GuidePedia

0


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Ο Ταλάτ Πασά φιλοδοξούσε να μετατρέψει την Μικρά Ασία σε τουρκική και μουσουλμανική. Η προσπάθειες για την εκκαθάριση της περιοχής από τα μη Μουσουλμανικά στοιχεία ξεκίνησε πολύ πριν τη Γενοκτονία, όπως επισημαίνει ο Εργκούν Μπαμπαχάν.

Το Κόμμα Ένωσης και Πρόοδος δημιούργησε τουρκο-μουσουλμάνους επιχειρηματίες, τραπεζίτες και εμπόρους. Ταυτόχρονα, όμως, ξέσπασε και ένα κύμα μεγάλης διαφθοράς.
Έκτοτε όλες οι εξουσίες δημιουργούν δικούς τους πλουσίους, όπως έκαναν οι Νεότουρκοι.

Η περίοδος Μεντερές, Ντεμιρέλ, Οζάλ , Ερντογάν και όλων των άλλων δημιούργησαν νέες κάστες πλουσίων σε βάρος του λαού και επέφεραν νέες περιπτώσεις διαφθοράς.

Η μεγαλύτερη κληρονομιά της αυτοκρατορικής περιόδου, κατά τον αρθρογράφο, είναι ο φόβος.

Η κοινωνία διεξάγει έναν συνεχή αγώνα ανεξαρτησίας από το κράτος.

Η Τουρκία βλέπει παντού εχθρούς που θέλουν να διαμελίσουν τη χώρα. Όσοι τολμούν να διεκδικήσουν δικαιώματα θεωρούνται όργανα των εχθρών. Καμιά άλλη κοινωνία, καταλήγει, δεν αισθάνεται τέτοια βαριά ψυχολογική και νομική κληρονομιά όσο η τουρκική.

Ο Ερντογάν δεν φθάνει που χρησιμοποιεί το δημόσιο ταμείο σαν να είναι δικό του σφετερίστηκε και τα λεφτά από το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο….

Με την αυγή του 2021 αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος κατά 5%, του φυσικού αερίου κατά 1%, η διέλευση από τις Γέφυρες του Βοσπόρου και το οδικό δίκτυο κατά 25-26%….

Η Τουρκία βυθίστηκε σε ένα σκοτεινό τούνελ. Έχει χρεοκοπήσει οικονομικά και είναι στριμωγμένη διεθνώς.

Εξαφανίστηκαν από τις τηλεοπτικές οθόνες οι “ειδικοί” που μιλούσαν για τη γαλάζια πατρίδα. Το Ορούτς Ρείς θα παραμείνει στον Κόλπο της Αττάλειας μέχρι τον Ιούνιο, οι S-400 παραμένουν στα κιβώτια. Έτσι και τα ανοίξει θα επιβληθούν τέτοιες οικονομικές κυρώσεις που θα επαναφέρουν τη χώρα στη λίθινη εποχή.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σημειώνονται κοσμογονικές αλλαγές. Το Κατάρ που είχε διακόψει τις σχέσεις του με την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο στις 5.6.2017 εξαιτίας της στήριξης που πρόσφερε στην τρομοκρατία, επιστρέφει στην κανονικότητα. Οι αραβικές χώρες με τη μεσολάβηση του Κουβέιτ και των ΗΠΑ έκαναν άρση του εμπάργκο που είχαν επιβάλει στο Κατάρ και οι σχέσεις του με τον αραβικό κόσμο αποκαθίστανται .

Όπως είναι γνωστό στην περιοχή Κατάρ και Ιράν υπάρχουν περίπου 51 τρις κυβικά φυσικού αερίου. Η Αμερική επιθυμεί την μεταφορά του φυσικού αερίου από την περιοχή αυτή στην Ευρώπη. Θέλει δηλαδή να στερήσει την προσέγγιση της Κίνας στις ενεργειακές πηγές και να σπάσει το μονοπώλιο της Ρωσίας στην τροφοδοσία της Ευρώπης.

