GuidePedia

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην υπόθεση Δημόπουλος κ.α. v. Τουρκίας (2010) αποφάσισε ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται. Ανεγνώρισε ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και ότι η «Eπιτροπή Περιουσιών» δεν είναι όργανο του ψευδοκράτους αλλά της Τουρκίας. Όσοι ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για την στέρηση των περιουσιακών δικαιωμάτων τους σε βάρος της Τουρκίας κατά παράβαση του Άρθρου 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν υποχρέωση σύμφωνα με την Απόφαση Δημόπουλος να προσφύγουν στην ούτω καλούμενη «Eπιτροπή Περιουσιών» σαν προϋπόθεση. Αυτοί που δεν ενδιαφέρονται σε τελική ανάλυση να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων εκτοπισμένων, δεν υποχρεούνται να κάνουν οτιδήποτε και σε καμία περίπτωση δεν χάνουν τον τίτλο ιδιοκτησίας τους.

Τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζουν ένα και μοναδικό τίτλο. Τον τίτλο που εκδίδει το κτηματολόγιο Κύπρου. Παραβίαση του τίτλου αυτού λόγω παράνομης κατοχής συνεπάγεται κατά το Κυπριακό Δίκαιο, καταβολή αποζημιώσεων και έκδοση Διατάγματος από το Αρμόδιο Κυπριακό Δικαστήριο. Όπως αποφασίστηκε στην Αποστολίδης v. Οrams (2009) η απόφαση του Κυπριακού Δικαστηρίου αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη. Συνεπώς ο μύθος ο οποίος καλλιεργείται ότι όσοι δεν προσφύγουν στην «Eπιτροπή Περιουσιών», χάνουν τον τίτλο ιδιοκτησίας τους πρέπει να σταματήσει γιατί αποτελεί μέρος της τούρκικής προπαγάνδας.

Αντίθετα όσοι προσφύγουν σε αυτή την «Επιτροπή» είναι αυτοί που με μαθηματική ακρίβεια θα χάσουν τον τίτλο ιδιοκτησίας τους. Η «Eπιτροπή Περιουσιών» είναι μια ρατσιστική «Επιτροπή» η οποία έχει σαν δεδηλωμένο στόχο την δήμευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών για να επιτευχθεί το πληθυσμιακό και περιουσιακό ξεκαθάρισμα. Η Τουρκία επιδιώκει μέσα από την «Επιτροπή» ένα τουρκικό Βορρά στο διηνεκές με ένα μικρό ποσοστό μόνο ελληνοκυπριακών περιουσιών. Άρα και ένα μικρό ποσοστό ελληνοκυπρίων που θα επιστρέψουν στις περιουσίες τους. Καιρός είναι να ξυπνήσουμε και να στείλουμε το μήνυμα ότι περιουσιακό και πληθυσμιακό ξεκαθάρισμα δεν θα περάσει στην Κύπρο ιδιαίτερα με δικές μας αφελείς ενέργιες.
Δρ. Χρίστος Κληρίδης
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top