GuidePedia

0
Η διευρυνόμενη ρήξη των μεγάλων κομμάτων της Αλβανίας απειλεί να προκαλέσει περαιτέρω παράλυση.

Με την πολιτική ένταση σχετικά με την αμφιλεγόμενη αναμέτρηση για την εκλογή του δημάρχου Τιράνων να κορυφώνεται, οι Αλβανοί περιμένουν την αναμενόμενη για την Παρασκευή (3 Ιουνίου) απόφαση του Σώματος Εκλεκτόρων. Η εκεί αντιπολίτευση άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) να προσμετρήσει τα ψηφοδέλτια που έριξαν οι ψηφοφόροι σε λάθος κάλπες.

Η απόφαση της ΚΕΕ είχε ως αποτέλεσμα τη μικρή, με 81 ψήφους, νίκη του Λούλζιμ Μπάσα, του υποψηφίου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος. Πριν συμπεριληφθούν τα πρόσθετα ψηφοδέλτια, ο σημερινός δήμαρχος Έντι Ράμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος προηγείτο με διαφορά δέκα ψήφων.

Η Αλβανία έχει εγκλωβιστεί σε ένα άσπονδο πολιτικό αδιέξοδο μετά τις γενικές εκλογές του Ιουνίου του 2009, με τους Σοσιαλιστές να μποϋκοτάρουν τη βουλή και να διαδηλώνουν στους δρόμους για όσα ισχυρίζονται ότι υπήρξαν σοβαρές ανωμαλιες. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της Παρασκευής, η τελευταία διαμάχη θα μπορούσε να μεγαλώσει περαιτέρω ή να απομακρύνει την κρίση, σύμφωνα με τον αναλυτή Φάτος Λουμπόνια.

"Εάν το Σώμα Εκλεκτόρων αποφασίσει υπέρ του Ράμα, θα ακολουθήσει μεγαλύτερη σταθερότητα στην Αλβανία και η αντιπολίτευση δεν θα απαιτήσει τίποτα περισσότερο. Εάν αποφασίσει υπέρ του Μπάσα, θα ακολουθήσουν αντιπαραθέσεις, μποϋκοτάζ, έλλειψη διαλόγου και συνεργασίας, όπως ακριβώς και κατά τα τελυταία δύο χρόνια" είπε στους SETimes.

Ωστόσο, ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης ολόκληρης της Αλβανίας είναι μικρός, πρόσθεσε ο Λουμπόνια. "Ο διαμάχη είναι μεταξύ ομάδων συμφερόντων και ακτιβιστών, ο απλός λαός δεν συμμετέχει".

Ο Αλεξάντερ Σίπα, συντάκτης της ημερησίας "Shqip", πιστεύει ότι η πολιτική αντιπαράθεση είναι πιθανή ασχέτως του τι αποφασίσει το Σώμα Εκλεκτόρων. "Εάν κερδίσει ο Ράμα, η αντιπολίτευση θα προφασιστεί ότι το αποτέλεσμα υποστηρίζει την άποψη της αντιπολίτευσης για τις εκλογές εκείνες. Εάν κερδίσει ο Μπάσα, η αντιπολίτευση θα μποϋκοτάρει τους θεσμούς" είπε.

Η καλύτερη λύση θα ήταν "μια ξεκάθαρη και σύννομη απόφαση, χωρίς πολιτικές αποχρώσεις" πρόσθεσε ο Σίπα.

Οι πιθανότητες φαίνεται να ευνοούν τον Μπάσα, δήλωσε στους SETimes ο Αρτάν Γκέργκι του Ιδρύματος Οικονομικής Ελευθερίας, προσθέτοντας ότι περιμένει περισσότερες διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Αλβανία. Μόνο με αυτό τον τρόπο, είπε, μπορεί ο Ράμα να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές.

Σε έκθεσή της μετά τις εκλογές, ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ διαπιστώνει ότι ο υφιστάμενος εκλογικός κώδικας δεν προέβλεπε την κατάσταση που προέκυψε στην αναμέτρηση των Τιράνων.

Ο Κώδικας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας, τον Τζόναθαν Στόουνστριτ, δεν "προβλέπει καμιά διαδικασία για τον συμψηφισμό των ψηφοδελτίων που βρέθηκαν σε άλλες κάλπες. Δεν υπήρχε απόφαση της ΚΕΕ ή οδηγία σχετικά με το θέμα αυτό πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, ούτε και η εγκριθείσα από την ΚΕΕ καταμέτρηση που έγινε χειρωνακτικά επιλαμβάνεται του θέματος, μολονότι τα λάθος τοποθετημένα ψηφοδέλτια απετέλεσαν θέμα και σε προηγούμενες δημοτικές εκλογές".

Οι ψηφοφόροι έριχναν ψηφοδέλτια σε τέσσερις διαφορετικές κάλπες: για τον δήμαρχο Τιράνων, το δημοτικό συμβούλιο, το δήμο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Η κυβερνώσα πλειοψηφία άσκησε προσφυγή στην ΚΕΕ να καταμετρήσει τις πρόσθετες ψήφους όταν αντιλήφθηκε ότι μερικοί ψηφοφόροι είχαν ρίξει τα ψηφοδέλτιά τους σε λάθος κάλπη.

Σε ομιλία του στη βουλή την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός και αρχηγός του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, ο Σαλί Μπερίσα αποκάλεσε τα γεγονότα των τελευταίων δύο εβδομάδων "θέατρο του παραλόγου". Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν ήταν παρόντες.

"Οι Αλβανοί ψήφισαν με αξιοπρέπεια στις 8 του Μάη" είπε ο Μπερίσα, "μετά όμως πολιορκείται η ΚΕΕ, κλείνουν δρόμοι, αρχίζουν οι απειλές και τα τελεσίγραφα. Και όλα αυτά βασίζονται σε έναν και μόνο λόγο -- κάποιος δεν θέλει να αναγνωρίσει την ψήφο των πολιτών".

Ο Ράμα απάντησε αυθημερόν, αποκαλώντας τον Μπερίσα υποστηρικτή της τηλεοπτικής κλεψιάς. "Η γλώσσα των πιέσεων και των απειλών κατά της αντιπολίτευσης είναι σταθερή μετά την οδυνηρή ήττα του Σαλί, δεν μας εντυπωσιάζει όμως. Ενισχύει την αποφασιστικότητά και την εμμονή μας να συνεχίσουμε ως το τέλος τον αγώνα για το μέλλον της αλβανικής δημοκρατίας" είπε ο Ράμα.
Της Λίντα Καράντακου για τους Southeast European Times
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top