GuidePedia

0


Με δικαστική απόφαση σταμάτησε χθες η εκτέλεση πρόσφατης απόφασης, δια της οποίας η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Βουλγαρίας ακύρωσε την άδεια λειτουργίας των κεντρικών αποθηκών, αλλά και του τερματικού φορτοεκφόρτωσης αργού πετρελαίου του μοναδικού διυλιστηρίου της Βουλγαρίας Lukoil Neftochim, στο Μπουργκάς, επιτείνοντας με τον τρόπο αυτό τη διαμάχη Βουλγαρίας – Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα. “Στη βάση των διατάξεων του σχετικού Νόμου, το Διοικητικό Δικαστήριο της Σόφιας έκρινε ότι η εκτέλεση της σχετικής εντολής θα προκαλέσει στον ενάγοντα ουσιαστική βλάβη, τυχόν επανόρθωση της οποίας θα είναι πολύ δύσκολη“, αναφέρεται στην επιχειρηματολογία της απόφασης.

Το Δικαστήριο επισημαίνει ακόμη ότι η ενάγουσα εταιρεία έχει άδεια λειτουργίας για τις αποθήκες της και κατά συνέπεια είναι δυνατή η εφαρμογή του καθεστώτος της αναβολής πληρωμής του ειδικού φόρου, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία της Βουλγαρίας. Το Δικαστήριο παράλληλα, έλαβε υπόψη ότι ο ενάγοντας είναι προμηθευτής πετρελαίου στους βουλγαρικούς σιδηροδρόμους και στις δημόσιες μεταφορές της Σόφιας, αλλά και την έγγραφη διαβεβαίωση της αρμόδιας εταιρείας Bulgarian Aviation Group, ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας αεροπορικών καυσίμων, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία έδωσαν ευρύτατη δημοσιότητα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ της Βουλγαρίας.

Προβλήματα στον τουρισμό
Το πρόβλημα με τα καύσιμα της πολιτικής αεροπορίας, κύριος προμηθευτής της οποίας είναι η Lukoil Neftochim έθεσε τις αρχές των παραθαλάσσιων αερολιμένων Μπουργκάς και Βάρνα αντιμέτωπες με την υπαρκτή απειλή να “στερεύσουν” από καύσιμα για τον εφοδιασμό των πτήσεων τσάρτερ, που μεταφέρουν τουρίστες. Και μάλιστα, στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν. Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποτρέψει ένα τέτοιο σενάριο, αποδεσμεύοντας χίλιους πεντακοσίους τόνους αεροπορικών καυσίμων από το απόθεμα, το οποίο το βουλγαρικό Δημόσιο έχει υποχρέωση να διατηρεί για περιπτώσεις πολέμου ή άλλης έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, η ποσότητα αυτή εκτιμάται πως θα καλύψει τις ανάγκες για μερικές μόνο μέρες, παρόλο που, σύμφωνα με αρμόδιους των δύο αεροδρομίων, δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια μέχρι πότε θα φτάσει το δημόσιο απόθεμα, αφού είναι άγνωστες οι ανάγκες της κάθε πτήσης.

Μάλιστα, οι Βούλγαροι αρμόδιοι ενημερώνουν συνεχώς τις ενδιαφερόμενες αεροπορικές εταιρείες ότι τα αεροπλάνα τους πρέπει να φτάνουν στη Βουλγαρία με όσα περισσότερα καύσιμα μπορούν στο ντεπόζιτο των αεροσκαφών τους.

Από την πλευρά του, ο διοικητής των τελωνείων Βάνιο Τάνοφ, ο οποίος διέταξε την περασμένη εβδομάδα την αναίρεση της άδειας λειτουργίας του μοναδικού διυλιστηρίου της Βουλγαρίας, επειδή δεν είχε εγκαταστήσει τον εξοπλισμό για σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με τα τελωνεία μέχρι τις 26 Ιουλίου, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, ανήγγειλε ότι τα τελωνεία θα καταθέσουν έφεση κατά της απόφασης του Δικαστηρίου της Σόφιας.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της ρωσικής πετρελαϊκής επιχείρησης Lukoil ανακοίνωσε σήμερα στα ΜΜΕ της χώρας του, ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτάχυνση των έργων εγκατάστασης του αναγκαίου εξοπλισμού, που θα επιτρέψει στο διυλιστήριο στο Μπουργκάς να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του βουλγαρικού νόμου. Πρόκειται πάντως, για δύσκολο, πολύπλοκο και χρονοβόρο έργο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας στη Βουλγαρία Βαλεντίν Ζλάτεφ, σε πρόσφατη συνέντευξη στη Σόφια.

Ένταση ανάμεσα στις δυό χώρες
Ένταση διαφένεται, σύμφωνα με Βούλγαρους αναλυτές, στις σχέσεις Σόφιας-Μόσχας. Κατ αυτούς, προβάλλει ένα ιδιαίτερα “καυτό καλοκαίρι”, εξαιτίας του γεγονότος, ότι η κατασκευάστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε Atomstroyexport δεν προτίθεται να αποσύρει την αγωγή της με την οποία ζητά από την Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας 58 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των ζημιών της, λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται στο έργο. Μάλιστα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Νόβοστι”, η αγωγή της ρωσικής επιχείρησης είναι η πρώτη, αλλά όχι και η τελευταία στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού.

“Εδώ και μερικές μέρες, ο υπουργός Ενέργειας Τράιτσο Τράικοφ ανήγγειλε ότι η βουλγαρική Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει δώσει στην Atomstroyexport προθεσμία μέχρι σήμερα (χθες), 1η Αυγούστου, για να αποσύρει την αγωγή της. Αν δεν γίνει αυτό, η Βουλγαρία θα καταθέσει αντίστροφη αγωγή στη Διεθνής Διαιτησία“, σημείωσε σε σχετικό της σχόλιο η δημόσια βουλγαρικη ραδιοφωνία ΒΝΡ, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η βουλγαρική εταιρεία διεκδικεί 61 εκατ. ευρώ για παλιό εξοπλισμό στο Μπέλενε, τον οποίο η ρωσική εταιρεία πήρε από το εργοτάξιο του νέου σταθμού χωρίς να το πληρώσει, όπως υποστηρίζει η βουλγαρική πλευρά.

Στη Μόσχα υποστηρίζουν ότι η απόφαση των Τελεωνείων πραγματοποιήθηκε σαν αποτέλεσμα κυβερνητικών παρεμβάσεων που επιχειρούν α βρουν τρόπους μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της Βουλγαρίας από τη Μόσχα, όπως επανειλλημένα έχουν δικηρύξει ότι επιθυμούν οι ηΠΑ. Εντούτοις στη φάση αυτή, με μειωμένη την ηλεκτρική παραγωγή των πυρηνικών στθαμών, ουσιαστικά -χωρίς να το λέει- τα προβλήματα που δημιουργεί η Σόφια θα κληθεί να επιλύσει η Ευρωπαϊκή ¨Ενωση η οποία εντούτοις διαφωνεί με τους βασικούς άξονες της βουλγάρικης ενεργειακής πολιτικής.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top