Ένα σοβαρό πρόβλημα για την επίτευξη των στόχων της Αμερικής ήταν το ζήτημα της μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω της Σαουδικής Αραβίας ή του Ιράν. Με προτροπή της Ουάσιγκτον σχηματίστηκε το Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο μετέχουν η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη. Στόχος του Φόρουμ είναι ο συντονισμός προγραμμάτων για την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med , μέσω του οποίου θα μεταφέρεται το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, στις 2.1.2020.
Το Ισραήλ πρότεινε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να μετέχουν στο Φόρουμ. Ο πρίγκιπας διάδοχος Μπιν Ζεγίτ μετά τη συνάντηση του με τον αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι (17.12.2020) αποφάσισε να μετάσχει ως παρατηρητής στο Φόρουμ.

Η συμφιλίωση του Κατάρ με τις χώρες του Κόλπου αποτελεί ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, γι αυτό και οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τη συμφωνία αυτή ¨συμφωνία του αιώνα¨, αφού εξασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και δημιουργεί έναν ισχυρό αντι-ιρανικό βραχίονα.

Οι επεκτατικές ενέργειες του Ερντογάν στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και τη Γαλάζια Πατρίδα ενίσχυσαν τη θέση του Ισραήλ και απομόνωσαν την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα.

Η Άγκυρα μετά τη συμφωνία Κατάρ –Σαουδικής Αραβίας κινδυνεύει να χάσει τον μοναδικό σύμμαχο της , γι αυτό τρέχει και ικετεύει να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Η παραμονή του Ορούτς Ρείς στον Κόλπο της Αττάλειας και ο διορισμός Πρεσβευτή στο Ισραήλ δείχνουν την πρόθεση του Ερντογάν για συμφιλίωση. Κανείς, όμως , δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις προθέσεις ηγετών σαν τον Ερντογάν και τον Τράμπ. Ειδικότερα τώρα που καταρρέει το όνειρο να γίνει Χαλίφης του Ισλάμ.

Ο Ερντογάν ήθελε να γίνει Χαλίφης όχι για θρησκευτικούς λόγους, αλλά για να βάλει στο χέρι τον πλούτο των Αράβων.

Ο σουλτάνος Αμπντουλχαμίτ, τον οποίο θαυμάζει ο Ερντογάν, είχε πληροφορηθεί από Γερμανούς και Αγγλους ερευνητές την ύπαρξη των πετρελαϊκών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου γι αυτό και ενέταξε στην προσωπική του περιουσία τις περιοχές αυτές. Έτσι ο Ερντογάν πίστευε ότι αν γίνει Χαλίφης θα μπορέσει να διεκδικήσει την περιουσία του προκατόχου του.

Για να επιτύχει το σκοπό του ζήτησε τη βοήθεια του Φεττουλλάχ Χότζα και κυρίως των οργανώσεων που διαθέτει στο εξωτερικό. Όταν ο Γκιουλέν αρνήθηκε να τον βοηθήσει στράφηκε στους Αδελφούς Μουσουλμάνους .

Η μόνη χώρα που στήριζε τη θέση του Ερντογάν ήταν το Ιράν και αυτό γιατί πίστευε ότι θα διαμελίσει το Σουνιτικό Ισλάμ.
Για την εκπλήρωση του οράματος του έκανε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και γέννησε την θεωρία της γαλάζιας πατρίδας. Οι ενέργειες του αυτές ενόχλησαν το Ισραήλ και τους Άραβες, οι οποίοι ξεπέρασαν όλες τις δυσκολίες και συμμάχησαν εναντίον της Τουρκίας και του Ιράν.

Αυτός ο “μεγάλος ηγέτης”, ο θρησκευόμενος , που ήθελε να γίνει Χαλίφης για την τσέπη του ας διαβάσει τους στίχους του Τούρκου ποιητή που λέει “όταν φύγεις από τη ζωή το μόνο που παίρνεις μαζί σου είναι ένα σάβανο και αυτό δεν έχει τσέπες”.

Εάν ήταν πραγματικός πιστός θα ήξερε αυτή τη μεγάλη αλήθεια…

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top