GuidePedia

0
Χρειάζονται «οδυνηρές υποχωρήσεις» για την ειρήνη

Το συνοριακό καθεστώς του 1967 και τη θέση που υποστήριξε ο Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη Πέμπτη απέρριψε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ υποστήριξε ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει «οδυνηρές υποχωρήσεις» για την ειρήνη.

Το όραμα Νετανιάχου βάζει «περισσότερα εμπόδια» στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, Ναμπίλ Αμπού Ρνταϊνάχ.
«Για μια πραγματική ειρήνη θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τμήματα της προγονικής εβραϊκής πατρίδας», δήλωσε ο Νετανιάχου, όμως έσπευσε να τονίσει ότι το Ισραήλ δεν θα επιστρέψει στα «αδύναμα» σύνορα του 1967. Απέκλεισε και το ενδεχόμενο διαίρεσης της Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη η πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους, ενώ τόνισε ότι η προσπάθεια της παλαιστινιακής πλευράς να κηρυχθεί η Παλαιστίνη ανεξάρτητο κράτος στη Γενική Σύνοδο του Σεπτεμβρίου δεν θα φέρει την ειρήνη.
Ακόμη κάλεσε τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς «να σκίσει τη συμφωνία» συμφιλίωσης με τη Χαμάς και επέμεινε ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος πρέπει να είναι πλήρως αποστρατιωτικοποιήμενο και στα όριά του να ενσωματωθούν εβραϊκοί οικισμοί. Υποστήριξε ότι η χώρα του πρέπει να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στο ανατολικό όριο του παλαιστινιακού κράτους.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top