GuidePedia

0
 


Ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους της υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στην Άγκυρα.
Στόχος της επίσκεψής του ήταν να χαραχτεί οδικός χάρτης των σχέσεων μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας. Η Τουρκία αναγνώρισε έμμεσα, αλλά όχι επίσημα – προς το παρόν τουλάχιστον, τους αντικυβερνητικούς και μέσω αυτής της ενέργειας προσπαθεί να θέσει τις βάσεις για τα επόμενα βήματά της, μετά τη λήξη των εχθροπραξιών, που θα είναι οι εμπορικές σχέσεις και τα κατασκευαστικά έργα στη χώρα.
Αποφασίστηκε επίσης, η έναρξη πτήσεων μεταξύ Βεγγάζης και Κωνσταντινούπολης με τις τουρκικές αερογραμμές, καθώς και ακτοπλοϊκές μεταφορές.
Οι επαναστάτες ζήτησαν από την Τουρκία να κατασκευάσει ένα ακόμη στρατόπεδο προσφύγων, τζαμιά, αεροδρόμιο και νοσοκομεία στη Βεγγάζη, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με Τούρκους γιατρούς και νοσηλευτές.
Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος στη Λιβύη για την παλαιά κυβέρνηση. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου καλωσόρισε το μεταβατικό συμβούλιο και τόνισε ότι το θεωρεί νόμιμο και σεβαστό εκπρόσωπο του Λιβυκού λαού, αλλά Τούρκοι διπλωμάτες σημείωσαν πως αυτή η δήλωση δε συνεπάγεται αναγνώρισή τους και παύση των σχέσεων με το καθεστώς Καντάφι.
Για άλλη μια φορά η Τουρκία εμφανίζεται ως επιτήδειος ουδέτερος. Δε συμμετείχε στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, ούτε προσέφερε τις βάσεις της. Απεναντίας υπήρξε αντίθετη προς τις επιχειρήσεις. Τώρα, όμως, που φαίνεται ότι το καθεστώς Καντάφι παραπαίει προσπαθεί να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη, έχοντας πάντα ανοιχτή την «πίσω πόρτα» – μη αποκόπτοντας τις σχέσεις με τον Μ. Καντάφι.
Ας ελπίσουμε ότι τα αρμόδια στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης τα βλέπουν αυτά, τα αντιλαμβάνονται και ότι σύντομα θα αποκτήσουμε πιο ενεργή διπλωματία, που θα φέρνει συμβόλαια-λεφτά στη χώρα, αντί απλά να επαναλαμβάνονται τα περί “ιστορικών σχέσεων”. Για τους επιτήδειους ουδέτερους γείτονές μας, ας μην τρέφουμε αυταπάτες.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top