GuidePedia

0


Βερολίνο
Σημερινό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch απλώνει γέφυρα μεταξύ των πολιτικών της Ευρωζώνης και των κεντρικών τραπεζιτών, προκειμένου να μπορέσουν να συμφωνήσουν στην συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε χθες ότι στο πλαίσιο μίας συμμετοχής των πιστωτών κατά το πρότυπο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης» θα υποβάθμιζε μεν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, και μάλιστα στο επίπεδο στάσης πληρωμών «RD» (Restricted Default), αλλά αυτό δεν θα έπληττε τα ίδια τα ομόλογα, που θα αξιολογούνταν πάλι με «CCC».

Η Fitch δεν θα δώσει στα κρατικά ομόλογα το βαθμό «D», που αντιστοιχεί στο επίπεδο της στάσης πληρωμών, επειδή προσδοκά ότι τα ομόλογα θα εξοφληθούν σύμφωνα με τους αρχικούς όρους. Αυτό θα ίσχυε ακόμα και σε περίπτωση που οι πιστωτές συμφωνούσαν να επενδύσουν ξανά τις επανεισροές σε νέους τίτλους. Αυτή η παραλλαγή της συμμετοχής των πιστωτών ονομάζεται στα αγγλικά roll-over και θα αναλογούσε σε μία εθελοντική συμφωνία με τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Βιέννης».

Κατ' αυτόν τον τρόπο διαφαίνεται λύση στη διαμάχη μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με την οποία και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να διατηρήσουν το κύρος τους. Η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να συνεχίσει να δέχεται ελληνικούς τίτλους ως εγγύηση στις συναλλαγές αναχρηματοδότησης των τραπεζών. Και η γερμανική κυβέρνηση θα είχε επιτύχει έτσι τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο διάσωσης.
Η ανακοίνωση της Fitch ότι δεν θα αξιολογήσει ενδεχόμενο roll-over ως στάση πληρωμών είναι πολύ σημαντική και για έναν επιπλέον λόγο: Η ΕΚΤ δήλωσε επ' αυτού ότι σύμφωνα με τους κανόνες της μέχρι σήμερα αρκεί το να κατατάξει ένας οίκος αξιολόγησης τα ομόλογα σε αποδεκτό επίπεδο. Έτσι η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να δεχτεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανάλογα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις.

Κύριο άρθρο FTD: Ο Παπανδρέου θυσιάζεται για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο

Το σημερινό κύριο άρθρο στην πρώτη σελίδα της ε/φ Financial Times Deutschland, με τίτλο «Άδικο αλλά αναγκαίο», αναφέρεται με ιδιαίτερα επαινετικό τρόπο στον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για τις ατασθαλίες του παρελθόντος, καθώς ανέλαβε μόλις τον Οκτώβριο του 2009. Από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση ο Παπανδρέου έχει κάνει όλα όσα του ζήτησαν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ, προφανώς πάρα πολλά για τον λαό της χώρας. Αν ο Παπανδρέου θυσιάσει τη θέση του για να εξασφαλίσει περαιτέρω πιστώσεις, θα έχει εκπληρώσει και την τελευταία προϋπόθεση που του έχει ζητήσει η Ευρώπη, δηλαδή την εξασφάλιση πολιτικής συναίνεσης. Όμως οι συμπατριώτες του τον αδικούν, καθώς κανείς άλλος δεν έχει τις προϋποθέσεις για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.Ωστόσο, η πολιτική εφαρμογή του προγράμματος προϋποθέτει και τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, η οποία εξαντλείται στην άσκηση εύκολης κριτικής, «χωρίς να λερώσει τα χέρια της» και να προτείνει εναλλακτικές λύσεις. Οι Συντηρητικοί το γνωρίζουν καλά ότι δεν μπορούν να επιβάλουν του όρους τους στους φορολογούμενους άλλων κρατών, τους οποίους παρακαλούν για τη χορήγηση πιστώσεων.
Η πρόταση του Παπανδρέου να αποσυρθεί από την πρωθυπουργία προσπαθεί να ωθήσει την αντιπολίτευση στην ανάληψη των ευθυνών της. Το ότι ο Παπανδρέου θα χάσει αργά ή γρήγορα την εξουσία είναι βέβαιο. Καμία κυβέρνηση, η οποία προβαίνει σε τόσο δραστικές περικοπές, δεν μπορεί να διατηρήσει την εξουσία. Αυτό αποδεικνύεται και από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Πορτογαλία πριν από δέκα ημέρες.

