GuidePedia

0


Richard Caroll
Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει επί του παρόντος περίπου 5.000 μέλη υπηρεσίας που βρίσκονται στην αεροπορική βάση Incirlik στην Τουρκία. Ένα προϊόν του Ψυχρού Πολέμου, η Incirlik έδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα αεροδρόμιο ακριβώς στα σύνορα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Αν και δεν είχε καμία ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων, φιλοξένησε μια πτέρυγα αέρα ικανή να παραδώσει γρήγορα συμβατικά και πυρηνικά πυρομαχικά σε ευαίσθητες περιοχές της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1991 και την αυξανόμενη ενεργειακή ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών, η αεροπορική βάση δεν είναι πλέον ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, μαζί με την αγορά της Τουρκίας του ρωσικού συστήματος S-400 Air Defense, είναι καιρός οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να Αμερικανική παρουσία στην αεροπορική βάση Incirlik στη χερσόνησο της Ανατολίας.

Ιστορία της αεροπορικής βάσης Incirlik

Η αεροπορική βάση Incirlik έχει φιλοξενήσει μονάδες από τη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1955. Αρχικά ονομαζόταν Adana Air Base, το όνομα άλλαξε σε Incirlik Air Base το 1958. Η τρέχουσα αμερικανική μοίρα στο Incirlik είναι η 39η πτέρυγα των ΗΠΑ. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αφαίρεσαν τους πυραύλους με πυρηνική κεφαλή το 1963, η αεροπορική βάση εξακολουθεί να στεγάζει περίπου 50 πυρηνικά πυρομαχικά που έχουν παραδοθεί τύπου B61. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το Incirlik χρησίμευσε ως το νοτιοανατολικό τμήμα της αεροπορικής δύναμης του ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την επιθετικότητα από τη Σοβιετική Ένωση. Ήταν επίσης ένα ισχυρό σημείο στάσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επηρεάσουν θέματα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του ISIS, η Τουρκία ενέκρινε τη χρήση της αεροπορικής βάσης Incirlik εναντίον του χαλιφάτου του ISIS από το 2015 έως την απόφαση του Προέδρου Donald Trump το 2018 να αποσύρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από τη Συρία και να τερματίσει τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στον αεροπορικό πόλεμο κατά του ISIS.

Το Air Wing δεν διαθέτει μόνιμα αεροσκάφη, αλλά εξυπηρετεί μια βάση πτήσεων. Είναι ικανό να φιλοξενήσει πολλούς τύπους αεροσκαφών, από τα μαχητικά αεροσκάφη πρώτης γραμμής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έως τα εφοδιαστικά αεροσκάφη της για τη μεταφορά στρατευμάτων, πυρομαχικών και άλλων προμηθειών στη Μέση Ανατολή.

Η άνοδος του τουρκικού εθνικισμού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η άνοδος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική πολιτική έχει επίσης δει την άνοδο του τουρκικού εθνικισμού και την αυξανόμενη εξάρτηση από τον Ερντογάν στο ισλαμικό πολιτικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας ισχυρός εθνικιστής και ταυτίζεται με το ισχυρό ισλαμικό κίνημα στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει επίσης αγκαλιάσει την έννοια της Διδακτορίας της Γαλάζιας Πατρίδας που συνάπτει συνθήκες με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ στη Λιβύη για τη δημιουργία μιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ τους. Χρησιμοποιώντας το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, η Τουρκία αμφισβητεί τις περιοχές που βρίσκονται σήμερα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας με το Ναυτικό της προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα πλούσια πεδία φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επέμβαση του Ερντογάν στη Λιβύη και η ανήσυχη συμμαχία του με τη Ρωσία, σε συνδυασμό με την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400, οδήγησε σε διαχωρισμό μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ, καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακυρώσουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F- 35. Με την Ελλάδα ενεργό συμμετέχοντα στο πρόγραμμα F-35, με ιστορία βασικών συμφωνιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί λογική αντικαταστάτρια της αμερικανικής αεροπορικής βάσης στην Τουρκία.

Μετακίνηση της 39ης πτέρυγας αεροπορικής βάσης εκτός Τουρκίας

Με την Τουρκία να απομακρύνεται σταθερά από το ΝΑΤΟ και τη Δύση, και να ταυτίζεται όλο και περισσότερο με τις ισλαμικές πολιτικές και θρησκευτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, φαίνεται να είναι καιρός να κλείσει η 290η πτέρυγα αεροπορικής βάσης στην Τουρκία και να μετακινηθεί σε μια πιο πολιτικά φιλόξενη χώρα όπως η Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επί του παρόντος μόνο μία στρατιωτική βάση στην Ελλάδα στο νησί της Κρήτης, την Ναυτική Βάση Υποστήριξης στην Σούδα, που φιλοξενεί ένα μικρό σώμα αμερικανικού Ναυτικού. Σε λειτουργία από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, είναι μια μικρή βάση με μόνο περίπου 800 στρατιωτικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ. Η NSA Souda βρίσκεται στη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας κοντά στο χωριό Μουζούρας. Ενώ η Ελληνική Αεροπορική Βάση διαθέτει λειτουργικό διάδρομο, δεν θα ήταν σε θέση να υποστηρίξει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και το προσωπικό για την αντικατάσταση της Αμερικανικής Βάσης στην Incirlik.

Η πρώην αεροπορική βάση των Η.Π.Α στο Ηράκλειο, η οποία έκλεισε το 1993, λίγο κάτω από δέκα μίλια από την ελληνική πόλη του Ηρακλείου στην Κρήτη, εξετάζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία νέας αεροπορικής βάσης για την την αμερικανική αεροπορία. Με την ολοένα και πιο ακανόνιστη συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν και την αυξανόμενη επιρροή του Ισλάμ στην Τουρκία, σε συνδυασμό με την ευπάθεια της αποθήκευσης πενήντα βόμβων πυρηνικών, τύπου B61 στο Incirlik, η απομάκρυνση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας από την αεροπορική βάση δεν πρέπει να αποτελεί ερώτημα αν, αλλά μάλλον ένα ερώτημα πότε απομακρύνονται οι αμερικανικές δυνάμεις.
nationalinterest
Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top