GuidePedia

0

Στη Συρία όπου οι πιστές στον Άσσαντ στρατιωτικές μονάδες εξακολουθούν να χτυπούν, να συλλαμβάνουν καινα δολοφονούν απλούς πολίτες που εμφανίζονται να διεκδικούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όλα δείχνουν ότι επιτέλους υπήρξε μια σημαντική μεταστροφή της υφιστάμενης μεσαίας τάξης, που βρίσκεται εκτός ορίων Μπαάθ και Αλεβιτών. Πρόκειται κυρίως για εμπόρους, κατασκευαστές, κατόχους εταιριών προσφοράς υπηρεσιών, κ.ά. Ως τώρα απέφευγαν συστηματικά να μετέχουν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας αλλα κυρίως να ενισχύουν οικονομικά την ανάπτυξη των μέσων που χρησιμοποιούν οι αντικαθεστωτικοί, δηλαδή ηλεκτρονικά μέσα (κομπιούτερ, τηλέφωνα, κάμερες, δορυφορικές λήψεις, κλπ). Φαίνεται όμως ότι αυτό πλέον έχει μεταβληθεί.

Αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι για πρώτη φορά, μετά από την στρατιωτική επίθεση κατά της Ντέϊρ ελ Ζορ, στη ΒΑ Συρία, σε μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας παρά το γεγονός ότι εκεί παράγεται το λιγοστό πετρέλαιο που διαθέτει η Συρία, το τοπικό Εμπορικό Επιμελητήριο εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την συνεχιζόμενη κυβερνητική χρήση του στρατού για “την αναίτια χρήση όπλων και την βάρβαρη επίθεση κατά των διαδηλωτών”. Αλλά και η μοναδική ανεξάρτητη οικονομική επιθεώρηση Αλ Ικτισαντίγια, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την έκδοσή της στη διάρκεια ολόκληρου του μήνα του Ραμαντάν, καθώς δέχθηκε έντονες κριτικές για το γεγονός ότι αναφέραται συχνά στην τεράστια οικονομική ζημιά που προκαλείται από τη χρήση στριωτικής βίας στη χώρα. Πολλοί ωστόσο υποστηρίζουν πως η αναστολή της έκδοσης δεν ήταν απόλυτα… οικοιοθελής.

Η βοήθεια από το Ιράν

Παρά το γεγονός ότι αρχικά η Συριακή ηγεσία ακι ο υπουργός Εξωτερικών Α. Μουαλέμ διέψευσαν δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου σχετικά με την παροχή 4.5 δις από την πλευρά της Τεχεράνης στη Δαμασκό προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει βασικά κι επείγουσες ανάγκες της, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για γεγονός. Εκτός όμως από το “ζεστό χρήμα” φαίνεται ότι η Τεχεράνη συμφώνησε στην παροχή 100.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως στη Συρία προκειμένου να στηρίξει το καθεστώς ενώ ανακοινώθηκε και η προσυμφωνία για την κατασκευή του νέο μεγάλου πετρελαϊκού αγωγού (επονομαζόμενου “Ισλαμικού”) που θα συνδέσει τις Ιρανικές πετρελαιοπηγές κοντά στη Βασόρα του Ιράκ με τη Συρία. Θα καταλήγει στο λιμάνι της Ταρτούς όπου θα κατσκευαστεί ένας μεγάλος τερματικός σταθμός ικανός να εφοδιάζει ταυτοχρόνως περισσότερα των 5 πετρελαιοφόρων, καθιστώντας το μεσογειακό λιμάνι της Συρίας, κύριο κόμβο εξαγωγών του ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη.

Νέα σφαγή
Ο επιτετραμμένος σε θέματα Τύπου της της αμερικανικής πρεσβείας Τζ.Τζ. Χάρντερ υποστήριξε χθες ότι : “Είναι απελπιστικό. Οι αρχές πιστεύουν ότι με κάποιο τρόπο μπορούν να παρατείνουν την ύπαρξή τους εμπλεκόμενες σε πόλεμο με τους ίδιους τους πολίτες τους“, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς. Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Συρίας SANA είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο στρατός εισέβαλε στη Χάμα για να εκδιώξει ένοπλους που “πυροβολούσαν για να τρομοκρατήσουν τους πολίτες” αλλά ο Χάρντερ χαρακτήρισε αυτήν την επίσημη εκδοχή ως “ανοησίες“.

Από το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε “σοκαρισμένος” από τη στρατιωτική επέμβαση στη Χάμα, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 95 άνθρωποι, σύμφωνα με συριακές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top