GuidePedia

0


Η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων και Νο3 στην πολιτική ιεραρχία των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε σήμερα ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον αρχηγό του Στρατού προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να έχει πρόσβαση στους κωδικούς των πυρηνικών όπλων.

«Σήμερα το πρωί, μίλησα με τον Πρόεδρο του Γενικού Επιτελείου του Στρατού Μαρκ Μίλεϊ για να συζητήσω τις διαθέσιμες προφυλάξεις για την αποτροπή ενός ασταθούς προέδρου από την έναρξη στρατιωτικών εχθροπραξιών ή την πρόσβαση στους κωδικούς εκτόξευσης πυρηνικών όπλων», είπε η Πελόζι μιλώντας σε συναδέλφους της.

«Η κατάσταση αυτού του ψυχικά ασταθή προέδρου δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο επικίνδυνη και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουμε τον αμερικανικό λαό από την ανισόρροπη επίθεσή του στη χώρα μας και τη δημοκρατία μας», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Μίλεϊ, συνταγματάρχης Ντέιβ Μπάτλερ, επιβεβαίωσε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με πρωτοβουλία της Πελόζι. Ο στρατηγός «απάντησε στα ερωτήματά της για την ιεραρχία των πυρηνικών», ανέφερε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί νομοθέτες έχουν ασκήσει πιέσεις για την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα περιόριζε την εξουσία του προέδρου να ξεκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο, ενώ ορισμένοι Δημοκρατικοί είχαν επίσης προειδοποιήσει για την πολιτικοποίηση του στρατού από τον Τραμπ και εξέφρασαν ανησυχίες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου ότι ο Πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον στρατό, είτε εσωτερικά είτε διεθνώς, με ακατάλληλο τρόπο με σκοπό να επηρεάσει τις εκλογές ή να παραμείνει στην εξουσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ταυτόχρονα ο ανώτατος διοικητής του στρατού. Εκείνος δίνει την εντολή ενεργοποίησης του πυρηνικού οπλοστασίου στον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, ο οποίος την μεταβιβάζει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, εφόσον είναι νόμιμη.

Παράλληλα, με επιστολή της προς το Σώμα των Αντιπροσώπων ξεκαθάρισε ότι το Κογκρέσο θα αναλάβει δράση αν ο Τραμπ δεν αποχωρήσει «αμέσως και εθελοντικά» από τον Λευκό Οίκο, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί.

Η κίνηση της Πελόζι έρχεται μετά από την έκκληση προς τον αντιπρόεδρο και το υπουργικό συμβούλιο να απομακρύνει τον Τραμπ από το αξίωμα μέσω της ενεργοποίησης της 25ης τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top