GuidePedia

0

Ο κρατικός μηχανισμός αποδείχτηκε και πάλι ανέτοιμος για να προλάβει τέτοιες καταστροφές.

Οι πολίτες που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη έδωσαν μία δεύτερη ευκαιρία στην κυβέρνηση και αποδοκίμασαν την προοπτική της αριστερής παρένθεσης.
Κάποιοι δεν αποκλείεται να ψήφισαν Μητσοτάκη διότι θεώρησαν ότι είναι λίγο καλύτερος από τον Αλέξη Τσίπρα.
Όμως, στην ΝΔ αυτό το μετέφρασαν σε πολιτική κυριαρχία.
Το Μαξίμου έριξε πολύ χαμηλά τον πήχη.
Έβαλε σε υπουργεία πρόσωπα που υπέδειξαν οικονομικά συμφέροντα, απέκτησε αλαζονεία, έπαρση και μία αίσθηση ότι κανένας δεν μπορεί να το ρίξει από την εξουσία.

Καμία πρόληψη, καμία πυροπροστασία

Η πατρίδα ζει μία νέα εθνική καταστροφή.
Eκ του αποτελέσματος όλα αυτά που έλεγε πριν το καλοκαίρι ο Πρωθυπουργός ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας μαζί με τους δήμους και τις Περιφέρειες έχουν εργαστεί στο τομέα της αντιπυρικής προστασίας, ήταν λόγια του αέρα.
Ο κρατικός μηχανισμός αποδείχτηκε και πάλι ανέτοιμος για να προλάβει τέτοιες καταστροφές.
Θυμίζουμε πριν ένα μήνα περίπου κάηκε η Ρόδος, η νότια Εύβοια, μπήκε η φωτιά στο στρατόπεδο στην Νέα Αγχίαλο, τώρα, ο Έβρος, ο εθνικός δρυμός της Πάρνηθας, η Ροδόπη, η Βοιωτία.
Κάηκαν άνθρωποι και πολλές χιλιάδες στρέμματα έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Σπάνια οικοσυστήματα και μοναδικά στην ιστορία και τον πολιτισμό μέρη χάθηκαν εν μια νυκτί.

Τεταμένη η κατάσταση στην Πολιτική Προστασία

Σύμφωνα με το European Forest Fire Information System η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε όλη την Ευρώπη στις εκτάσεις που έχουν καεί σε σχέση με την συνολική έκτασή της.
Η κατάσταση στη Πολιτική Προστασία είναι τεταμένη. Κυβερνητικά στελέχη ρίχνουν την ευθύνη στον Βασίλη Κικίλια.
Οι πληροφορίες έλεγαν ότι θα μπορούσε να προλάβουν την εξάπλωση της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη αλλά η ολιγωρία έφερε την επέκταση του μετώπου.
Εχθές η Καθημερινή στο κύριο άρθρο της μιλούσε για συγκεκριμένες ευθύνες ενώ σχολίασε και την προηγούμενη θητεία του Χρήστου Στυλιανίδη που ήταν επιτυχημένη.
Σίγουρα δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές της.

Προβληματισμοί στο Μαξίμου για παραλείψεις

Στις συσκέψεις του Μαξίμου εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για την ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας:
-Επανεξετάζονται πρωτόκολλα επέμβασης και συντονισμού δυνάμεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Έβρο καθυστέρησε η επέμβαση του στρατού ενώ έχει αποδειχθεί ότι όταν παίρνει την πολιτική εντολή, είναι καθοριστική η συνδρομή του.
-Υπήρξε καθυστέρηση και στην υποβολή αιτήματος στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ώστε να στείλουν βοήθεια άλλες χώρες για τις φωτιές.
-Στο επίκεντρο μπαίνει και το τι γίνεται με όσους συλλαμβάνονται ως υπεύθυνοι για φωτιές είτε από αμέλεια είτε από δόλο.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 2020-2021 διώχθηκαν 19.712 άτομα.
Συνελήφθη ακόμη και εν ενεργεία εποχικός πυροσβέστης, ο οποίος υπηρετεί στην Κεφαλονιά και κατηγορείται για πέντε εμπρησμούς.
Από τους συλληφθέντες καταδικάστηκαν μόλις 564 κι αυτοί για πλημμέλημα, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία έγινε αυστηρότερη και προβλέπεται ακόμα και ποινή 10 ετών.

Άφαντος ο Πατούλης

Όμως, εκφράστηκαν και άλλες σκέψεις.
Καταρχάς, η Περιφέρεια Αττικής είναι φανερά απούσα την ώρα που καίγεται η Πάρνηθα.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης είναι άφαντος ενώ ακόμα μέχρι τις εκλογές έχει καθήκον να πράττει ως αυτοδιοικητικός λειτουργός.
Και όμως, είναι άφαντος επειδή δεν του ξαναδόθηκε το χρίσμα και η ΝΔ επέλεξε τον Νίκο Χαρδαλιά να κατέβει για την Περιφέρεια Αττικής.

Πάει στην Βουλή με το χαρτί του ξένου σχεδίου

Το χειρότερο είναι ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι υπήρχε σχέδιο και ήδη η εισαγγελία έχει ασκήσει ποινική δίωξη στους 13 μετανάστες που βρέθηκαν στο τρέιλερ αλβανού υπηκόου που κατοικεί στην Ελλάδα καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν σύνεργα με τα οποία έβαζαν φωτιές.
Το περιστατικό στον Έβρο έχει κινήσει φυσικά από την πρώτη στιγμή και την ΕΥΠ η οποία θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία, ειδικά στην πυρκαγιά που προκλήθηκε στον Έβρο.
Όλα θα γίνουν αρκετά γρήγορα, η κυβέρνηση χρειάζεται απτά στοιχεία καθώς την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή θα έχουμε συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το θέμα των πυρκαγιών και αναμένεται σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση.
Άλλωστε, οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν να γίνει αυτή η ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό.
Πάντως, ακόμα και να υπήρχε σχέδιο, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, η ΕΥΠ θα έπρεπε να λειτουργήσει προληπτικά και το σίγουρο είναι ότι υπάρχει θέμα εθνικής ασφάλειας με τους λαθρομετανάστες και τους λαθροδιακινητές στον Έβρο.

Βαθιά πληγωμένη η κυβέρνηση από τις πυρκαγιές

Η εικόνα της κυβέρνησης είναι βαθιά πληγωμένη.
Την ώρα που ξεκινούσαν τα μεγάλα μέτωπα ο πρωθυπουργός έκανε ορειβασία στην Κρήτη. Δεν είναι μία εικόνα που του προσφέρει κύρος.
Αργότερα διοργάνωσε μία αποτυχημένη σε όλα της Διάσκεψη των Βαλκανίων για να κάνει επίδειξη δύναμη στον Αλβανό πρωθυπουργό Edi Rama.
Παρεμπιπτόντως η Αλβανία έστειλε 2 πυροσβεστικά και πυροσβέστες για να βοηθήσουν στην πυρόσβεση των ελληνικών μετώπων.
Και όχι μόνο. Ενώ τα πύρινα μέτωπα μαίνονταν, κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Zelensky εδώ στη χώρα για να ανακοινώσουν ότι η χώρα μας μπαίνει πιο βαθιά σε έναν πόλεμο με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ίδια, αφού πλέον αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει ουκρανούς πιλότους και να στείλει για πολλοστή φορά πολεμικό υλικό.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top