GuidePedia

0

Ο τούρκος πρωθυπουργός μόνος του στην κεφαλή του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου"

Σε αχαρτογράφητη περιοχή μπαίνει πλέον η Τουρκία. Πριν από 50 χρόνια ένας πρωθυπουργός, ο Αντνάν Μεντερές κατέληξε στην αγχόνη επειδή προσπάθησε να τα βάλει με τις ένοπλες δυνάμεις. Χθες ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κάθησε στη θέση στην οποία καθόταν μέχρι πέρυσι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας και προήδρευσε στις εργασίες του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου για τις κρίσεις των στρατηγών, μετά τη μαζική παραίτηση την Παρασκευή της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας - μια άνευ προηγουμένου στιγμή στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας.
Πέρυσι, ο Ερντογάν καθόταν δίπλα από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, αλλά χθες ήταν μόνος στην κεφαλή του τραπεζιού. Οταν μάλιστα μπήκαν στην αίθουσα οι δημοσιογράφοι ήταν ο μοναδικός που είχε τα χέρια του - συγκεκριμένα τις γροθιές του - πάνω στο τραπέζι, ενώ γύρω του ναύαρχοι, στρατηγοί και πτέραρχοι είχαν όλοι τα χέρια τους κάτω από το τραπέζι. Οι εικόνες που έδειχναν τον Ερντογάν απόλυτο κυρίαρχο του παιχνιδιού και έκαναν τον γύρο της Τουρκίας και του κόσμου, έστειλαν το απαραίτητο μήνυμα... Δίπλα στον Ερντογάν βρισκόταν ο νέος αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Νετζεντέτ Οζέλ και γύρω τους οι 9 από τους 14 αξιωματικούς με τον ανώτατο βαθμό. Τέσσερις από τους υπόλοιπους που έπρεπε να βρίσκονται στην αίθουσα είχαν παραιτηθεί την Παρασκευή ενώ ο πέμπτος, ο ναύαρχος Μπιλγκίν Μπαλανλί, είναι προφυλακισμένος στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Εργκένεκον.
Την ίδια επίδειξη δύναμης έκανε ο Ερντογάν και λίγο αργότερα, όταν οι εργασίες του Συμβουλίου διακόπηκαν για την καθιερωμένη επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προχωρούσε αγέρωχος μπροστά και πίσω του, σε αρκετή απόσταση και οι περισσότεροι σκυφτοί, ακολουθούσε η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. «Οι ημέρες που οι στρατιωτικοί έπαιρναν τις αποφάσεις τελείωσαν», έγραψε ο διάσημος αρθρογράφος Τσενγκίζ Καντάρ. «Υπάρχει μια νέα εξίσωση στην πολιτική της χώρας και όποιος νομίζει ότι μπορεί να υπολογίζει στις ένοπλες δυνάμεις για να επιτύχει κάτι, ας το ξανασκεφτεί σοβαρά». Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες και οι συλλήψεις αξιωματικών για συμμετοχή στη σχεδιαζόμενη ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, στο πλαίσιο του επιχείρησης «Βαριοπούλα». Οσον αφορά το θέμα των προαγωγών, είναι δεδομένο ότι αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων θα αναλάβει ο νέος αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Οζέλ, υπάρχουν όμως πολλά ερωτηματικά για τις λοιπές θέσεις. Πρώτος στην ιεραρχία στο ΓΕΣ είναι ο στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ που επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση Εργκένεκον. Είναι πιθανότατο δηλαδή να παρακαμφθεί η ιεραρχία, ενώ τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες παραιτήσεις υψηλόβαθμων αξιωματικών.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top