GuidePedia

0


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ.Γκρουέφσκι ( με τις γνωστές εθνικιστές του κορώνες) μετά τις αυριανές εκλογές περνάει στην αντιπολίτευση. Η διαπίστωση αυτή πηγάζει από τη πρόσφατη έρευνα του διεθνούς Ινστιτούτο ( IFIMES) της Σλοβενίας που ασχολείται με τα προβλήματα της Βαλκανικής.
Σε ανάλυση του υποστηρίζει ότι : “Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα αποτελείται από σλαβικά και αλβανικά κόμματα ,αλλά όχι από το κόμμα του Γκρουέφσκι. Αύριο θα πρέπει επομένως να αποφασίσουν οι Σκοπιανοί ψηφοφόροι εάν επιθυμούν το δρόμο προς την Ευρώπη ή την επιστροφή στο παρελθόν με το VMRO-DPMNE.”
18 κόμματα διεκδικούν τη ψήφο των Σκοπιανών
Μέσα στα τελευταία 5χρόνια είναι η δεύτερη φορά που διεξάγονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη γειτονική μας πΓΔΜ. Αύριο προσέρχονται στις κάλπες 1.823 .000 ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν το νέο πρωθυπουργό της χώρας.
Οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 18 κόμματα που διεκδικούν τη ψήφο τους. Τα μεγαλύτερα κόμματα είναι ο συνασπισμός κομμάτων υπό την ηγεσία του VMRO-DPMNE του σημερινού πρωθυπουργού Γκρουέφσκι.
Ο συνασπισμός κομμάτων SDSM που είναι η σημερινή σοσιαλιστική αντιπολίτευση . Το DPA ( Δημοκρατικό κόμμα των Αλβανών) . Το DUI ( Το Αλβανικό κόμμα για την Ενσωμάτωση)
Οι μειονότητες όπως οι Σέρβοι, Ρομά, Βόσνιοι , Τούρκοι δεν εκπροσωπούνται από δικά τους κόμματα αλλά είναι ενσωματωμένοι στους μεγάλους συνασπισμούς.
Σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά θα ψηφίσουν οι Σκοπιανοί της διασποράς .
Την εκλογική διαδικασία θα παρακολουθήσουν 332 εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ και της Ε.Ε .
Η αγανάκτηση του κόσμου για το κόμμα του κ. Γκρουέφσκι είναι έκδηλη καθώς τον κατηγορούν ότι όχι μόνο δεν μπόρεσε να εντάξει τη χώρα του στους θεσμούς της Ευρωατλαντικής συμμαχίας ,αλλά ούτε έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.
Κατηγορούν το κυβερνών κόμμα VMRO ότι έχει δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ σε αγάλματα , μουσεία ,μνημεία και να έχει εκτινάξει την ανεργία πάνω από 40%.
Εν τω μεταξύ οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ είναι αγανακτισμένοι γιατί παρά της υποσχέσεις που τους έδινε ο Γκρουέφσκι δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματα τους.
Προκειμένου να προετοιμάσουν τη τελική ρήξη με το κράτος των Σκοπίων οι Αλβανοί εκπροσωπούνται με τέσσερα κόμματα σε αυτές τις εκλογές. Έκτος από τα δύο παραπάνω κόμματα που αναφέραμε (το DPA και το DUI), υπάρχει επίσης το Nova Demokracija (ΝΔ), με επικεφαλής τον Imer Selmani και το Εθνικό Δημοκρατικό Μέτώπο (RDK) με επικεφαλής τον Δήμαρχο του Γκόστιβαρ
Rufi Osmani.
Βέβαια πολλοί πρώην αξιωματικοί του UCK είναι υποψήφιοι βουλευτές στα αλβανικά κόμματα. Οι συγκεκριμένοι σύμφωνα με πληροφορίες ελέγχουν ολόκληρες περιοχές εφαρμόζοντας τους δικούς τους νόμους και έχοντας στη κατοχή τους βαρύ οπλισμό.
Ωστόσο οι αρχηγοί των αλβανικών κομμάτων δεν επιθυμούν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τον Γκρουέφσκι.
Οι αυριανές εκλογές είναι κρίσιμες για το συγκεκριμένο κρατίδιο και πολλοί υποστηρίζουν ότι θα εξαρτηθεί η επιβίωση ή η διάλυση του .
Του Κώστα Τζεβελέκου
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top