GuidePedia

0

Είναι δυνατόν ο Τούρκος Οικονομολόγος, Κεμάλ Ντερβίς να γίνει ο νέος ηγέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF); Είναι δυνατόν ο «σωτήρας» της τουρκικής οικονομίας να μας «σερβιριστεί» ως ο σωτήρας και της Ελλάδας;

Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να υποστηρίζουν με μεγάλη ζέση τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αλλά και οι αναλυτές από την γειτονική μας χώρα οι οποίοι επικαλούνται και δυτικές πηγές. Ο πρώην υπουργός οικονομικών της Τουρκίας, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2001 με σκοπό να βγάλει από το τέλμα την οικονομία της χώρας του είναι αυτή τη στιγμή ένα όνομα που πραγματικά «παίζει», αν όχι για την θέση του γενικού διευθυντή, σίγουρα για την θέση του νούμερο δύο στην θέση του απερχόμενου – σύμφωνα με τα λεγόμενά του Τζον Λίπσκι τον ερχόμενο Αύγουστο.

Ο Κ. Ντερβίς έχει πλούσιο βιογραφικό αφού έφυγε από την χώρα του το 1978 για να δουλέψει στην Παγκόσμια Τράπεζα, στην οποία το 1996 κατέλαβε την θέση του αντιπροέδρου. Το 2001 επέστρεψε στην Τουρκία ως «σωτήρας» για να εφαρμόσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας. Την εποχή εκείνη η Άγκυρα αντιμετώπιζε μία οξεία οικονομική κρίση η οποία χαρακτηριζόταν από το κλείσιμο τραπεζών, την άνοδο του πληθωρισμού και την ταχεία και διαρκή υποτίμηση της τουρκικής Λίρας.

Το 2005 ο Κ. Ντερβίς ανέλαβε την διοίκηση της προγράμματος ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών ενώ το 2009 αποφάσισε να μην ανανεώσει την θητεία του για να μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μία από τις μεγαλύτερες «Δεξαμενές Σκέψης» (Think Tank) των ΗΠΑ, το Brookings Institution στο οποίο έχει καταλάβει την θέση του αντιπροέδρου και του διευθυντή του προγράμματος για την Παγκόσμια Οικονομία και Ανάπτυξη.

Εάν το εν λόγω σενάριο έχει κάποια βάση, ειδικά εάν κάποιος λάβει υπόψη του το γεγονός πως η Τουρκία φιγουράρει πλέον στους G-20, ενώ δεν κρύβει πλέον τις περιφερειακές έως και παγκόσμιες φιλοδοξίες, θα έχει ενδιαφέρον το πως η Αθήνα θα αντιμετωπίσει την πιθανότητα το νέο μας αφεντικό να είναι ένα Τούρκος ο οποίος θα φέρει το όνομα Κεμάλ και θα φέρεται προς τους “γκιαούρηδες” ως… Ντερβίσης!
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top