GuidePedia

0

Τ Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εξέδωσε χθες μεσημέρι αποφάσεις σχετικά με τις προσφυγές των κ. κ. Αγνίδη και Λοϊζου και άλλων κατά της Τουρκίας, καθώς και στην προσφυγή Κώνστα κατά της Ελλάδας. Ειδικότερα, εφαρμόζοντας το άρθρο 41 στην προσφυγή της Αικατερίνης Αγνίδη και της θυγατέρας της Ευριδίκης Αγνίδη κατά της Τουρκίας, το δικαστήριο επεδίκασε στις προσφεύγουσες την καταβολή 4.000.000 ευρώ, καθώς και 11.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα. Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ στις 23.02.10 διαπιστώθηκε παραβίαση του άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου 1 (προστασία της ιδιοκτησίας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην προσφυγή Λοϊζου και άλλων κατά της Τουρκίας, το δικαστήριο επεδίκασε σε έναν εκ των προσφευγόντων, τον Κώστα Καλησπέρα, την καταβολή 1.300.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ στις 22.09.09 διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, παραβίαση του άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου 1 (προστασία της περιουσίας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. .

Τέλος, στην απόφαση σχετικά με την προσφυγή του κ. Κώνστα κατά της Ελλάδας, το δικαστήριο αποφάσισε ότι υπήρξε παραβίαση των άρθρων 6§2 (Δικαίωμα στη χρηστή απονομή δικαιοσύνης) και 13 (Δικαίωμα πραγματικής προσφυγής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επεδίκασε στον προσφεύγοντα την καταβολή 12.000 ευρώ για ηθική αποζημίωση και 10.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα. Επισημαίνεται ότι ο κ. Δημήτριος Κώνστας, διετέλεσε πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και υπηρεσιακός υπουργός Τύπου, ενώ το 1997 διορίστηκε πρέσβης εκ προσωπικοτήτων και τέθηκε επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Παραπέμφθηκε στην ελληνική δικαιοσύνη με την κατηγορία της κατάχρησης δημοσίου χρήματος και προσέφυγε στο ΕΔΑΔ επικαλούμενος παραβίαση των άρθρων 6§2 και 13, αναφορικά με δηλώσεις που έγιναν στη Βουλή σχετικά με το πρόσωπό του – παρουσιάζοντάς τον ως ένοχο – ενώ δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσής του.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top