FT Deutschland: Βούληση της ΕΕ για βοήθεια στην Ελλάδα, κωλυσιεργία στις αποφάσεις

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες για την εφημερίδα Financial Times Deutschland, με τίτλο «Μια βούληση, αλλά κανένας δρόμος», αναφέρεται στην αποτυχία της συνόδου των υπουργών οικονομικών της ΕΕ να καταλήξουν σε απόφαση για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι υπάρχει η βασική βούληση των μελών της Ευρωζώνης για βοήθεια προς την Ελλάδα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, όσο περισσότερες έκτακτες συναντήσεις των υπουργών οικονομικών πραγματοποιούνται, τόσο πιο νευρικές γίνονται οι αγορές.

Στο μεταξύ, λόγω της κρίσιμης πολιτικής κατάστασης στην Αθήνα, δεν είναι βέβαιο ότι το νέο πακέτο βοήθειας θα αποφασιστεί εγκαίρως. Και προσεκτικά αφήνουν οι πρώτοι επικεφαλής κεντρικών τραπεζών να εννοηθεί ότι το καταστροφικό σενάριο [της στάσης πληρωμών] δεν είναι το τέλος του ευρώ ή της ΕΚΤ.

Handelsblatt: «Οι ελληνικές ελίτ αποτυγχάνουν»

Άρθρο γνώμης της Ruth Berschens στην εφημερίδα Handelsblatt με τίτλο «Οι ελληνικές ελίτ αποτυγχάνουν» αναφέρει ότι αυξάνεται η πίεση στο ευρώ και «ο κίνδυνος μιας έκρηξης». Στην Ελλάδα ο λαός πηγαίνει στα οδοφράγματα, γιατί οι ελίτ της χώρας αποτυγχάνουν με επαίσχυντο τρόπο.

Πολλοί πλούσιοι εξακολουθούν να μην πληρώνουν φόρους και στέλνουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Τα κόμματα επιδίδονται σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις και κάνουν τον κόσμο να πιστεύει ότι οι επώδυνη οικονομία δε είναι καν απαραίτητη. Μεγάλα τμήματα της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας φροντίζουν για το προσωπικό τους συμφέρον, αντί να αποκαταστήσουν τη ζημιά που οι ίδιοι έκαναν στο κράτος και την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών είναι σίγουρα έντιμοι άνθρωποι, που κάνουν το καλύτερο. Ωστόσο σε αυτό το κοινωνικό πλαίσιο δεν μπορούν να κερδίσουν τη μάχη εναντίον της κρίσης χρέους.
Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Η συντάκτης ασκεί κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την άρνησή του να στηρίξει το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε με την τρόικα.
«Με αυτή την ανεύθυνη άρνηση της πραγματικότητας βλάπτουν οι συντηρητικοί όχι μόνο την πατρίδα τους αλλά και την ίδια τη νομισματική ένωση και την ΕΕ. Αναρωτιέται κανείς, αν σε μια πολιτική δύναμη που συμπεριφέρεται τόσο εχθρικά απέναντι στην Ευρώπη αξίζει μια θέση στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα.»
Η συντάκτης εκτιμά ότι για την Ελλάδα δεν απομένει άλλο ενδεχόμενο από μια περικοπή του χρέους της και ότι τελικά ο γερμανός υπουργός οικονομικών και ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα συμφωνήσουν επ' αυτού. Πρέπει να προσφέρουν στους ιδιώτες επενδυτές για τα παλιά τους ομόλογα νέα, που θα φέρουν την εγγύηση του EFSF. Σε αντάλλαγμα οι τράπεζες θα πρέπει να δεχτούν μια μείωση του επιτοκίου και μια παράταση αποπληρωμής των χρεών.
Έτσι θα μπορούσε να αποφευχθεί μια κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να κάνει οικονομία ως προς τους τόκους. Επισημαίνεται ότι οι τόκοι που πληρώνει το ελληνικό κράτος για το χρέος του είναι εξαιρετικά υψηλοί. Η Γερμανία από την πλευρά της, η οποία αρνείται την εγγύηση ελληνικών ομολόγων από τον EFSF, καθώς κάτι τέτοιο είναι ισοδύναμο με έκδοση ευρωομολόγων, θα πρέπει να δεχτεί να κάνει μια εξαίρεση στην περίπτωση της Ελλάδας.
Τα χρήματα που πληρώνει σήμερα η Ελλάδα ως τόκους προς τους ιδιώτες δανειστές της θα πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα: για τη μείωση του χρέους και την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι και προς το συμφέρον των γερμανών φορολογουμένων.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top