας στις ενεργειακές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου… από το παράθυρο θεωρούν ότι αποτελεί δώρο το οποίο δεν θα αγνοήσει ο τούρκος ηγέτης.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για μεσολάβηση του Προέδρου Σίσι, υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για περιφερειακή διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών αποτελεί παλιότερη πρόταση του ίδιου του κ. Ερντογάν, ο οποίος όμως απαιτεί την ισότιμη συμμετοχή και του ψευδοκράτους, κάτι που θα ισοδυναμούσε με την αναγνώριση της κατοχικής οντότητας ως ισότιμης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όμως, ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, που δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα της μη αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία, είναι προβληματική η εκκίνηση οποιασδήποτε συζήτησης για την παροχή κινήτρων στην Τουρκία, πριν η ίδια προχωρήσει σε ουσιαστικές κινήσεις. Διαφορετικά, πολύ απλά η Τουρκία θα κερδίσει προκαταβολικά αυτό που θα έπρεπε να της αποδοθεί στο τέλος της διαδικασίας ομαλοποίησης των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας, και μάλιστα μέσω μυστικών διαπραγματεύσεων, μιας τέτοιας διαμεσολάβησης, που θα γίνει υπό την αιγίδα είτε του Καΐρου, είτε του Βερολίνου, είτε της Ουάσινγκτον, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, διότι δεν προβλέπει ως απαράβατο όρο την άρση των διεκδικήσεων εναντίον της κυριαρχίας της Ελλάδας και της πλήρους αμφισβήτησης της ύ­παρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι μια παράλληλη περιφερειακή διαπραγμάτευση για τις θαλάσσιες ζώνες δεν μπορεί να γίνει όσο παραμένει σε ισχύ το τουρκολιβυκό μνημόνιο και η πλήρης αμφισβήτηση του Δικαίου της Θάλασσας από την Άγκυρα, καθώς και η έγερση θεμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά και στις νησίδες του Αιγαίου. Και πρόκειται περί μεγάλης παγίδας η εμπλοκή σε μια περιφερειακή διαπραγμάτευση, όπου οι πιέσεις δεν θα προέρχονται πλέον μόνο από την Τουρκία αλλά και από φίλες και σύμμαχες χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, ακόμη και από το Ισραήλ, προκειμένου να βρεθεί μια όποια λύση, ώστε να ενταχθεί και πάλι η Τουρκία σε ένα περιφερειακό σύστημα ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι, χωρίς να υπάρχει κανένα βήμα υποχώρησης από τον τουρκικό αναθεωρητισμό και μόνο με την απλή αναστολή των τουρκικών υπερπτήσεων στο Αιγαίο ο κ. Ερντογάν επιδιώκει να ξεπεράσει τα εμπόδια της Ελλάδας και της Κύπρου και να επανέλθει η Τουρκία διά βαΐων και κλάδων σε ευρωπαϊκή τροχιά και συγχρόνως να μπει δυναμικά στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά την Αίγυπτο οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι, καθώς δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η αποδοχή σύναψης συμφωνίας μερικής οριοθέτησης με την Ελλάδα έγινε μέχρι τον 28ο μεσημβρινό, αφήνοντας όλη την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ ανατολικά προς μελλοντική οριοθέτηση με τις «ενδιαφερόμενες χώρες της περιοχής», στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία. Το Κάιρο μάλιστα συμμερίζεται την τουρκική θέση περί μη πλήρους επήρειας του Καστελλόριζου, κάτι που θα φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Ελλάδα σε μια περιφερειακή συνάντηση.

Σε μια τέτοια συνάντηση, μάλιστα, όπως φέρεται να προτείνει ο Πρόεδρος Σίσι, θα έρθει στο προσκήνιο και ο τρόπος με τον οποίο οριοθετήθηκε η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και προφανώς η Άγκυρα θα απαιτήσει να γίνει αποδεκτή και στην περίπτωσή της η μειωμένη επήρεια νησιών που αποδέχτηκε η Ελλάδα έναντι της Αιγύπτου…

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι τι ακριβώς σχεδιάζει εν κρυπτώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κα­θώς ο χρόνος μετράει αντίστρο­φα για τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν, αρχές Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να προετοιμάσουν τη συνάντηση κορυφής η οποία αναμένεται να δρομολογήσει τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top