GuidePedia

0
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Τούρκοι απέρριψαν την Α0907/11 ΝΟΤΑΜ της ΥΠΑ περί διεξαγωγής της ασκήσεως Ερεύνης –Διασώσεως «ΙΩΝΑΣ 2011» στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου.

Επικαλούμενοι άλλη μια φορά αυθαίρετα ερμηνευόμενες διεθνείς συμβάσεις «ενημερώνουν» ότι η Τουρκία διαθέτει τα μέσα για επιχειρήσεις SAR στην «δική της» περιοχή Ερεύνης – Διασώσεως και συνεπώς οι πάντες οφείλουν να «συντονισθούν» με τις αρμόδιες Τουρκικές Αρχές.

Επίσης αναμενόμενη ήταν η αντι-ΝΟΤΑΜ της ΥΠΑ η οποία λέγει το προφανές ότι η περιοχή παροχής υπηρεσιών SAR συμπίπτει με τα όρια του FIR Αθηνών και άρα οι Ελληνικές Αρχές είναι οι μόνες αρμόδιες.

Ως εδώ έχουμε τον συνήθη «πόλεμο» ανταλλαγής ΝΟΤΑΜ, γνωρίζουμε όμως ότι η Τουρκία δεν διστάζει να υποστηρίξει εμπράκτως και με στρατιωτική ισχύ τις διεκδικήσεις της. Συνεπώς ο δρόμος είναι ανοικτός για μια ακόμη «ψυχρή» αντιπαράθεση στην θάλασσα και τον αέρα του Αιγαίου. Εκτός …

Εκτός εάν η αντιπαράθεση «ζεσταθεί» όπως επεσήμαναν στην χθεσινή σχετική ανάρτηση αρκετοί σχολιαστές, η εάν οι γνωστές δυνάμεις της συνδιαλλαγής ματαιώσουν την άσκηση πρός αποφυγή «τριβών» και «δυσχερειών» στον γελοίο Ελληνο-Τουρκικό διάλογο που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από ένα διάλογο κωφών.

Πιό σωστά, από έναν διάλογο που θυμίζει Μόναχο του 1938, με τον ένα «συνομιλητή» να διεκδικεί όλο και περισσότερα και τον άλλο να μήν θέτει «ακανθώδη» προβλήματα όπως η ΑΟΖ για να μήν …χαλάσει την ατμόσφαιρα !

Υπενθυμίζω την φαιδρή απόπειρα προβοκάτσιας στο Αγαθονήσι από τον U. Yalim βουλευτή του κόμματος DP που επιχείρησε να κάμει πράξη τις διακηρύξεις του προέδρου του Zeybek περί απελευθερώσεως των «κατειλημένων απο την Ελλάδα» νησιών, το όργιο παραβιάσεων από τουρκικά αεροσκάφη αυτήν την εβδομάδα (μαχητικά, ελικόπτερα, ναυτικής συνεργασίας, πόλεμος κανονικός !) και κλείνω με το γνωστό «Φύλακες γρηγορείτε» !
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top