GuidePedia

0

Πακέτα οικονομικής στήριξης στην Τυνησία μέχρι και διαγραφή μέρους του χρέους της Αιγύπτου προς τις ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε επίσημη ομιλία του για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου τους τελευταίους μήνες δοκιμάζονται από πολιτική κρίση και εσωτερικές συγκρούσεις. Βέβαια η χορήγηση οικονομικής βοήθειας θα έχει ως όρο την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων τόσο στην Αίγυπτο, μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, όσο και στην Τυνησία.
Ο Ομπάμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, πρόκειται να μιλήσει επίσης και για την κατάσταση στα Παλαιστινιακά εδάφη σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία ειρήνης. Μάλιστα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Μετανιάχου, την Παρασκευή.

Αντιθέτως, σκληρή στάση αναμένεται να κρατήσει απέναντι στο συριακό καθεστώς καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Συρίας, καταδικάζοντας επίσημα για πρώτη φορά προσωπικά το Σύρο Πρόεδρο Άσαντ για τις ενέργειες του και την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα του.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, μέσω της ομιλίας του, θέλει να πείσει τον αμερικανικό λαό ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αξίζει τον κόπο η προσπάθεια και η χορήγηση οικονομικής βοήθειας για το καλό της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ομιλία του θα επικεντρωθεί στο ότι η Ουάσιγκτον είναι σε θέση και έτοιμη να βοηθήσει τα κράτη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής να προωθήσουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να εκσυγχρονιστούν και να προσφέρουν ευκαιρίες εργασίας σε εκατομμύρια ανέργους νέους ανθρώπους.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top