GuidePedia

0

Έκπληξη και ερωτήματα έχει προκαλέσει στη γειτονική χώρα η απόφαση του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας να ακυρώσει τις δύο μεγάλες προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο.
Όπως μάλιστα αναφέρει η TODAYS ZAMAN ακυρώθηκαν οι ασκήσεις που μέχρι σήμερα διεξαγόντουσαν ως «επίδειξη δύναμης» προς την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από το 2002 όλες οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας γίνονται «κεκλεισμένων θυρών» αφήνοντας έτσι υπονοούμενα πως η μυστική διπλωματία ευθύνεται για την ακύρωση των ασκήσεων. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει αμηχανία στη Τουρκία μετά την ακύρωση των ασκήσεων και σε συνδυασμό πως το Γενικό Επιτελείο Στρατού τους δεν διευκρίνισε τις αιτίες ακύρωσης τους κάνει το τουρκικό τύπο επιφυλακτικό έως επικριτικό.
Αν μη τι άλλο όλοι περιμένουν να δουν αν τελικά διεξαχθούν και οι δικές μας προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις.

Γιατί στη μεν περίπτωση που ακυρωθούν η σεναριολογία θα χτυπήσει κόκκινο εκατέρωθεν, ενώ στη δε περίπτωση που διεξαχθούν πιθανόν η Τουρκία να το χρησιμοποιήσει ως ένδειξη μη φιλικής στάσης από τη πλευρά μας, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά προς τη χώρα μας τη τουρκική κοινή γνώμη.
Αν συνυπολογίσουμε πως σύσσωμος ο τουρκικός τύπος αναφέρεται σήμερα στην περσινή από κοινού ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων στη Κύπρο, ως ένδειξη καλής θέλησης από τις δύο χώρες, εύκολα ο καθένας αντιλαμβάνεται πως το οποιοδήποτε παρατράγουδο που πιθανόν προκύψει μέσω της πάγιας τακτικής τους να εμπλέκονται κατά τη διάρκεια των δικών μας στρατιωτικών ασκήσεων θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μας.
Η κατάσταση δείχνει αποφορτισμένη, αλλά ουσιαστικά θα αποφορτιστεί μετά το πέρας και των δικών μας ασκήσεων αν και εφόσον πραγματοποιηθούν.

09 Δεκεμβρίου 2009

(πληροφορίες από σχετικό άρθρο του defencenet τότε)
Έξι τουρκικά μαχητικά έκαναν υπερπτήση επάνω από το Αγαθονήσι, ενώ πριν την ενέργεια αυτή, προχώρησαν σε μία πρόκληση από αυτές που ακόμα και για τα δεδομένα της Άγκυρας, σπανίζει:
“Εισέβαλαν” στην δεσμευμένη περιοχή όπου διεξαγόταν η ελληνογαλλική αεροπορική άσκηση (4 ελληνικά F-16 της 335Μ, 2 Rafale F.1/F.2 και 8 Super Etendard από το αεροπλανοφόρο R91″Σαρλ Ντε Γκολ”) και κινήθηκαν κατά των γαλλικών αεροσκαφών που εκείνη την στιγμή συμμετείχαν στην άσκηση με τα ελληνικά!
Tα ελληνικά αεροσκάφη έκαναν δοκιμές σύζευξης με Link 16 με τα γαλλικά (οι δοκιμές ήταν απόλυτα επιτυχημένες), όταν στις οθόνες ελληνικών και γαλλικών μαχητικών έκαναν την εμφάνισή τους τα τουρκικά μαχητικά.
Ένα αεροσκάφος E-2C Hawkeye έγκαιρης προειδοποίησης του γαλλικού αεροπλανοφόρου που συμμετείχε στην άσκηση εντόπισε τα ίχνη των εισβολέων από την Ανατολή και ενημέρωσε σχετικά τα γαλλικά και ελληνικά αεροσκάφη.
Τα τουρκικά μαχητικά ενημερώθηκαν ότι στην περιοχή γίνεται άσκηση και ότι εισέρχονται σε δεσμευμένο χώρο, αλλά όχι απλώς αδιαφόρησαν, αλλά μπήκαν στη μέση της άσκησης και πλησίασαν στα 2 μίλια απόσταση τα δύο Rafale.
Ελληνικά μαχητικά φυλακής, όχι αυτά που συμμετείχαν στην άσκηση, κινήθηκαν εναντίον τους και τότε τα τουρκικά αεροσκάφη “ανέκρουσαν πρύμνα” και πέρασαν επάνω από το Αγαθονήσι, ολοκληρώνοντας μία πρόκληση από αυτές που σίγουρα δεν συνηθίζονται.
Η κίνηση βέβαια, μόνο τυχαία δεν ήταν: Η δεσμευμένη περιοχή βρίσκεται μεταξύ Ικαρίας-Μυκόνου-Φούρνων και περιείχε εδαφικό τμήμα της Ικαρίας, και για την οποία έχει εκδόσει ΝΟΤΑΜ περί “αποστρατιωτικοποίησης” της εν λόγω νήσου η Τουρκία.
Ολοκληρώνοντας θέλω να διευκρινίσω πως είμαι υπέρ της διεξαγωγής των Ελληνικών στρατιωτικών ασκήσεων, αν και με δήθεν δικό μας …λάθος θα ξεκίναγαν και τη “Βαριοπούλα”.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top