GuidePedia

0

Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι ερχόμενες εβδομάδες για την γειτονική μας πολυεθνική Τουρκία. Το σχίσμα ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις και την κυβέρνηση βαθαίνει συνεχώς και οι μαζικές παραιτήσεις ανώτάτω αξιωμτικών έχουν προκαλέσει θόρυβο τόσο στην ίδια την Τουρκία αλλά κυρίως στο ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι φόβοι που εκφράζουν στηρίζονται σε δυό ζητήματα. Το πρώτο, πόσο αξιόμαχες παραμένουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυναμεις μετά το συνεχές κουτσούρεμα της ηγεσίας τους αλλά και ορισμένων σημαντικών αξιωματικών επικεφαλής συγκεκριμένων στρατιωτικών μονάδων. Το δεύτερο, ποιός θα είναι ο ρόλος αυτών των αξιωματικών στο εγγύς μέλλον, εκτός του στρατεύματος αλλά με βαθειά γνώση κι επαφές για την κατάσταση που επικρατεί σ αυτό, ιδιαίτερα μετά από περικοπές στις οποίες έκανε η κυβέρνηση και ορισμένες ακόμη που προωθεί στον προύπολογισμό του.

Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, εκτός από την απόφασή της να προκαλέσει τη στρατιωτική ηγεσία και να προσπαθήσει να αναλάβει τον πολιτικό έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων, κινέιται παράλληλα προκειμένου να τους αποστερήσει από ένα βασικό μηχανισμό εξουσίας, που σχετίζεται με την στρατιωτική βιομηχανία της γείτονος της οποίας κύριο και μοναδικός (συχνά) μέτοχος είναι ο τουρκικός στρατός. Κάτι που όχι μόνο τους προσφέρει τη δυνατότητα για παροχές μίζας χωρίς έλεγχο, και κέρδη απ’ όσες βιομηχανίες είναι κερδοφόρες, αλλά παράλληλα θέσεις εργασίας σε συνταξιούχους ανώτερους αξιωματικούς.

Στις Βρυξέλλες, έδρα του ΝΑΤΟ, τόσο οι Αμερικάνοι όσο και οι Βρετανοί, πολιτικοί και στρατιωτικοί, που υπηρετούν εκεί, δεν σταματούν ανσυζητούν ανεπίσημα πάντα αλλά ουσιαστικά τις πιθανές συνέπειες αυτών των εξελίξεων καθώς σύμφωνα με τους ίδιους, οι πληροφορίες που διαχέουν εκεί οι τούρκοι αξιωματικοί είναι εξαιρετικά δυσμενείς.

Ταυτοχρόνως όμως, έχει σοβαρά ενεργοποιηθεί η ευαισθησία τους σε κάθε κίνηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, από απλές μετακινήσεις μονάδων ή οπλικών συστημάτων ως τις συγκρούσεις με τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ, καθώς φοβούνται μια περιορισμένης δράσης στρατιωτική επιχείρηση – προβοκάτσια με απόφαση των στρατηγών, που θα εξανάγκαζε την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της.

Άλλωστε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ το ΝΑΤΟ δεν είχε εκφέρει αρνητική γνώμη (χωρίς να την έχει παράλληλα αποδεχθεί) στην υποθετική πρόταση της στρατιωτικής τουρκικής ηγεσίας για παρέμβαση στα νότια σύνορα της χώρας με τη Συρία, με σκοπό τη δημιουργία “ασφαλούς ζώνης”, η κυβέρνηση Ερντογάν φοβούμενη μια πιθανή προβοκάτσια των στρατιωτικών, με εμπλοκή τους στις Συριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις, αρνήθηκε να δώσει τη σχετική άδεια, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 15.000 σύροι τώρα, να έχουν κατακλύσει τη συνοριακή ζώνη, δημιουργώντας προσφυγικό πρόβλημα.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top